31 Мар 2006

Да посрещнем пролетта!

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

От прастари времена пролетта е сезонът, свързан с най-много надежди, мечти и очаквания. Като че ли се възражда не само природата, но се събуждат и стремежите за свежест, колоритност и нежност в живота. Традиционните българи са обвързвали своите представи за пролетта с плодородието по нивите и градините, с приплода на домашните животни и най-вече с появата на повече деца. Затова и завръщането на щъркелите е било свързвано с преданието за тяхната защитна роля в живота на младите жени.
Битът в сходни климатични условия създава предпоставки и за извънредно близки арменски и български митологични персонажи. Едно от най-ярките потвърждения за това е представата у двата етноса за щъркела.
Добре известен е българският вариант на поверието, че щъркелът е предвестник на пролетта, а щъркеловото гнездо се приема като знак за берекет и за препятствие пред злите сили.
Всяка година през пролетта българските и арменските селяни посрещат завръщането на щъркелите. Ако при пристигането им в човките им има житен клас или зелена клонка, арменците вярват, че годината ще е плодородна и щедра. Селянинът се чувства щастлив, ако щъркелът свие гнездо на покрива му.
Един позабравен български обичай е свързан с лястовицата. Когато момъкът или момата видят за първи път тази прекрасна птица, завързват три възела на нова кърпа. Те оставят кърпата на покрива на къщата и след три дни развързват възлите. Ако намерят парцалче във възела, ще се сродят с шивач. Ако вятърът е донесъл кал или пръст, ще се сродят със строител. А ако е заплетена малка хартийка – с учен човек.
Младите моми поставят напъпили лалета в менче с вода и ако до три дни цветята се разтворят, до края на годината трябва да се очакват и годежари. В еврейската култура особено обичан от децата е празникът Тубишват (Рош Ашана лаиланот) или както сефарадските евреи го наричат – Лас фрутас (“плодовете”). Този празник се чества на петнадесетия ден на месец шеват, когато в Близкия изток настъпва пролетта. Според поверието в навечерието на празника дърветата се прегръщат, а ангел господен слиза от небето и определя съдбата на всяко растение – кое ще продължи живота си и кое ще умре. С голяма радост децата очаквали празника, защото всяко семейство купувало от всички плодове, които се продавали на пазара. Те най-общо се делели на боре пери аец (плодове, които растат по дърветата: ябълки, фурми, смокини, портокали), и боре пери аадама (които растат в земята – фъстъци. Във всеки дом майките или бабите шиели болсас – торбичка, която напълвали с плодове. Щом семейството се съберяло вкъщи, някое дете произнасяло специалната молитва, предназначена за празника, в която се измолвала благословията на Всевишния за всяко дърво и плод, за здраве и благополучие на всички. След това настъпвал дългоочакваният момент на раздаването на торбичките с вкусните плодове и ядки.

Още в Новини

С "9 месеца" на училище в София на 8 май

Заповядайте на 8 май, вторник, 2012 г. от 10.00 ч., Capella Play (THE MALL, бул. Цариградско шосе 115, ет. 2), когато Д-р Анета Попиванова, специалист… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo