24 Ное 2009

Сбогом на спора за парите

Публикувана в Споделено
Оценете
(0 гласа)

Много двойки споделят, че едни от най-сериозните сблъсъци помежду им са свързани с начина, по който управляват финансите си. Причините за това могат да са най-различни. От една страна, характерните за мъжа и жената полови различия, от друга – липсата на общ семеен бюджет. Могат да се намесят и различни финансови навици на семействата, в които партньорите са отраснали, както и по-сериозни финансови ситуации, като безработица, наличие на сериозен дълг и др.
Не е задължително неразбирателствата, свързани с парите, да засягат само двойки с ниски доходи. Проблемите се срещат и сред по-богати и преуспяващи семейства. Днес много хора смятат, че не бива да се водят разговори за пари, че финансовите отношения автоматично ще се изгладят. Парите, или по-точно начинът на управлението им, са тема, по която се спори във всяко семейство. Понякога конфликтите по тази тема се превръщат в истинска бойна арена. Всъщност, докато във връзката не се постигне съгласие по финансовите въпроси, партньорите трудно могат да се радват на трайно и пълноценно общуване.
Как една двойка може по-лесно да преодолее различията, засягащи финансите? Възможно ли е това?

Установете общ семеен бюджет
Общият бюджет означава да „кажете” на парите си къде да ходят, а не само да отчитате къде са отишли. Бракът освен всичко друго е и бизнес-партньорство. Разделянето на парите и сметките е лоша идея, защото създава предпоставки за подриване на основите на сътрудничеството. При изработването на бюджета е необходимо да участват и двамата съпрузи. Защо? Представете си, че в една компания всеки член от борда на директорите започне да управлява парите както на него му хареса. Какво ще се получи? Хаос! Добре е да знаете, че успехът ви в областта на финансите като семейство започва с общия бюджет.
Вземете решение да формирате семейния бюджет заедно. Разбира се, не е нужно и двамата да се занимавате с това. Достатъчно е по-талантливият в тази област да следи касовите бележки, балансите и финансовите отчети. Другият пък може да участва при изработването на бюджета.
В много семейства често финансовата тежест се понася от единия партньор. Това обикновено е мъжът, особено в периода около раждането и отглеждането на малкото дете. В подобни ситуации някои мъже до такава степен се идентифицират с ролята си на човека, който „изкарва хляба”, че пренебрегват финансовия глас на своята половинка. Важно обаче е те да знаят, че работата на жената у дома струва почти толкова, а понякога и повече отколкото мъжът изкарва в офиса. Колко пари ще дадете за раждането и отглеждането на едно човешко същество? Мъжът не бива да обвинява половинката си за това, че е взела решение да остане по-близо до децата.  

Ключът е в общуването
Един известен финансов експерт казва, че парите са най-добрата или най-лошата сфера на комуникация в дома. Дори и да срещате сериозни проблеми в общуването си по отношение на финансите, вие имате възможност да промените това и да постигнете съгласие с партньора си. Не става въпрос само за компромиси или за отдръпване от проблема. Важно е всеки да има право на глас и да може да споделя чувствата си, безпокойствата и желанията си, като едновременно се съобразява с исканията и терзанията на другия. Само в този случай двойката ще може да създаде условия за намиране на „обща територия" при взимането на решение.
Мъжете и жените по много различен начин интерпретират и управляват личните финанси. За жените това е въпрос на сигурност, а за мъжете – на самочувствие. Ето защо дамите преживяват по-тежко облачните финансови дни, а половинките им често повече рискуват. Всъщност съюзът между мъжа и жената представлява уникална възможност за вземане на ефективни финансови решения.
Ако срещате трудност с партньора си в тази важна сфера, изключете телевизора или компютъра, седнете и проведете сериозен разговор. Бъдете внимателни един към друг и споделете всичко, което ви притеснява, като се стремите да разбирате чувствата и гледната точка на партньора си. Само след като и двамата разкриете притесненията и вълненията си, можете да се предвижите към преодоляването на проблемите и несъгласията си.

Финансите като основен приоритет
Нищо не разрушава удоволствието от живота по-лесно, отколкото взимането на крайно необмислени финансови решения. Животът се развива благодарение на един на пръв поглед елементарен, но често неоценяван фактор – потока на парите в семейството. Ако доходите са крайно недостатъчни, може да се наложи да започнете и допълнителна работа. В това динамично време е нужно да сте гъвкави и инициативни. Едно от най-важните умения, което можете да развиете, е да продавате. Всичко, от което се нуждае един търговец, са бюро и телефон, чрез които да предлага качествен продукт или услуга. Започнете да развивате този вид умения, тъй като те са пряко свързани с вашия финансов растеж. 

Стоян Георгиев
магистър по семейна терапия

Още в Бременност по седмици

Вреден ли е?

Вреден ли е за плода металният детектор при летищния контрол? Този въпрос тревожи бременни, които често летят. Отговорът на специалистите е, че металните детектори, с… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл