28 Юни 2004

Шареното е най-прекрасният цвят

Публикувана в Свободно време
Оценете
(0 гласа)

Нери Терзиева се гордее с новото “бабо Нери”, както се обръщат към нея от една година, и иска първородният й внук Тото да бъде възпитаван в свобода и нежност. (Цялото й име е Нериман, което означава “нежност”). На 11 месеца малкият вече ходи, много е палав и първата дума, която е произнесъл, била “лампа”. Според бабата има нещо Диогеново в това бебе...

Родена съм в 7 и половина заранта в една люта зима на 21 февруари. Майка ми отишла сама до родилния дом по терлици, защото те по-малко се хлъзгали. Баща ми бил в командировка в едно село и научил щастливата новина чак като се върнал. За съжаление не са ми правили прощъпалник, но сега на бебето Тото ще му правим. Ще компенсираме всичките липси чрез него. (Смее се – бел. авт.) Дъщеря ми се казва Антония и стана майка на 25 години. Като бебе тя беше по-кротка от Тото, сигурно защото той е мъж с буен нрав. Решили сме нищо да не му забраняваме! Това е ключът във възпитанието на децата днес – трябва да им се дава свобода. Гледам дъщеря си и сякаш се уча на майчинство от нея. Тя е прекрасна майка. Много хубаво го възпитава, оставяйки го да избира сам. Сега като гледам бебето, си спомням как тя проходи. Беше на годинка и няколко дни, помня мястото – на площада до градския фонтан в Пловдив. Самата аз съм проходила късно, на година и два-три месеца. Сигурно заради това, че нямам прощъпалник, много често падам и днес...

Към това, което е била или е направила, Нери Терзиева няма отношение като към фетиш. Не пази например нито един запис на новините си по телевизията. Има и твърде малко снимки от детството си.

Изглежда социалният ни статус като семейство не е позволявал да си правим много снимки. Тази, която давам за “9 месеца”, съвсем случайно я откри дъщеря ми в някакъв стар семеен албум. Родена съм във Велинград, но не съм живяла там. Израснала съм в Асеновград. Имам брат с година и половина по-малък от мен – Бейзат. Много се биехме, защото ни е малка разликата в годините. Той беше по-силен и аз по-често му отстъпвах. Сега се обичаме страшно. Бейзат е инженер по слаби токове.

Родителите
Цял живот и до ден-днешен шестимата братя на баща ми Хюсеин и тяхната сестра отглеждат тютюн – садят го, берат го, сушат го и чакат да се продаде. Бедни хора. Баща ми е от Ардино, учител, и най-малкият му брат също е учител. А майка ми Сафие над 35 години работеше на конвейера в шивашко предприятие, което сега е “Брилянт Пловдив” – пришиваше якички. Тя много мразеше, когато вечер аз слушах новини, да надувам силно радиото, понеже главата й бучеше от машините. Искам да заведа мама да види как изглежда нейният завод, който наскоро беше приватизиран. Тя заедно с четирите си сестри е станала шивачка на 12 години. Леля Цвета, една много благородна жена, която после избягала в Америка, ги обучавала в занаята в тогавашното село Лъджене, по-късно станало Велинград. Помня как мама ме водеше като малка при другите й колежки. Много се радвах, защото ми разрешаваха да вземам малки цветни панделки и с тях да правя разни магии в клас или да ги подарявам на съученички. Най-големият лукс беше да имаш розова панделка. Мама даваше парченца платове, а аз правех панделки за приятелките си. Винаги се връщах от фабриката цялата омотана в конци.

Първи играчки
Керамична стомничка за 10 стотинки от баба ми. Помня как хубаво миришеше на сапун нейната шамия – бяла кърпа, с която се забражда цялата глава. И помня как ме доближаваше, целуваше ме и ми даваше стомничка за 10 стотинки. А ние с брат ми после ги трошахме тези стомнички…

Традициите
Родът ми е съставен от мюсюлмани и християни. Ние сме абсолютното огледало на толерантна България. Освен това по разклоненията на рода вече имаме и католици, и будисти – една шарена компания. А шареното е най-прекрасният цвят. Всичко честваме заедно и Байрямите, и Великдените... Един братовчед на мъжа ми е будист, женен за новозеландка. Началото на тази шарения поставих аз на 24-годишна възраст с моята сватба. На родителите ми им беше трудно в началото да възприемат, че се омъжвам за християнин. Посърдиха се шест месеца, посърдиха се, а после се роди дъщеря ни Антония и им мина. Подписахме с Евгени тайно в Пазарджик – всъщност това беше двойна сватба, понеже нашите кумове се ожениха в същия ден, а ние станахме техни кумове! Те са Гълъб и Анета Ковачеви. Тя е актриса, а той – лекар и поет, който си остана най-добрият училищен приятел на мъжа ми.

Медицина, тютюн и журналистика
Дъщеря ми Антония носи името на баба си Донка – моята свекърва. Внукът ми Тодор е кръстен пък на моя свекър – Тодор Тодоров, известен лекар, завършил анестезиология във Франция, който през 1949 година успял да се пребори с туберкулозата в Пловдив. За съжаление и свекър ми, и свекърва ми вече са покойници. Бяха прекрасно семейство с двама синове, големият от които ми стана съпруг. Тя беше математичка, но се бе посветила на мъжа си в неговата медицинска кариера. Съпругът ми Евгени е роден в болницата, сред туберкулозните. После обаче семейството се преместило у леля му, за да отрасне детето на по-безопасно място, далеч от заразата. Евгени е журналист като мен, а девер ми е лекар. В моето семейство всички са тютюнджии, а в неговия род (от Клисура) четвърто поколение все лекари – така че, ако нещо закъсате, обаждайте се. (Смее се – бел.авт.) Антония и зет ми Иван Бургов завършиха зъботехника…

Професията
От много малка мечтая да съм журналистка. Като ученичка се вдъхновявах от Асеновград – от духа на малкия град, който те заразява с чувството да си гражданин, да участваш в обществените проблеми. В гимназията ни стимулираха много да се изявяваме. Имахме прекрасни учители като моята класна Генева и директорката Тошева – и двете литераторки. Още в седми клас написах първата си дописка за местния вестник, беше очерк за едни жени килимарки, които ръчно тъкат китеници. Години по-късно кандидатствах журналистика и влязох за удивление на баща ми – от 2000 кандидати приеха само 14. Аз бях вътре още при първото класиране. Знам какво е да ти забраняват да кандидатстваш това, което искаш. Той искаше да стана лекарка – сигурно е предчувствал, че ще вляза в докторски род...

Числата на Нери Терзиева

 • 1952 (година на раждане)
 • 120 (толкова са километрите от София до Пловдив, които тя непрекъснато изминава, понеже съпругът и семейството на дъщеря й продължават да живеят в Пловдив)
 • 15 (толкова са годините, които посвещава на работа в Пловдивския телевизионен център)
 • 29 (под този номер на улица “Сан Стефано” се намира сградата на БНТ, в която Нери Терзиева три години води телевизионните новини)
 • 2 (под този номер на булевард “Дондуков” се намира сградата, в която Нери работи като прессекретар на президента Петър Стоянов в периода 1996-2002 г.)

  Местата на Нери Терзиева

 • Гимназията в Асеновград (открива словото)
 • Факултетът по журналистика (открива телевизията)
 • Ефир 2 (открива пионерството)
 • Европеистика (студентите й от Софийския университет откриват чрез нея драматургията в ТВ-журналистиката)
 • Овергаз (шефът й Сашо Дончев открива истинската си същност, след като тя като PR му прави най-точното определение: “газов романтик”)

 

Още в Новини

Детски образователни играчки, удостоени с награди

Със серията Laugh & Learn Fisher – Price отговаря на нуждите на децата за забавление. Играчките на Fisher – Price са носители на награди за… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo