26 Апр 2010

Семейни тайни

Публикувана в Споделено
Оценете
(0 гласа)


Вариант на детска откровеност е разкриването на тайни, които засягат семейството. Често това може да доведе до неприятни последици.
Два примера. Стоян отива на море с баща си. Майката остава у дома с бебето. След завръщане от почивката момчето съвсем непринудено споделя с мама: “Ние ходехме все заедно с една кака на плажа и после – да се черпим.” Това бе първото разкритие на бащината изневяра.
Друг случай – семейство с добро финансово положение има много близка роднина с физически недъг. Запознават се с мъж, който ги уверява, че ще й помогне. Той обаче започва да изнудва семейството за голяма сума пари. Отказват му, защото подозират непочтените му намерения. Казват му: “Ние сме зле с парите и не можем да ти услужим с толкова много.” Съвсем ненадейно в разговора се намесва малката им дъщеря: “Тате, ти нали каза, че вече имаме спестени... лева?!” Родителите са стъписани...
В тези случаи малкото дете постъпва алогично. То намира за съвсем естествено да разгласи и коментира онова, което чува и вижда от своите близките си у дома.
Някои озлобени от развода си родители настойчиво искат да научат повече за живота на бившия си партньор от децата си. Това не винаги им се удава лесно, защото такива деца са раздвоени в чувствата си между мама и татко и се въздържат да говорят много. Случва се малкото дете в съда да използва фраза (чута или нарочно преиначена от майка си) като довод срещу баща си. Две-тригодишен човек едва ли не в ролята на свидетел! Разбира се – неуспешно!
Има и недобросъвестни, любопитни хора – съседи, познати, дори непознати, които имат еснафски манталитет. Те просто искат да знаят повече за живота на някое семейство, като разчитат на детската откровеност и доверчивост. Не е изключено малко дете да се използва и като информатор за определена користна цел. Знаем в какво време живеем...
Всяко семейство има свои отношения и преживявания. Не е нужно те да стават достояние на външни хора. Ако не искате да има нежелателни последици от разгласяването им, внимавайте какво коментирате пред детето си, как се иронизирате или укорявате един друг. Когато детето забележи как родителите понижават тон, затварят вратата при важен и секретен разговор, любопитството му силно се изостря. Много често децата изобретяват свой начин да се доберат до Тайната. Имайте го предвид!

Д-р Маргарита Поппандова
детски психоневролог

Още в Новини

Безплатен скрининг на зрението за ученици

На 12 и 13 септември 2017 г. в специализирания очен кабинет на Болница „Тракия“ – Център ще се проведе безплатен скрининг на остротата на зрението… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл