27 Май 2015

Откъде идва игривият дух на детството?

Публикувана в Свободно време
Оценете
(0 гласа)
 
„Има време за всяко нещо, и срок за всяка работа под небето”.
Еклесиаст

Още от утробата ние рисуваме пътя и бъдещия живот на нероденото си дете. Кроим планове, предричаме му звездно бъдеще... А имаме ли време да помислим за малките неща, които изграждат детските години от първия ден на белия свят? Трудно е да се каже, може би - не! Погледнете небето, природата, света. Вдишайте, издишайте. Пак помислете. Да бъдеш родител е тежка задача, отговорна. Нямаме право на грешки. Откъде идва игривият дух на детството? Новороденото го носи в себе си, сигурно е кодирано с този дух на щастие. Нека не сме ние тези, които го лишават от удовлоствието да се наслаждава и опознава чрез дълги игри всичко, което го вълнува.

Рецепта за консервиране на деца
Съставки:
1 чаша поле
Десетина деца
6 кучета (по възможност кутрета)
1 поток
50 кг камъчета
Начин на приготвяне:
Изсипете в полето децата и кучетата. Разбъркайте добре. Изсипете потока върху камъчетата, докато леко се разпени. Изсушете. Сервирайте горещо мляко и прясно изпечени курабийки.
 
Контрастът между тази и съвременната рецепта за детството е много потискащ: в нея се говори само за ограничения.
В детската градина е спокойно и приятно. Няма шумни сцени, рядко стават конфликти, но е отегчително. Навсякъде се говори, че играта е жизненоважна, особено свободната игра, но какво виждаме? Децата се мотаят безцелно, захващат за малко едно, после се прехвърлят на друго. Сякаш са в постоянно състояние на изчакване. Истинската игра е дълбока, сериозна, поглъщаща и носи удовлетворение. Активното детство, в което има достатъчно възможности за игра, осигурява многообразно арзвитие на детето и е изключително богат ресурс, от който то ще черпи до края на живота си. Точно както слънчевата светлина осигурява на тялото жизненоважни елементи, така и качествената игра в детството е като природен витамин, необходим за цялостното ни усещане за благополучие. Поляризираното ни общество (в което правим две неща: илиработим, или се забавляваме) е изгубило игривостта. Съзнателно или не, ние налагаме на децата си собствените си стандарти. Фактът, че играта е изчезнала, не е нещо, с което да се гордеем.
Неумолимият натиск, който оказваме върху децата да се „образоват” от все по ранна възраст, поглъща все по-голяма част от времето, необходимо им за игра.
Цената на ускоряване на детското развитие, на постигането на „прекалено много прекалено рано” може да е преждевременното и рисковано превръщане на децата във възрастни, съпроводено с претоварване. Можем ли да изискваме детството да бъде върнато на нашите деца? Либи Първс пише:
Ако на едно съвсем малко дете му дадат пясък, вода и кофа, то самичко ще се занимава с физика, математика, съпротивление на материалите, дизайн, хидравлика и езици (ако е започнало да бърбори). Детето, което заравя непослушното мече надолу с главата, се занимава с етика и драма; когато се изправи и излее кофата с вода на главата си, то прекрасно се упражнява в областта на комедията…
Храна за размисъл: благоденствието на децата

Великобританската фондация за психическо здраве публикува доклад, озаглавен „Широката перспектива”. Той прави обзор на повече от хиляда наблюдения върху проблемите, свързани с емоционалното развитие и умственото здраве на децата и младите хора през последните три години във Великобритания. Докладът заключава, че „децата не се развиват добре емоционално, не са достатъчно устойчиви и не са способни да се справят с възходите и спадовете в живота”. Съкращаване на времето за игра и силното ударение върху ранното учене оставят на децата много малко време за емоционално развитие.

Сали Дженкинсън
 

Още в Традиции и обичаи

Кого обича баба?

В някои краища на България според стара българска традиция свекървата посреща булката с два хляба, мед и масло. После й подава малко момченце, за да… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo