30 Ян 2012

  Детето – в главната роля

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  В мисленето на традиционния българин дълбоко е залегнало убеждението, че детето е най-ценният дар от Бога за хората. То е бъдещият продължител на рода и затова е смисълът на брака и на целия човешки живот. Различни обредни практики имат за цел да осигурят здравето, щастието и нормалното развитие на детето.

  Голяма любов изпитват родителите към първородната си рожба, но и към последното си дете – т.нар. изтърсак. А къща, в която са се родили близнаци, хората смятат за честита, богата и изпълнена с щастие. Макар и съвсем невръстно, детето не е просто пасивен наблюдател на обкръжаващата го действителност, а е главно действащо лице в едни от най-значимите семейни и календарни празници. Децата са коледарчета, сурвакари, лазарки, варваруши. Всеки дом ги посреща с радост не само защото техните гласове огласят с песни и благословии стопаните, а защото всички вярват, че именно чрез децата пожеланията и молитвите им към Бога ще бъдат чути и изпълнени.

  Тези обичайни практики са подсилени и от вярването, че именно детето е най-способно със своята невинност да омилостиви природните и божествените сили. То е играело ролята на посредник между хората и боговете, тъй като искреността му, неговите сълзи, молби, смях или песни стигат по-лесно до страшните стихии – Ламята, Халата, Змея, а те от своя страна отвръщат на хората, като изпълняват желанията им.

  Особено място в народните вярвания заема детето, родено със силата на билките и молитвите към Бога. То винаги има някакъв видим или невидим белег – звезда на челото, криле на раменете и т.н. За него се знае, че ако е момче, като порасне, ще стане „юнак над юнаците”, а ако е момиче, ще се превърне в „дуня-гюзелия” – най-личната мома и най-добра песнопойка.


  Имената на февруари

  На 1 февруари се чества свети Трифон, чието име в превод от гръцки означава „обичащ удоволствията и веселието”. Той е покровител на всички с имената Трифонка, Трифунка, Трифко, Тричко, Трифула. Свети Симеон Богоприемец се чества на 3 февруари, а неговото име в превод от еврейски означава „този, който изслушва”. То има многобройни производни като Симон(а), Симеона, Симо, Симчо, Симонка, Мони, Мон(и)ка, Симяна, Сима(на), Мончо и др. На 10 февруари в чест на мъчениците за вярата свети Харалампий и света Валентина (заедно със светите Енната и Павла) имен ден празнуват наречените Хараламби (от гр. „сияещ от радост”) и Валентин(а) (от лат. „могъщ, силен”). Католическият аналог на празника е 14 февруари (Денят на свети Валентин), когато според българския православен календар се чества успението на свети Кирил Славянобългарски (с производни Кирилка, Киро, Кирчо).

  Доц. Петя Банкова
  Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН

  Още в Новини

  "Токуда Болница София" откри детска хирургия

  Лекарите ще консултират и приемат деца, нуждаещи се от хирургично лечение, по НЗОК "Токуда Болница София" разкри клиника по детска хирургия. Екипът от специалисти, които… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh