02 Авг 2006

  Болестта има лице

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  "Човек и добре да живее, умира. И друг се ражда..." С тези думи започва надпис върху каменна колона, издълбан по заповед на един от най-великите български владетели от IХ в. – хан Омуртаг. В тези думи е събрана изстраданата житейска мъдрост на един народ, познал в своята история и сладостта от победата, и горчивината от поражението. Живот и смърт, съдба и предопределеност – това са въпроси, които всяка философия се опитва да разгадае. За традиционния българин те са обвити с магичния воал на митове, легенди и предания.
  Дълбоко вкоренено в народното мислене на българина е убеждението, че съдбата на човека е предопределена при самото му раждане. Единственото нещо, което остава тайна, е моментът на настъпването на смъртта. Разкриването на тази загадка се е търсело в различните предсказания и прокобявания. Общочовешка е представата, че една от главните причини за смъртта на индивида е нарушаването на определено табу. Християнската религия е възприела тази езическа идея и я превърнала в основен постулат. Според него болестта e Божие наказание за извършен грях. Когато е осъзнаел нарушаването на моралната норма, дори да е физически здрав, вярващият е заболявал тежко. За няколко дни той е умирал по механизма на психогенната смърт. Болестта се е приемала като наказание, което Бог налага на хората за злодеяние, неблагочестивост, небрежност към него или за злоупотреба с нещо свято. Изключително интересна е причинно-следствената връзка между греха и болестта. Болестта не е следствие от извършен грях, а знак за него. Самият обект на смъртоносната болест осъзнава близкия си край през призмата на греха. В това отношение мюсюлманите изпитват огромен страх, защото прегрешилият е лишен от приемане в Рая и така ще е разделен от своите близки завинаги.
  Сам по себе си смъртният грях не може да причини болест, той може само да свърже болестта с човека. Много български народни песни пресъздават тежките страдания по време на боледуването – грешникът изповядва своите прегрешения на близък човек, но вместо утешение и опрощение получава още по-тежки страдания и дори проклятие. Болестта има свой образ, място и време на действие. В народните поверия тя е представяна като стара, много слаба и грозна жена. Тя е срещала човека в "лош час". За такъв час се приема времето от полунощ до пропяването на първи петли. В лошия час започнатото не успява, желаното не се сбъдва, клетвата се осъществява, лошата магия “се захваща", раждащият се човек е нещастен през целия си живот и т.н. Евреите вярват, че ако в лош час се спомене името на някоя болест, тя веднага пристига при човека.
  Пространството също може да е "добро" или "лошо" в зависимост от това дали е свързано с добри или със зли сили. Ако върху обиталище на зла сила се построи къща, децата в семейството ще боледуват или скоро ще останат сираци. Кошара, построена на лошо място, е причината за безплодието на стадото. Воденица на такова място означава неизбежно отнасяне от водата. Ако в къщата се появи мравуняк или червей прояде гредата на покрива – домът ще опустее. Ако човек попадне на лошо място, веднага ще се разболее и може да умре. Така традиционната култура представя всичко в околния свят в тясна връзка с човека.

  Още в Само за мъже

  Ако ставате татко за първи път

  На ход е татко: Ако ставате татко за първи път, сигурно в началото никак няма да ви е лесно. Може и да се дразните, че конкуренцията… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh