24 Авг 2009

Детството на най-известния италианец в България – Лео

Публикувана в Свободно време
Оценете
(0 гласа)

Това е един от най-чаровните мъже, които познавам. Признавам си. Той е мил и добър. Той е внимателен. Той умее да се шегува, да готви… много обича приятелката си Лучия...
Той е най-известният италианец в България. Той е Лео.
Още в момента, в който започвам да пиша, знам, че интервюто ми ще загуби своя чар, защото ще се чете, а няма да се слуша. По-хубаво е да чуваш говора на Лео, но ще направя уговорката – аз все пак ще напиша всички негови откровения, а вие ще си представяте как той ги е изрекъл. 
Освен това ще си направим и един бърз урок по италиански.

pодител – genitore
pоднини – parente
сестра – sorella
брат – forello

Аз се роди на Анкона. Това е град в Централна Италия.
Много сме роднините, някъде се събираме към 60–70 души. Много сме, защото мама е сицилианка. Всяка сицилианка има поне 11 деца… това е нормално. Въпреки че майката на моята майка – баба, фактически е спряла на осем и мама е била едно от тези деца. После, когато мама е била с татко, е пробвала да навакса, но татко спря на три – едно момиче и две момчета. Аз бях най-малкият. Имам  брат, имах и сестра. Тя предпочете да отиде да живее там, горе на небето, откъдето сега ме гледа и ме пази. Сестра ми се роди първа – през 62-ра година, брат ми през 66-а, аз след осем години, малко се позабавих – на 9 март 74-а…  Натиснах майка ми в осмия месец да излизам. При нас се казва, че ако родиш дете в осмия месец, то ще се роди артист. Ето такъв е моят случай.

семейство – famiglia
любимец – beniamino, favorito
душа – animo, anima 
традиция – tradizione

Можеш да попиташ на Део, защото той е бил на гости. Събирали сме се на една обикновена неделя. Това ние го правим на всеки два или три месеца. В случай че аз се прибирам в Италия, моите роднини искат винаги да сме заедно кога съм и аз, защото те казва, че аз съм душата на цялото семейство.
Аз обича да си правя майтап и понякога изпращам по някой клип за тях. Маскирам се, лепя мустаци, такива работи и се снимам и го изпращам. Цели монолози по Интернет изпращам за цялото семейство.
Когато се съберем, много, много е хубаво. Сядаме, хапваме, говорим си… и когато накрая тръгваме, пак сядаме да уговаряме следващ път за среща.

детство – infanzia
дете – bambino
братовчед – cugino
играчкa – giocattolo

За съжаление, когато бях малко, майка беше против многото играчки. И аз ревнувам мой братовчед. Той ми е много близък, като брат, и много го обичам, но тогава той има всички тези количките, малките… купища играчки. Аз нямам.
И постоянно идеята беше да отивам при него, на неговата къща, за да търся играчки.

колело – bicicletta
море – mare
щуротия – stupidaggine
ревнувам – essere geloso

Братовчедът винаги имаше нещо повече от мен. Купиха му колело. А аз пак нямам си такова. И аз отивам в неговата къща, когато него го няма, защото той тренира, и казвам на леля: „Лельо, дай ми за малко колелото, не се притеснявай, аз ще направя малко само разходка…”, а тя казва: „Само внимавай, Лео, защото той много си обича това нещо…” Аз вземам колелото и отивам на плажа, до брега. А там, навътре в морето има малък кей и аз си мисля така: „Сега, като карам много бързо, бързо, бързо и вляза във водата и колелата ще се въртят бързо, бързо и аз да карам отгоре на водата. И се засилвам тр-р-р-р-р-р и скачам във водата и… целия мокър, слизам надолу с колелото.
Леко излязох, гледам колелото е цяло и съм спокоен да го връщам. След една седмица обаче леля се обади и вика: „Лео! Колелото е пълно с ръжда!”
Много беше солена водата, затова така стана. И край с колелото! Ще се хвърля колелото на боклука. Мъчно ми беше за братовчед ми, обаче навътре в мен се радвам, защото той повече няма колело. Аз не исках той да има, защото аз нямам – ревнувах. Това е.

компания – kompagnia
проблеми – problemo
бухал – gufo
проглеждане – riacquistare la vista

С този същия братовчед, който беше колкото мене, постоянно бяхме заедно. Където отива аз, и той с мене. И от 11 години имахме една компания. Тази компания ми промени живота и не се получи много добре… Бяхме връстници и правехме неща, които не трябва да се правят. Излизах в 5 следобед и се прибирах в 5 сутринта. Това ми беше животът. До 19-годишен бях така, обаче когато една вечер се връщам, виждам майка много притеснена, плаче. Аз разбирам, че е сериозно и реших, че трябва нещо да се промени. Ето тук имам татуировка – това е бухал. На италиански е gufo. Е, мама каза: „Не искам син gufo!”… Това значи, че живея само вечерта. „Аз искам нормален човек” – каза тя.  И така – на следващия ден си направих татуировка, а на третия си промених моя живот.

музика – musica
публика – pubblico
аплодирам – applaudire
дарба – talento, dono di natura

На 13 години започнах с пеенето. Тогава за първи път отидох в дискотека. Моят брат беше DJ и в събота и в неделя пускаше музика. Аз също много исках да пея и пеех на нещо като английски, без да има такива думи… така звучи само. Тогава не пускаха дете на 13 години в дискотека, затова брат ми ме скри под пулта и само ми дава микрофона и аз скрит, рапирам. Много ме харесаха и стана интересно. Разбрах, че мога нещо повече.
Започнах да си пиша текстове. В началото бяха такива… проблемни. Като при рапърите. После си казах – стига толкова за проблемите, малко да пише за любовта…

кухня – cucina
вкусно – gustoso, buono
мама – mamma
картофи – patata
тенджера – pentola

Когато бях на шест, за първи път сготвих. Първото ми беше едно хубаво мляко с бишкоти и стана една попарка. Бях много доволен.
Мама обаче готви най-вкусно. Тя може да ме направи щастлив с един обикновен омлет с картофи. Аз когато се върна в Италия, знам, че първото нещо, което мама прави, е такъв омлет и една купа паста.

пубертет – puberta
пълнея – ingrassare
терзание – tormento
огледало – specchio
промяна – cambiamento

Когато бях малък, по-скоро бях по-широко, отколкото дълго. Ако можеш да си представиш една топка, която върви с две крака, е… аз бях. Така че между другото приятели ми викаха provolone. Това е едно сирене с форма на круша. Така ми викаха, защото така изглеждах. Не обичах много спорта и бях различен от другите момчета. Не бях грозничко, но не бях приятно и хубаво, защото бях дебеличко.
На шести клас почнах да виждам промяна. Бях с чело, пълно с пъпки. И си казах: „Лео, ти трябва да правиш промяна, защото си дебел и пълен с пъпки.”
С татко отидохме на лекар и той каза, че това е нормалното нещо и ми даде крем и тогава започнах да се променям. 

Коледа – Natale
подаръци – regalo
бонбони – caramella
чорап – calza
пакостник – monello

Когато аз бях малкото, много вярвах не само на Дядо Коледа, но и на баба… при вас май е Баба Яга, а при нас е Бефана. Тя идва на 6 януари и оставя чорапа, пълен с бонбони. Толкова бях вътре в тази история. Аз чаках Бефана повече от Дядо Коледа. Обаче един път се усъмних, че мама и тате нещо правят, защото намерих оставен за мен един мой чорап, а не нов, красив и в него не бонбони, а въглени! Това значи, че не е било послушно детето. И на мен ми стана странно, защото аз съм било много добро… а-а-а мама и тате са направили това. Истината е, че не съм бил много добро на тези години.

bебе – bimbo
баща – padre
снимки – foto
спомен – ricordo
щастие – felicita

Когато аз имам дете, от всичко най-много бих искал да направи милиони снимки – откогато се роди, докогато може то само да ползва този фотоапарат, защото това нещо ми липсва на мен. Искам това да дам като татко. Ето сега с приятели във Facebook някой казва: “Дайте да сложим снимки като сме малки и аз си нямам… Само чакам да намери някой мой приятел снимка, на която да ме има и мене. Толкова е хубаво да имаш снимки като малък. Сега за списанието много ще търся…”

 

 

Още в Мнението на специалиста

Аnkyloglossiа – т. нар. къса юздичка

   Текст: Гергана Николова, акушерка, магистър  Хората казват, че грижите за новото човече започват още преди то да се е родило и може би са… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo