18 Ное 2009

Насила хоби

Публикувана в Свободно време
Оценете
(0 гласа)


Много родители решават за запишат детето си да учи нещо допълнително – извън обучението в детската градина и в училището. Възможности бол: балет, пиано, цигулка, рисуване, танци, спорт... По принцип идеята е хубава. Колко често обаче избраното занимание съвпада със заложбите и интересите на детето?
Когато детето само е избрало заниманието и настоява родителите да го запишат, значи иска да изпробва себе си. В такъв случай не му пречете – нека да опита, стига да не е прекалено скъпо. Не след дълго ще стане ясно колко траен и силен е бил интересът му. Често обаче първоначалният ентусиазъм бързо се изпарява и всичко приключва.
Мое познато момиченце се запали да свири на ударни инструменти. Родителите – медици, се чудеха как да го разубедят. За тяхно облекчение след няколко урока то само се отказа. Все пак понякога се оказва, че взаимоотношенията с учителя не са добри. Тогава се налага да се изясни – това ли е единствената причина за отказа от заниманието.
Истинско изтезание за децата обаче е, когато определен вид хоби им се натрапва от родителите. Показателен пример. Катя, 8 год., има твърдо разписание: понеделник – народни танци, вторник – пиано, сряда – английски, четвъртък – балет, събота – пак английски. Резултатът – буря от тикове на лицевите мускули. За огорчение на майка си (“Момичето трябва да има грациозна походка...”) Катя си призна, че балетът не я влече особено, а и учителката е много строга и взискателна...
Друго дете – момиченце на 4 год., бе заставено да взема уроци по труден чужд език. Като последица от силното напрежение то започна да се изпуска по голяма нужда.
Дългогодишният ми опит ме е убедил, че дори и да ходят с желание на уроци в определена област, някои деца не издържат на натоварването и отреагират с различни патологични симптоми. В тези случаи се налага родителите да потиснат амбициите си и без отлагане да вземат решение в полза на психичното здраве на своето безспорно обичано дете – да го освободят от излишното бреме!
В детска възраст при някои хронични заболявания се препоръчват определени занимания. Те обаче трябва да са съобразени с възможностите на детето. Целта е да се поддържа у него положителен емоционален тонус. Не само това. Чрез стимулиране на компенсаторните способности се противодейства на комплекса за малоценност и на депресивните настроения.
При други болестни състояния има противопоказания за насочване към определен вид дейност или спорт – например на детето, което страда от епилепсия, не се препоръчва плуване. Кое може и кое не може, ще реши лекуващият лекар...

Д-р Маргарита Поппандова
детски психоневролог

Още в Развитие

Свръхактивното дете

Свръхактивните (хиперактивните) деца създават много грижи на родителите и на учителите си, но в най-голяма степен страдат самите те. Особено им е трудно днес, когато… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai