26 Апр 2010

Свекървата – начин на дресура

Публикувана в Семейство
Оценете
(1 глас)

Любов от пръв поглед, романтична вечеря, великолепна сватба, чудесна бременност… Може ли да повярвате, че всичко това се случва с вас? Приказката за принца се сбъдва и става реалност. Кой обаче изпълнява ролята на злата вещица и трябва ли непременно да има лош персонаж в тази идилия? Понякога свекървата може да отрови живота на младото семейство. След раждането на бебето тя все по-често ще ви идва на гости, ще се меси във възпитанието на детето, ще ви дава съвети и напътствия… Ето защо най-добре е да намерите път към сърцето й и след това нейната подкрепа и любов ще са безгранични. Предлагаме ви няколко съвета как да обезоръжите свекърва си.

Ако тя не иска да е баба
Докато в миналото бабите с гордост са се хвалели на своите съседки, когато първото внуче се роди, днес много свекърви и тъщи не искат новината да се оповестява. Модерните баби настояват внуците им да се обръщат към тях с първото им име, защото така се чувстват по-млади. „Свекърва ми постоянно повтаряше, че след раждането на бебето не иска да й казвам „баба”, а Ани”, споделя 25-годишната Живка Янакиева от София. „Първоначално ми се струваше много странно, но по-късно осъзнах, че мисълта за бебето я състарява. В представите й „баба” е грохнала старица, която не може да ходи, и това обръщение я обижда и натъжава. Не исках да се чувства така, пък и детето ми едва ли щеше да има против да се обръща към нея по име.” Не насилвайте свекърва си да влезе в роля, за която още не е готова. Помолете я да е до вас през всички важни моменти на бременността – прегледите с ехограф, избора на болница за раждането, първите дни след изписването. Така тя ще се почувства по-близко до бебето и след време сама ще поиска внучето й да я нарича „бабо”. Не бързайте – дори в началото тя да не иска да сменя пелените за еднократна употреба, със сигурност след време ще тича след детето ви и с желание ще остава да го гледа, докато вие сте навън и се забавлявате с приятелки.

Ако тя иска да сте супермайка
Свекърва ви е отгледала двама синове, имала е успешна кариера, поддържа идеален дом, може да готви, знае как да премахва петна от червено вино, от шоколад, да оказва първа помощ… Тя не може да разбере защо вие не се справяте толкова добре като нея. „ Откакто Лили се роди, не успявам дори да изцедя гърдите си”, казва 23-годишната Ели Маринова от Пловдив. „Свекърва ми обикаля наоколо и ми разказва как четири дни след  раждането на първия си син приготвила вечеря за 12 души. Потиска ме.” Този тип свекърви могат да отровят живота ви, ако ги допуснете до себе си прекалено дълго. Дори не се опитвайте да достигнете нейните стандарти и изисквания. Майчинството е да намерите вашия начин как да посрещате предизвикателствата. Ако ви харесва да се размотавате по нощница до обяд, значи точно това трябва да правите. Успокоителното е, че свекърва ви е като перпетуум мобиле и може да се възползвате от енергията й. Бъдете мила и любезна, когато я молите да ви помага за бебето, а вие се излежавате на дивана.

Ако тя е старомодна
Тя иска да вършите всичко по нейния начин. Лошата новина е, че последния път, когато е отворила книгата със съвети за отглеждането на бебето, е било през… 1980 година. „Свекърва ми е прекарала бременността си в леглото за задържане и беше ужасена, че посещавам уроци по йога”, разказва Яна Виткова, 28 год., от Бургас. „След раждането на сина ми започна да го повива, както са я учили преди 30 години. Ужасих се!” Дори и старомодните свекърви желаят само доброто на снаха си и внучето. За съжаление обаче много трудно е да им обясните и докажете, че това, което правят, вече е остаряло. Подарете им книга или списание „9 месеца”, където могат да прочетат кои са най-новите тенденции в отглеждането на бебето. Помолете ги да дойдат с вас при прегледа на акушер-гинеколога или педиатъра. Когато спорите, най-добрият аргумент във ваша полза е: „Лекарят ми разреши…” Така свекърва ви няма да се почувства персонално засегната, а вие няма да подкопаете авторитета й.

Ако тя се опитва да контролира всичко
„Свекърва ми иска да организира всичко около бременността и раждането на дъщеря ми. Избра лекаря, който да проследява състоянието ми, купува дрешки и играчки, реши в коя болница да раждам… Когато протестирах, тя изпадна в паника и каза, че ще припадне. Сякаш не аз, а тя щеше да ражда”, оплаква се 31-годишната Юлия Младенова от София. Оставете свекърва си да вземе някои от малките решения, свързани с бебето. Така ще ви е много по-лесно да се съсредоточите над по-важните. От време на време й давайте възможност да ви дава съвети – така тя ще се почувства значима и ще се успокои, че не я пренебрегвате.

Ако тя е самотна
Бебето дава смисъл на живота й. След раждането му тя запълва ежедневието си не само с турските сериали, но и с къпане, преобличане, разходки с него... Проблемът е, че вие също имате нужда да прекарвате известно време насаме със семейството си. „През първите седмици беше страхотно свекърва ми да е до нас, да ни готви и помага. След това тя продължи да идва всеки ден”, споделя Катрина Иванова, 25 год., от Варна. Добре е свекърва ви да се приобщи към вашето семейство, но вие също имате нужда да се нагодите към промените, които се случват. Един от начините да я накарате да се почувства значима и същевременно да останете малко насаме е да я помолите да се заеме с някои дейности извън дома – да пазарува, да носи храната от детската кухня, да занесе дрехите на химическо чистене. Възползвайте се от дните, когато сте заедно с партньора си и бебето и излезте навън. Така свекърва ви няма да се почувства отхвърлена. Приемайте предложението й да гледа бебето и организирайте романтичен уикенд с партньора си.
 
Ако тя безумно обича сина си
Синът й е нейното малко сладко бебе и тя не може да се откаже от него. „Свекърва ми изяви желание да се премести да живее при нас след раждането на детето. Исках да дойде да ни помага, но съпругът ми е такова мамино синче, че едва ли щях да го преживея”, казва Катя Георгиева, 30 год., от София. Има свекърви, които трудно осъзнават, че синът им вече е пораснал и дори има собствено дете. Често това поражда конфликти в семейството. Решението е да поговорите с партньора си как да решите този проблем. Направете го още докато сте бременна, защото след раждането ще сте прекалено уморена и изнервена и конфликтът ще се задълбочи. Обсъдете го и със свекърва си. Само така всички заедно ще можете да се наслаждавате на първите усмивки на вашето малко съкровище.

Соня Найденова
психолог

Още в Любопитно

Начинът на раждане определя характера?

Може ли начинът на раждане да е причина за унилост или капризен характер на детето? Нови изследвания сочат, че асистираното раждане може да доведе до… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
infl
Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
sh