10 Дек 2010

Имате нужда и от мъже приятели

Публикувана в Свободно време
Оценете
(0 гласа)

Обявявате, че сте бременна, засипват ви с поздравления, след което мъжете около вас веднага изчезват от живота ви. Как може да задържите приятелите си, докато минавате през най-женствения период от живота си. Това не е тема, която е без значение за вашето самочувствие и доброто ви настроение.

Ето какво споделя Нели Х.: Като повечето жени, установили току-що, че са бременни, нямах търпение да споделя новината с приятелите си и да се насладя на радостта им. И също като повечето жени – не се уморявах да слушам разказите на приятелките си за бременността им. Фани беше сред приятелките ми от ученическите години и бях приела мъжа й Петьо, че също е от най-близките ми. Когато й съобщих, че съм бременна, тя веднага организира тържествена вечеря за нашите две семейства. По време на вечерята Фани не спомена за бременността ми пред мъжа си – дали чакаше аз да му кажа? Чак към края Петьо промърмори нещо като поздравление и веднага мина към друга тема. Това, което преобърна моя свят, явно не представляваше нищо особено за него, въпреки че се познавахме от години.

Добре е да сте наясно, че повечето мъже не се вълнуват като жените, когато узнаят за нечия бременност. Това има и биологично обяснение – мъжете произвеждат множество сперматозоиди, докато жените нямат безброй яйцеклетки. Бременността има такова голямо значение за тях може би заради по-малките им възможности да създадат бебе.

По-добре по-далече...
Дори да признае, че новината е нещо важно, приятелят вероятно се плаши от перспективата, че може да ви загуби като досегашна приятелка. Бременни жени разказват, че колегите им мъже смятат, че състоянието им ги прави по-трудни за общуване и бързо се отдръпват от тях.
Случва се някои мъже да не знаят как да се държат с приятелка, която е бременна, особено ако самите те нямат деца. Много са без никакъв опит с раждане и бебета. Това означава, че за разлика от жените, те не знаят какво да кажат и се страхуват с интереса си да не засегнат бъдещата майка. Затова, вместо да подлагат на риск досегашните ви приятелски контакти, те предпочитат да се оттеглят от живота ви.

Качество, а не количество

Неизбежно е да имате по-малко време за приятелите, особено след раждането, когато денонощието ви ще е разпределено между кърменето, къпането, преобличането. Това може да затрудни поддържането на връзката с вашия партньор, какво остава за другите, които просто са ви колеги или съученици. Освен това много бъдещи майки смятат, че по-лесно е да прекратят отношенията си с хора, които не са им толкова близки – обикновено това са мъже.

Но бременността не означава непременно прекъсване на срещите с приятели мъже. Важно е да не забравяте, че е здравословно в живота ви да има място за широк кръг от хора, особено, ако сте заобиколена главно от други бъдещи или наскоро излюпени майки.
Често може да получите полезен съвет от приятели мъже, докато жените са склонни да разнищват теми главно от собствения си опит. Оценявайте, че мъжете са различни и уверявайте приятелите си, че могат да ви казват това, което мислят, без да ви засегнат. Не правете грешката да натоварвате приятеля, който не обича да слуша страховити истории за раждане или разкази за вещите, които сте купили за бъдещото бебе. Споделяйте ги с други, които с удоволствие ще ви слушат. Говорете за лиричните моменти от бременността с жени от училището за бременни и обсъждайте по-приятни теми с мъже, които са далече от въпросите за пелени и хормони.
Това, че приятелката на семейството е бременна, не винаги означава край на приятелството. Разбира се, бъдещото бебе измества надолу приятелството в списъка  на приоритетите, а мъжете остават още по-долу.
Ако подозирате, че бременността ви е причина за отчуждението на приятелите мъже, покажете им, че все още сте си същата и ги убедете, че не сте забравили доброто старо време. Запазете търпение и те скоро ще се абстрахират от корема ви.

Мъжката сила

По време на огромната промяна в живота ви, каквато е бременността, ще узнаете кои са истинските ви приятели. И ако имате добри приятели мъже, сега е времето те да се изявят.
Много бъдещи майки откриват, че 9-те месеца действително подобряват връзката им с близки от мъжки пол. Майка на две малки деца споделя, че по време на втората бременност шефът й бил истински развълнуван. И той очаквал второ дете и изведнъж двамата установили, че имат много общи теми. Макар и да не работят вече заедно, те все още обсъждат семейни проблеми, тя цени съветите му и силното му чувство за хумор.

Така, докато приятелствата се менят с нарастването на корема ви, опитвайте се да приемете промяната и да не съжалявате за онова, което е изгубено. И ако дневникът ви е малко позанемарен, докато сте бременна, знайте, че това няма да е задълго. Скоро там ще влезе едно много специално същество, а вашите истински приятели – жени и мъже, ще са до вас, за да споделят голямото събитие и радостите ви след него...

Павлина Желева
психолог

Още в Здраве

Обзор на венерическите болести

Доц. д-р Георги Пехливанов завършва медицина през 1979 г. в София. Придобива специалност дерматология през 1984 г., социална медицина и обществено здраве през 1996 г.,… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo