27 Май 2005

Да не те загубя, чедо!

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Сред най-големите загуби безспорно е загубата на новороденото бебе. Ярко потвърждение на това откриваме във вярванията и обичаите, практикувани в семейства с починали деца във всички етнически общности, населяващи нашите земи.
Българският обичай съветва “да се хване нов кръстник”, ако животът на новороденото е застрашен поради смъртта на неговите братчета или сестричета. Това се прави, като на разсъмване бабата оставя детето на кръстопътя, скрива се и наблюдава кой пръв ще мине край него. Именно този минувач, дори и непознат и странник, се поканва да стане кръстник на детето.
Страхът за живота е толкова голям, че традицията позволява да се наруши приемствеността кум–кръстник. Понякога за тази цел е поканван дори човек от друго вероизповедание. В този случай е възможно да се направи символично откупуване на бебето, като новият кръстник се поканва на богата трапеза и се дарява.
Според еврейската традиция в семейство, което е загубило първородно дете, именували новороденото след това момче Меркадо или Меркуда (момичето). Близък на семейството откупувал символично детето, като подменял името му с новото. То имало буквално значението на “откупен”. По този начин се вярвало, че може да се излъже Дяволът и той вече да не познае детето, което е набелязал да погуби. “Откупеното” дете прекарвало няколко дни в дома на “новия” си родител, който в продължение на няколко години след това имал задължението на големи празници да му подарява дрехи и обувки. След като поотраснело, детето питало родителите си защо чичо еди-кой си му прави подаръци. Този въпрос се посрещал с голяма радост, защото се вярвало, че щом детето се досеща, злите сили нямат вече власт над него. По този повод се устройвало семейно тържество, на което се раздавали храна и милостиня за бедните.
Съществува и отделен обичай сред евреите, наричан рихмир (“харизване”). В семейство на първородно дете се организира празненство, на което новороденото символично се откупва от човек с презиме Коен. Това фамилно име се носи от потомците на свещенослужителите в Йерусалимския храм. Сред гостите от едната страна на масата се оставя новороденото, а от другата – някакъв златен или сребърен предмет или монета. Гостът Коен пита бащата: “Кого предпочиташ – детето или златото?” Естествено бащата отговаря, че предпочита детето. Тогава Коен прибира ценната вещ като откуп и благославя детето. На следващия ден бащата изпраща в дома на Коен сладкиш и баница, а в замяна връща откупа.
В мюсюлманския вариант също се открива фиктивна продажба на дете с цел да се излъже ангелът на смъртта Азраил. Приема се, че след това злият дух губи властта си над новороденото, което като че ли в “юридически” смисъл вече е собственост на друг човек. Бащата, който е имал починало дете, "купува" новороденото от бабата или от някой съсед. В такъв случай момчето получава името Салтъмъш (от турски език "продаден"), а момичето – Сатъ (от турски език "продажба").

Още в Майчинство

Как да отговаряте на неудобните въпроси

В купето на бързия влак тригодишно момченце не оставя мама и татко на мира. Защо чичото чете вестник? Защо баба ще ни посрещне? Защо не… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo