08 Дек 2017

Спорното бащинство

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Текст: Божидар Кадийски

Живеем в динамично време и темата за спорното бащинство вълнува все повече хора. Честите запитвания във форуми и групи за начините на доказване са повод да опишем методите, но нека да помислим и върху въпроса: „Кога и дали е морално да предприемем такива действия?”.

Случаите, в които има съмнение, обобщено изглеждат така:

  • Бременна съм, но не зная кой е бащата.
  • Не съм сигурен дали аз съм бащата на детето, което отглеждаме с партньорката ми.
  • Преди да забременея, имах извънбрачна връзка. С всеки изминал месец и година се убеждавам, че детето не е от съпруга ми. Изобщо не прилича на него.
  • Синът ни създаде семейство много бързо. Имаме съмнения, че детето не е от него, а е от друг.
  • Подозирам, че детето, което роди бившата ми приятелка, е от мен.

При съмнение за бащинство по време на бременност начините за доказване са следните:

  • Хорионбиопсия – изолира се ДНК от клетки на плода. Прави се между 10-ата и 14-ата гестационна седмица.
  • Амниоцентеза – изолира се ДНК от околоплодната амниотична течност. Прави се между 15-ата и 19-ата гестационна седмица.
  • Пренатален тест – изолира се ДНК от венозна кръв, взета от бременната. Прави се най-рано след 9-ата гестационна седмица.

При първите два метода е необходимо да се консултирате с гинеколог, тъй като те са инвазивни и са възможни рискове както за плода, така и за майката. Третият и най-нов метод не крие никакви рискове, защото от бременната се взема единствено венозна кръв.

След като бъде избран един от трите метода, се взема биологична проба от предполагаемия баща. Това може да стане чрез специален стерилен тампон, с който се взема проба от вътрешната страна на бузата или чрез извличане на ДНК от предмет (косми с фуликул, използвани – клечка за уши, четка за зъби, марля и др., възможно е и чрез предоставяне на генетичен материал и от близки на бащата).

Средната цена в България за първите два метода е 1000 лв. и около 3000 лв. за пренаталния.

 

Когато детето вече е родено, доказването на бащинство става чрез описания по-горе метод за вземане на проба от предполагаемия баща, като същите проби се вземат и от детето – биологична проба от вътрешната страна на бузата или от предмет. За по-голяма точност може да се даде проба и от майката.

Цените при този вид тестове варират от 350 до 1500 лв. (зависи от начина на изследване и дали е необходимо тестът да бъде с юридическа стойност).

 

При всички методи се сравняват общите генетични маркери на детето и на предполагаемия баща. От броя им зависят цената и точността, която е oт 99,9% до над 99,999999% за положителен тест, доказващ бащинство.

Отрицателният тест категорично отхвърля бащинство.

След като вече са ясни начините за доказване, нека поговорим за възникналите ситуации и от морална гледна точка.

Въпросите на днешната статия са важни и е неминуемо да не ни гложди любопитството, когато имаме подобни съмнения. Възможните сценарии биха определили това дали и как да бъдат информирани партньорите. Със сигурност обаче, преди да се предприеме каквото и да било, трябва да помислим за последствията.

При такива случаи е необходимо да преценим готови ли сме за узнаването на истината.

Отговор потърсихме от Наталия Тодорова – детски психолог и психотерапевт, сертифициран позитивен психотерапевт към Дружеството по позитивна психотерапия – България, и WAPP (Световна асоциация по позитивна психотерапия).

 

Г-жо Тодорова, има ли морален аспект около доказването на бащинство?

Освен чисто законовия, има естествено и морален аспект при доказването, който според мен, когато става въпрос за деца и родители, е изключително важен.

 

Как ще коментирате случаите, когато някой от родителите има съмнения за бащинство?

Това че носим гените на родителите си, е важно обстоятелство по отношение на бащинството, но не е достатъчно. Биологичната връзка с детето не ни превръща в майки или бащи. Важно е кой съзнателно и доброволно е решил да се грижи за децата. Човек се изгражда като родител. Ако мъжът в семейството не е биологичен баща на детето, но той се е грижил за него – по отношение на детето нищо не се променя, той е и ще продължи да бъде бащата.

Изграждане на доверие, правене на компромиси, признаване на слабостите и показване на истинските чувства са все неща, на които се учим, когато градим здрава връзка в семейството. Разговорите и споделянето са част от силната връзка, която се изгражда заедно ден след ден. Ако липсва всичко това, връзката в семейството започва да се разпада. Когато погледнем отстрани, сякаш нищо не се е случило. Семейството си живее както обикновено, но душевният покой липсва и се усеща пропаст.

 

И все пак трябва ли да се търси непременно истината?

Въпрос на избор е и също така зависи от обстоятелствата. В отговора на предишния въпрос всеки за себе си би могъл да намери отговори и на настоящия.

 

Трябва ли бабите и дядовците да проверяват дали внучето е тяхна кръв?

Категорично не. Намесата в младото семейство е опасна. Това не е работа на някой от прародителите или на страничен човек.

 

Трябва ли детето да узнае истината за биологичния си баща?

За живота на първо място се учим от родителите си. А когато те мълчат, недоразумението се предава от поколение на поколение. То предизвиква нещастие и изгражда куп проблеми във времето. Затова, преди да вземем решение по тези въпроси, трябва да помислим за съдбата на детето си и отговорността, която носим към него.

При всички случаи не е възможно да се разруши изградената връзка с детето, без да има страдание. От страна на детето, непознавайки  биологичните си родители, то не знае откъде истински идва.

Определено е важно кой ти е родител, защото ти си носител не само на неговата енергия, но и на целия му род – на дефектите, на болестите, на качествата и на талантите. Хората, които те отглеждат, те надграждат, но е важно за детето да знае истината.

 

А кога е моментът за разкриване на истината?

Родителите трябва възможно най-рано да кажат на детето си, ако бащата, който го отглежда, не е биологичен. Такава тайна не е добре изобщо да бъде създавана. Още от самото начало родителите е добре да говорят за това събитие. Няма по-добър вариант от това децата да го научат в семейството, от родителите си. 

Споделянето с приказка е изключително подходящ начин да се каже такова нещо. Следващият етап е срещата между биологичния баща и детето. Тя трябва да се състои, когато и двете страни са узрели за нея.

 

Как бихте обобщили въпроса за моралната страна около доказването на спорното бащинство?

Човек не се ражда родител, а се изгражда. Умението да си родител е свързано по-скоро с ефикасното изпълнение на тази функция, отколкото с каквото и да е друго. Можем да се превърнем в родители единствено ако действаме, мислим и се чувстваме като такива. Това че сме довели на този свят едно дете, не е достатъчно, за да се смятаме за родители, нито децата да ни разпознаят като такива. Най-важното е изграждането на силна връзка с децата.

Още в Новини

13-и юни - ден, посветен на перинаталната загуба

На днешния ден преди една година стартира кампания срещу нехуманната практика у нас мъртвородените бебета да бъдат изгаряни като „биологичен отпадък“. Фондация Макове за Мери… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo