29 Авг 2006

Благодарност и избавление

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

В зората на нашата история и цивилизация борбата с природните стихии е била смисъл на човешкото съществуване. Страхът от неизвестното и необяснимото е подтиквал хората да принасят жертви. Първоначално техните дарове се отнасяли към господарите на небето, водата, слънцето и т.н. Впоследствие те определили и нарекли божествата с имена и даже им дали лица, характерни белези, качества и достойнства. По нашите земи открай време и до ден-днешен се прави жертва, курбан (определено ястие, приготвено от месо), което “се нарича” (посвещава) на Бога като благодарност или като молитва за избавление. По принцип това месо не може да е свинско. Най-често то е агнешко, овнешко или пилешко.
Най-голям е празникът на жертвоприношението, който честват мюсюлманите в деня на Курбан Байрям. Но и без да са поклонници на Аллах, хората се опитвали да умилостивят и привлекат на своя страна божите служители. Местата, където се извършвали ритуалите за омилостивяване на божествата, били обявявани за свещени. Често там имало камък, плоча, кръст или старо дърво – дъб, бряст, явор или ясен, или извор с лековита вода – аязмо. Случвало се в различни времена хора от различни вери да се стичат при тях и на различни езици да отправят към своите богове молитви за мирен, спокоен и щастлив живот. И в съвременността можем да видим на някой хълм да се възправя дърво, окичено с разноцветни парчета от плат, които хората са вързали, изричайки някаква молитва към боговете. По-късно на тези свети места хората започнали да строят сгради – черква, джамия, теке, синагога, откъдето отправяли молитвите си към Бога. Пример за този т.нар. синкретизъм във вярванията по нашите земи е историята на най-популярното теке, намиращо се край Разград – Демир баба. Първото известие за него получаваме от османотурския пътешественик от ХVII в. Евлия Челеби.
Преминавайки по тези места, той заварил дервиши – факири от бакташкия орден. Демир баба е прозвището на техния светец – Хасан. В паметта на местното население – християнско и мюсюлманско, той е бил силен юнак, който оставял стъпки в скалите, през които преминавал. Хасан имал способността да открива вода в пустошта, но най-вече бил змееборец. Подобни светилища се посещават до ден-днешен и от християни, и от мюсюлмани (шиити и сунити).
С времето хората по нашите земи усвоили вярванията само в едно върховно божество (т.нар. монотеизъм) – създател и владетел на всичко видимо и невидимо, което се разпорежда с природата и със съдбата на човека. Това единобожие е в основата на трите световни религии, чиито адепти днес живеят и по българските земи – юдаизъм, християнство и ислям. Христос, Аллах и Йехова заживели в сърцата на хората, за които България не само е родина, но и съдба, която обвързва миналото с настоящето и бъдещето на техните деца. Боговете не воюват помежду си, те дори не се съревновават, така както са го правели представителите на гръцкия пантеон.
Най-ярък синтез на вярата в Бога може би е ромският призив, отразяващ и вярата в местонахождението на небето на този бог: “Девел (Дел) е един!” И допълват: “Да пази децата ни!”

Още в Бременност

За и против веганството по време на бременност

Текст: Антоанета Баева Веганството става все по-модерна практика, особено сред младите, образовани градски хора. С това понятие се означава не само специфичен тип хранене, а… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo