21 Дек 2005

  Непрекъснато пея на улицата - Хайгашод Агасян – талантливият музикант и композитор

  Публикувана в Свободно време
  Оценете
  (0 гласа)

  Банална интернет справка доказва, че когато не използват приятелското Хайго, половината хора го изписват Хайгашод, а другата половина – Хайгашот. По паспорт е с д, но той не се сърди на тези, които обеззвучават името му. Просто самият човек е достатъчно звучен, че да бъде обеззвучен.
  Срещата ни започва с езиково-исторически увод. В името му е кодирана славата на двама прочути арменски царе – Хайг и Ашод. Хай(г) означава “арменец” – арменците наричат родината си Хаястан, а Ашод е царувал през средните векове, в най-разцветните за страната му времена.
  Диша ли? чудели се всички дни наред около кошчето на дебеличкото бебе, проплакало на 28 януари в разгара на лютата варненска зима на 1953 година. Майка му Аросяк (името означава Зорница) дълго чакала тази рожба. Отгледала сина си у дома, без да го дава на детска градина – била шивачка и работела надомно. Трите деца на сестра й станали само на хартия братовчеди на Хайго. Отраснали са заедно в София и толкова се обичат, че все едно са му братя и сестра. Казват се Сампад и Едуард (близнаци) и Вержин – тя е малко по-голяма от тях. “Те всички живеят в САЩ, бях им на гости в Ню Йорк и беше много трогателно, понеже не се бяхме виждали десетилетия. Не са музиканти, но преуспяват – единият продава свръхскъпи килими, а другият е в часовникарския бизнес. Мама и леля вдигнали сватбите си в една и съща седмица. Всъщност двете сестри са женени за двама братовчеди. Майка ми е варненка, баща ми е от Пловдив, техните родители са преселници от Турция и Гърция – идват тук, спасявайки се от кланетата в Османската империя и геноцида.”
  Горд с произхода си Хайгашод търсил по картата анадолското село Еверег, сегашно Девели, откъдето е дядо му по майчина линия. Другият му дядо Хайгашод идва от Одрин, а баба му Дирохи е от Гюмюрджина, Гърция, сега Комотини. “Баща ми е роден в Пловдив през 1908 г., когато България получава независимостта си, затова го кръщават Азад – това означава свободен. Моят син също се казва Азад. Баща ми владее български по-добре от арменски, а когато аз бях малко момче, беше точно обратното. Говорех смешен български, както се казва “гарабедската”. Бърках родовете, понеже в арменския език няма мъжки и женски род. Първите години в училище бяха пълен цирк, много ми се смееха, когато ме вдигнеха на дъската да ме изпитват. По-късно ме приеха в Музикалното училище. В класа бяхме двама арменци – Вартан и аз. В час непрекъснато си подсказвахме на арменски и никой не можеше да ни хване. Бях палав, съвсем не отличник, но пък винаги любимец.”
  Цигулка, китара, виола и пиано били инструментите, на които Хайгашод Агасян последователно е свирил. “Реално обаче първият ми скъп музикален спомен е един детски акордеон с 12 копчета, съхранен вкъщи и до днес. Имам го от шестгодишен, когато се наложи да лежа цял месец в ИСУЛ заради бъбречна болест. Наближаваха зимните празници и лекарите търсеха за новогодишната програма деца, които свирят, пеят и рецитират. Тогава аз взех акордеона и минах по всички стаи да веселя болните деца. Свирих “Тръгнал кос”.
  “Хайго много хубаво пее на балкона всеки ден го слушаме – защо не го заведете на прослушване?” – с този съвет на съседите (семейство Радуилски) към родителите започва кариерата на бъдещия музикант. Хайгашод е бил само на три. Баща му, който по професия е бил счетоводител, но цигулката му е била слабост, го поверил на видната специалистка по пиано г-жа Ебщайн. “Помня как тя натискаше клавишите, а аз до нея трябваше да изпявам всеки тон. Мисля, че я впечатлих! Започнах с цигулка, понеже цената й ни беше по джоба. Пиано получих едва през 1970 г., след като татко почина. Купихме го с парите от спестовната му книжка. Струваше 500 лева, беше докарано с ТИР от Източна Германия. Прекрасен инструмент, на който свири и синът ми. В ерата на Бийтълсите пък на мода излезе китарата. Баща ми непреклонно забраняваше у дома да се появява такъв инструмент, но все пак леля ми донесе една дървена китара от Армения
  Много съм й благодарен, понеже това умение неизменно “ме спасява” в концертната ми дейност – когато няма пиано, си акомпанирам на китара.” Хайгашод Агасян е завършил Музикалната академия, специалност виола, при това с отличие. Насока за това му е дал отново съсед – музикалният педагог Трендафил Миланов.
  “Аз бях раздвоен между свиренето и писането на музика Надделя второто. Минах през много елитни оркестри, дори като студент съм свирил в Западен Берлин с Херберт фон Караян... но през цялото време в мен напираха мелодии. Аз непрекъснато пея по улицата и въпреки че околните се чудят дали съм нормален, не мога да го спра. Нито да го обясня...“
  Другата му голяма любов е театърът, за който го открива режисьорът Андрей Калудов, търсейки музиканти за “Ромео и Жулиета”. Младежкият театър става първото работно място за Хайго. “Ако за нас, студентите от Консерваторията, концертът беше рутина, за колегите от ВИТИЗ всяко представление беше празник. Когато свирех в театъра, аз летях. Даваха ми малки роли, но по-важното е, че Младежкият театър ми даде среда. Там се запознах с Недялко Йорданов, с когото сме велик творчески тандем, с Искра Радева, която първа изпя моите песни “Искаш със теб да останем добри познати...” и “Не остарявай, любов”, с Аня Пенчева, с Ваня Цветкова, с Володя Смирнов...
  Успехът ме споходи в зряла възраст и, слава Богу, понеже ако е преждевременен, може да е пагубен за по-младия човек – да го демотивира за творчески труд. Изобщо добрият музикант се гради от ранното детство. Не може да станеш звезда на 20, ей така, изведнъж... Смятам за най-голям успех своя наследник. Синът ми е роден в Айтос, където живееха родителите на жена ми. Също както моята майка, съпругата ми имаше проблеми със задържането и реши да роди при близките си. Азад проходи точно на 1 година, но аз работех в София и пропуснах знаменателния момент. Всички казват, че ми е одрал кожата. Учи в Музикалната гимназия. Жена ми също е пианистка. Стремя се да мотивирам сина си да остане в България и да се занимава с призванието си. Не ми е лесно, понеже у нас стойностната музика не се цени.”

  И забавните, и детските песни, написани от Хайгашод Агасян, се превръщат в шлагери:

  • “Не остарявай, любов”
  • “Добри познати”
  • “Бог да пази България”
  • “Светът е чудесен”
  • “Трудна възраст”
  • “Молитва”
  • “Хей, приятелю, здравей!”

   Хайго е автор и на театрална и филмова музика. Недялко Йорданов го нарича “Щуреца Хайго”, а Михаил Белчев – “Необходимия човек”.

   

  Още в Здраве

  Гимнастика и масаж на бебето

  Първата година от живота на детето се характеризира с бурно развитие, което не се повтаря в следващите години. Именно тогава теглото на детето се увеличава… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh