25 Авг 2011

Да е името сложно и оригинално

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

В съвременността се наблюдава твърде интересна иновация в разширената употреба на сложно съставени лични имена. Една от причините за това е опитът да се задоволи горещото желание за „подновяване на името” на баба и дядо по линията и на двете фамилии. Родителите „съчиняват” името на детето, така че да приеме буквичка или сричка от две различни имена. Примерите за това са многобройни: Вилияна – на дядо Валентин и баба Яна, Светлослав – кръстен на баба Светла и дядо Слави, Тихомира – на дядо Тодор и баба Мария, Патрисия – на дядо Петър и баба Сия, Радилина – на баба Радка и баба Лина, и др. Разбира се, някои родители са по-прагматични или по-модерни и избират двойни лични имена на детето си, задоволяващи и двата рода. Примери за това са Анна-Мария, Кристияна-Александра, Албена-Мирела и др. Всъщност двойните лични имена са наследени от проникването чрез църквата на византийското влияние сред българското общество след приемането на християнството. Чрез двойните имена, от една страна, се е запазвала езическата традиция, а от друга – те са били приоритет на владетелите или служителите на църквата.

След 1944 г. в България се въвежда официална забрана да се дават двойни лични имена на новородени деца. Въпреки това за периода 1901–1970 г. в 99 бивши околийски града на страната са узаконени с актове за раждане 1353 двойни лични имена. Сред тях са Иван-Александър, Петър-Георги, Стефан-Атанас, Радост-Радо...При женските имена са Ана-Мария, Димитринка-Митра, Ева-Мария, Мария-Магдалена, Мария-Маргарита, Роз-Мари... Примъжките лични имена най-често се среща Иван с второ лично име Георги или Петър, а при женските – Мария с второ име Ан(н)а.
След 1989 г. настъпва своеобразен „бум” в употребата на двойни лични имена. Отново на първо място са вариантите между личните имена Анна и Мария,но вече наравно с тях е и името Магдалена, което се поставя на първо или на второ място. Днес те са изключително по-разнообразни. Така възникват имена като Радина-Анна, Анна-Спасияна, Анна-Никол, Мария-Петра, Красимира-Магдалена,Ан-Мари и др. Появяват се и съвсем непознати досега двойни имена, като Кристияна-Александра, Албена-Мирела, Иван-Денис, Марк-Антоний, Мелани-Пиер, Ана-Валери, Еделвайс-Ана и др. Очевидно е, че повечето от тях са подчинени на желанието личното име на новороденото да звучи „по чужбински” и то не се свързва с „проблема” да се удовлетворят желанията от двете страни на фамилията.

Същият извод може да се направи и при анализа на тройните лични имена. До 1970 г. те са само 15. Сред тях само три са мъжките тройни лични имена: Асен-Чешко-Антон, Димитър-Александър-Тодор и Едуард-Лудвиг-Никола. Женски са останалите – Ана-Мица-Елена, Ана-Мария-Рита, Арлет-Мария-Магдалена, Берт-Жени-Софи, Вера-Любов-Надежда, Лили-Мая-Любка, Мариела-Ана-Марианина, Райна-Мария-Аугуста, Рене-Олга-Евелин, Силвия-Мария-Розалия, Чая-Клавдия-Валентина и Надежда-Маргарита-Ралица.

Д-р Петя Банкова
Етнографски институт и музей – БАН

Още в Развитие

Детето и гърнето

Всички деца един ден свикват с гърнето. Но кога и как ще стане това, е различно при всяко. Представяме ви шест класически типа. Ще откриете… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo