25 Юли 2008

  Запознайте се с Виктория Ан, София Мари и Лук Джон

  Публикувана в Споделено
  Оценете
  (0 гласа)

  Пише ви Димитрина Петрова. По професия съм начална учителка с 24-годишен стаж. От девет месеца живея и работя в Ричмънд – столицата на щата Вирджиния, САЩ. Тук се ориентирах към работата с деца. Съдбата ме срещна със семейство Хедър и Марк Ризо. От няколко месеца се грижа за техните бебета. Те се родиха три накуп – двете сестрички Виктория Ан и София Мари и братчето им Лук Джон. Въпреки че са родени на една и съща дата и се отглеждат при еднакви условия, те са

  много различни не само външно,
  но и по характер
  Предпочитат различни храни, имат различни навици, държат се различно... С интерес наблюдавам развитието им. Наскоро си зададох и въпроса: “Какви ще станат тези деца след 20 години?” Та те са толкова различни отсега... Тогава ми хрумна, че би било много интересно първото им публично появяване като тройка бебета да е в най-авторитетното българско списание за бременни и млади майки – “9 месеца”.
  Да започна от началото. Децата са

  заченати с помощта на метода in vitro
  Родени са със секцио 7 седмици по-рано от термина. Ето и “паспортните им данни” при идването им на бял свят: София Мари – 2.070 кг и 41 см, Виктория Ан – 1.700 кг и 40 см, и Лук Джон – 1.980 кг и 43 см.

  През първите 6 месеца бебетата са хранени предимно с кърма, но Хедър я е изцеждала с помпа и я е давала на децата с шише с биберон. До тази възраст те не са пили вода. Когато кърмата не е била достатъчна, децата са били дохранвани със заместител. След 6-ия месец са били изцяло на заместител, като постепенно са се включвали и пюрета. След 1-вата година трите деца са консумирали храна, нарязана на дребни парченца, пюрета, кисело мляко. От раждането си двете сестрички и братчето им

  спят в отделна стая
  в 3 креватчета
  Не ги приспиват. Не ги завиват с одеяла. Спят само по пижамки, съобразени със сезона.
  София се храни най-добре, спи най-много и има най-много зъбчета, първа проходи, много е енергична и любознателна. Виктория е капризна, нежна и тиха. Лук винаги е весел, дружелюбен и отстъпчив. На 6 април т.г. отпразнуваха първия си рожден ден с бебешко парти.
  С удоволствие и интерес придружавам майката веднъж седмично на бебешките уроци по музика и плуване в група с други малки деца. Очарована съм от денонощните грижи на двамата родители за трите им деца.
  София, Виктория и Лук са като

  учебник за мен
  Наблюдавайки различното им поведение и развитие, ми предстои да обогатя знанията си за ролята на възпитанието при деца, родени на една и съща дата и отглеждани в еднаква среда. Ще споделя, че след думата “мама”, която на всички езици звучи еднакво, следващите думи, които трите деца вече изговарят, са български: “бебе”, “хайде”. Те реагират на различни въпроси, зададени на български език. Общувам с тях на двата езика – родителите им ме помолиха да им говоря и на български, защото смятат, че това е полезно за развитието на слуха им.

  Трите деца имат различни дискове с музика. Те заспиват на подходящи песни, на други играят, но в различни стаи от тази, в която спят. И трите са много весели. Това се дължи на веселите им родители и на музиката, която звучи, докато играят.
  Тук платеният отпуск по майчинство е 4 месеца. Педиатрите не посещават децата по домовете, а веднъж месечно родителите ги водят на консултация в предварително уговорен час. Задължително на децата се поставят ваксини, които са много скъпи. Здравната осигуровка покрива по-голямата част от сумата, но въпреки това заплащането е голямо.
  Преди да се родят децата на семейство Ризо, в дома им се е организирало специално парти,

  т.нар. бейби шауър
  Гостите са носили подаръци за очакваните бебета – всичко, което ще им е нужно. Имало е определен магазин, от който те са разбирали кое вече е купено и кое още не е. Така се е избягнало купуването на едни и същи подаръци. Макар че тук никакъв проблем не е подареното да се върне в магазина, без дори да е нужно обяснение. Смята се, че щом се връща, има основателна причина.

  Ще разкажа и за
  една инициатива
  която ми се струва много полезна за младите родители. Тук по желание жените членуват в Асоциацията на майките. Два пъти годишно тази асоциация организира разпродажба на детски дрехи, обувки, играчки и всичко, необходимо за децата. Всяка майка, която участва, поставя на донесеното от нея името си и символична цена. Дрехите и всички предлагани вещи трябва да са запазени, за да не се накърни авторитетът на асоциацията. Например нова рокличка, купена за 14.99 долара, бе продадена за 3 долара... 50% от приходите остават за асоциацията, а другите 50% – за майката, която продава. В деня на разпродажбата чрез жребий се определя коя майка на кой щанд ще бъде и ще консултира купувачите. Инициативата се разгласява по местните медии. На последната разпродажба от ранна сутрин имаше опашка от баби, майки, бащи, сестри... и 3 каси. Купувачите излизаха с пълни чанти. Хедър купи за трите си деца дрехи и обувки за... следващите две години.

   

   

   

   

   

   

   

   

  Още в Планиране

  Освежете дома

  Не са много семействата, които избират детската стая още с планирането на общото жилище. Мнозинството бъдещи родители използват 9-те месеца за ремонт и преустройства. Предлагаме… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh