13 Окт 2010

Кръстници магьосници

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Учудващо е колко древна е традицията на кръстничеството сред хората от различни племена и народи. Още в дълбока древност кръстникът, който е бил и брат на майката на новороденото дете, е бил длъжен да се погрижи за неговото бъдеще, като му осигури занаят и препитание. В живота на човека кръстникът и неговата съпруга са приемани като най-важни след родителите, затова са тачени и обичани, но същевременно и внимателно подбирани. Вярвало се е, че те са притежавали магията да предават своите качества и умения на кръщелника си. Тяхната магия е най-силна по време на кръщенето. Това показват и многото обичаи и вярвания на различни европейски народи. Според поляците кръстникът трябва да подари на бебето тънко бяло платно, от което се ушива ризка. Докато я обличат на детето, до него, ако е момче, се оставят молив и хартия, за да се изучи, а ако е момиче – игла, за да се научи да шие.

Кръстниците в Словения носели хляб и на път за църквата раздавали на хората, за да бъде детето винаги сито. След раждането чехите и словаците имали обичай кръстницата всеки ден да посещава новороденото и родилката и да носи храна. При румънците било допустимо след кръщенето, ако детето се разболее, името му да се промени. Това ставало след като детето било отнасяно от кръстницата при някоя комшийка, в чийто дом живеело няколко дни и след това било връщано на майката, но с ново име.

Според народните вярвания на австрийците първата ризка, която кръстниците подаряват на детето, го защитавала от зли сили и демони, затова се пазела през целия му живот.

В Швейцария първо кръщавали момчетата в църквата, а после момичетата, защото вярвали, че ако сторят обратното, на момчетата няма никога да им порасне брада. Кръстниците избирали най-прекия път до църквата, за да може детето бързо да се ориентира в живота. Те подарявали на майката букет цветя, който тя поставяла през нощта в постелята си.

Преди да се отправят към църквата, при французите кръстникът давал на своя кръщелник да изпие няколко глътки червено вино от чаша, в която са били годежните пръстени на неговите родители. Испанците задължително черпели гостите на кръщенето с торта. При португалците кръстникът трябвало да изрече без грешка молитвата, защото в противен случай имало опасност детето да стане страхливо, с лош характер и лесно да се поддава на зли магии. Кръстникът чуквал леко три пъти главичката на кръщелника си в олтара, за да спечели покровителството на Богородица.

Италианците вярвали, че колкото капки вода се изсипели от купела при кръщенето, толкова години щяло да живее детето. За белгийците било задължително кръстниците да подарят пари на детето и сребърна лъжица. Според финландците бебето трябвало да преспи една нощ с дрехите – подарък на кръщенето, за да има късмет. За норвежците тези дрехи са били бяла ризка и червен пояс. Шведите занасяли бебето до църквата в специална кошница от брястови клонки, под формата на кораб. 

Още в Новини

Нова тема в С "9 месеца" на училище

В програмата на С "9 месеца" на училище през юни в столицата беше добавена една допълнителна лекция. Д-р Галина Попова, детски невролог от Медицински център „Санус… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo