26 Окт 2007

Внуче или дете?

Публикувана в Споделено
Оценете
(0 гласа)

Канадска майка е замразила собствени яйцеклетки, които да послужат на предполагаемо бездетната й 7-годишна дъщеря, когато порасне. Ако момичето използва една от майчините яйцеклетки, за да зачене в по-късния си живот, тя би родила своя половин сестра или брат. Проф. Шон Лин Тан от Репродуктивния център МакГил в Монреал, с чиято помощ са замразени яйцеклетките, съобщава подробности на годишна конференция на Европейското дружество за човешко възпроизводство. Това е първият случай, в който майка дарява яйцеклетки на дъщеря си. Досега са известни случаи с подобно дарителство при сестри.

Случаят е предизвикал противоречиви коментари, някои са изразили загриженост около етичната страна на подобен акт. Проф. Тан и неговият екип обаче го определят като проява на майчина любов. Изтъква се обстоятелството, че майката не принуждава дъщеря си да използва непременно яйцеклетките, а само й осигурява тази възможност, в случай че тя и бъдещият й партньор искат това.

При дъщерята е открито хромозомно нарушение, наречено синдром на Търнър, което се среща при 1 на 2500 момичета. Засегнатите се раждат с изключително малко жизнеспособни яйцеклетки и менопаузата при тях настъпва много рано. Семейството има други две деца, от които едното е момиче и при него не е открит синдромът на Търнър.

Майката също е анализирала възникващите етични проблеми. Тя се е опитвала да даде отговор на въпроса дали ще гледа на бъдещото дете на дъщеря си, заченато от нейната собствена яйцеклетка, като на свое дете, или като на внуче. В случая обаче тя не се съмнява, че дъщеря й би била майката, тъй като тя би отгледала детето, което ще е внуче на дарителката.

Канадката разказва, че е била решена да помогне на дъщеря си по същия начин, както, ако би й се наложило да дари например собствения си бъбрек при нужда.

Проф. Тан се е консултирал с независим етичен комитет, който се е произнесъл, че в случая няма нарушение на етичните норми, тъй като майката се ръководи от любов към дъщеря си. Освен това дъщерята и бъдещият й партньор могат и да не използват яйцеклетките.

Още в Женска консултация

Все още няма сигурен начин

Прегледите с ултразвук показват, че бебето ми е в седалищно предлежание. Има ли сигурен начин да родя вагинално? Ако имаше сигурен начин, никоя жена нямаше… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл