26 Окт 2007

Какъв тип майка сте?

Публикувана в Свободно време
Оценете
(0 гласа)

Понякога сякаш целият свят се опитва да ви обясни как и защо не се вмествате в категорията “добра майка”. Истината е, че това не е еднозначно понятие.
Предлагаме ви тест, чрез който можете да установите какъв тип майка сте според своя характер.

Тест
Изберете твърдението, което ви описва най-добре. С помощта на поредицата символи определете какъв тип майка сте.

Екстровертна (Е) срещу интровертна (И)
Екстровертните черпят енергията си, като общуват, работят в екип и се срещат с нови хора. Склонни са да мислят на глас и са много активни.
Интровертните се снабдяват с енергия, като се затварят в себе си, потъват в света на идеите. Тяхната сила е в мислите, а не в действието. Въпреки че на пръв поглед интровертните не харесват другите, те се нуждаят от тях, но общуват пълноценно с приятели и колеги главно на четири очи.

Сетива (С) срещу интуиция (Н)
Сетивният тип се доверява най-вече на информацията, която получава от петте си сетива – какво вижда, чувства, вкусва, мирише и чува. Този тип се фокусира върху фактите и отделя повече внимание на това, “което е”, отколкото на това, “което може да е”.
Интуитивният тип се доверява на информацията, която идва от “четене между редовете”, фокусира се върху бъдещето, очаква това, “което може да е”, вместо това, “което е”.

Мисъл (М) срещу чувства (Ч)
Мислещият тип основава своите решения на логиката и обективния анализ. Водещи за него са компетентността, справедливостта и честността.
Чувстващият тип взема решения според субективни критерии. Представителите му отдават по-голямо значение на влиянието, което решенията оказват върху хората, включително и върху тях самите. Склонни са да се доверяват на сърцето си.

Организация (О) срещу импровизация (Р)
Организираният тип харесва подредения живот. С лекота следва плана за деня и отмята задълженията.
Импровизиращият тип предпочита да се впуска по течението и да има възможност за избор. Той може да започне деня и със списък от неща за вършене, но това по-скоро е само в случай че не се появи нищо по-добро...

Открийте себе си

Отговорна (ИСМО)
Вие изцяло спазвате правилата. Държите детето ви да разчита на вас и да не нарушава установения ред. Умеете да разпределяте времето си, обръщате внимание на детайлите и възпитавате детето си как да стане отговорна личност. Въпреки че сте делова жена, знаете и как да забавлявате семейството си.
Съвет. Всеки ден отделяйте малко време за себе си. Помолете бабата или приятелка да изведе бебето на разходка. Изключете телефона си и се насладете на спокойствието.

Авантюристка (ЕСМР)
Вие сте активна и спонтанна и знаете как да превърнете сивото ежедневие в забавно приключение, а рутината – в атракция. Давате на детето си възможност да опита от всичко, което животът му предлага. Вие създавате близка връзка с него, в основата на която е доверието.
Съвет. Не се потискайте от майки, в чието домакинство всичко е перфектно.

Толерантна (ИСМР)
Вие сте деликатна и уважавате различията между хората. Осигурявате на детето си лично пространство, за да се развива като самостоятелна личност. Основната ви цел е да го научите да мисли самостоятелно.
Съвет. Всеки ден отделяйте време за почивка. От време на време ходете на кино или посещавайте книжарница.

Практична (ЕСМО)
Вие сте организирана и знаете как да изпълнявате задачите си за деня. Забавна, но праволинейна, вие сте убедена, че осигурявате най-доброто за детето си. Благодарение на вас то научава каква е цената на успеха.
Съвет. Отдавайте се на хоби, което задоволява нуждата ви от ред и дисциплина.

Грижовна (ИСЧО)
Нежна и добра, вие дарявате детето с много обич и му осигурявате добре организирано ежедневие. Отзивчива и чувствителна сте, винаги сте готова да му окажете подкрепа. Поставяте нуждите му пред своите. Вие се стремите домът ви да е привлекателен и държите на семейните традиции.
Съвет. От време на време поставяйте желанията си на първо място. Не забравяйте, че след няколко години детето ви ще има нужда от независимост.

Майка на разположение (ЕСЧР)
Енергична и комуникативна, вие живеете главно в настоящето. Наслаждавате се на времето с детето си, откликвате на нуждите му и се стремите то да се чувства обичано. Ангажирате го с разнообразни занимания и го запознавате с нови хора.
Съвет. Срещайте се с майки на вашата възраст. Те могат да ви дават ценни съвети как да се справяте с трудностите, които неминуемо ще имате.

Всеотдайна (ИСЧР)
Вие сте отдадена на семейството си. Държите детето да знае, че е обичано. Посвещавате се на възпитанието му, запознавате го с общочовешките ценности и му давате добър пример.
Съвет. Научете се понякога да казвате “Не” и да отстоявате принципите си.

Патриархална (ЕСЧО)
Вие се стремите да създадете семейство, в което царят хармония и щастие. Държите на традиционните ценности.
Вие сте много контактна. Помагате и на детето си да открие радостта от общуването.
Съвет. Запомнете, че малката доза конфликт е здравословна.

Искрена (ИНЧО)
Вие сте чувствителна и насърчавате уникалното у детето си. Окуражавате го да е искрено и да споделя чувствата си. Вие сте емоционална и приемате майчинството като сериозна мисия.
Съвет. Отделяйте време за себе си, опитвайте се да живеете за мига и да приемате живота малко по-несериозно.

“Вечно дете” (ЕНЧР)
Вие сте игрива и енергична, а за вас детето е идеалната компания. Чрез него изживявате второто си детство. Имате свободен дух и не обичате рутинните занимания. Отзивчива сте. Насърчавате детето да формира своята индивидуалност чрез разнообразни занимания.
Съвет. Намерете си отдушник за стреса. Сапунките и срещите с приятели могат да направят чудеса за вашата психика.

Ненатрапчива (ИНЧР)
Вие сте проницателна и чувствителна. Винаги сте насреща, щом малчуганът има нужда от вас, готова сте да го посъветвате и да му подадете ръка.
Съвет. Заемете се със самообразование. Впуснете се в креативни дейности.

Сърдечна (ЕНЧО)
Вие сте сърдечна и открита. Знаете как да споделяте чувствата си. Умеете да насърчавате детето. Знаете как да разнообразявате живота на семейството си.
Съвет. Използвайте хумора като оръжие срещу стреса. Превръщайте дразнителите в обект на семейни шеги, за да възстановявате хармонията у дома.

Индивидуалистка (ИНМО)
Вие вършите нещата по свой начин и сте убедена, че винаги вземате правилните решения. Знаете как да посрещате нуждите на детето, но амбицията ви е да му създадете самочувствие и самостоятелно мислене.
Съвет. Откъсвайте се понякога от семейната среда. Спасявайте се с помощта на интелектуални дейности.

Независима (ЕНМР)
Енергична и самоуверена, вие окуражавате детето си и то да е независимо и да вярва в себе си. Вие сте човек на действието. Поставяте предизвикателства пред детето си и искате то да предвижда последствията от действията си.
Съвет. Планирайте активен социален живот за себе си и семейството си. Търсете разнообразие.

Любознателна (ИНМР)
Любопитна и търпелива, вие предлагате нови знания на детето си. Винаги отговаряте на въпросите му сериозно и се стремите да подхранвате любознателността му. Оставяте го да се справя само с предизвикателствата и му внушавате увереността, че усилията довеждат до успех.
Съвет. Откъсвайте се от време на време и се отдавайте на размисъл и медитация.

Администраторка (ЕНМО)
Вие организирате програмата на цялото семейство. Макар че поставяте ясни граници, осигурявате на детето пространство, за да развива независимостта си. Изслушвате го внимателно и му помагате.
Съвет. Не си въобразявайте, че сте супермайка. Вие също имате слабости.

Още в Женска консултация

Контракциитe – накъде без тях?

Къде се е чуло и видяло раждане през естествените пътища без контракции? Как иначе ще се появи Новият живот? Чудите се какво всъщност представляват контракциите.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream