28 Май 2007

Да продължи рода

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Естествен е стремежът на човека да продължи и увековечи себе си и своето поколение. Често пъти тази идея намира отражение в личните имена, с които се пожелава новороденото дете, като порасне, да има свое многолюдно потомство. Традиционни еврейски имена с подобна насоченост са Абрахам (със значение “баща на много деца”), арменски варианти на името са Апрахам и Апрахан, Авраам (със значение “баща на много потомци”), Жозефин(а) (със значение “Бог ще добави”), чиито производни са Йозеф(а), Йозефина, Изафина, Изавина, Йозавина, Извена, Завина, Кармел(а) (със значение “плодородно поле, градина”).
Интерес представлява името Мая, което е от гръцки произход, със значение “майка”. В гръцката митология Мая е най-възрастната и най-красивата от седемте дъщери на Атлас, познати като Плеядата. Тя е приета от римляните в тяхната митология като богиня на пролетта, оттам и названието на месец май. Харесвани са и имената Жермен(а) – от латински произход, със значение “родена”, и Фатима – от арабски произход, със значение “тази, която кърми”. Традиционни български имена са Дойно, Дойчин(а), Дой(ч)о, Доил(а), Дойна.

Още в Развитие

Още от Адам и Ева... толкова различни!

Откъде идва разликата между двата пола? От гените или от възпитанието, което налагат родителите? Факт обаче е, че момчетата и момичетата не си приличат още… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл