03 Май 2006

Древнокитайски съвети

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Непрекъснато събирайте слюнката си. Редовно поглъщайте слюнката си в дантиен*. Древните китайци считали слюнката за особено ценна субстанция за подобряване на здравето и за лечение на болестите. Самата дума “жив” в Китай говори за значението на тази субстанция. На китайски думата се състои от два компонента – знаците за език и за вода. Очевидно древните китайци смятали слюнката – водата на езика – за символ на самия живот. Явно основание за убеждението им е фактът, че само живите хора имат слюнка, а мъртвите – не. Освен това не е трудно да се установи, че колкото по-здрав е човек, толкова повече слюнка се образува в устата му и толкова по-лесно става това. За доказателство служат продължителността и силата, с която можете да говорите непрекъснато. И двете до голяма степен са свързани с количеството слюнка в устата на човека. Когато човек може да говори само тихо и при това за съвсем кратко време, преди да остане без дъх, значи страда от недостатъчна жизнена енергия ци. Тъкмо обратното, д-р Уан Лайшън умееше да говори със звучен глас непрекъснато в продължение на 8 часа, без да изпие дори една глътка вода. Може да се каже, че той бе истинско олицетворение на китайската система за природосъобразно опазване на здравето. В тази система съществува задълбочена теория за това колко ценна е слюнката.
В китайската система за природосъобразни грижи за здравето слюнката се нарича “вода от езерото с цветята”, “нефритена течност” и “златна течност”. Тя се смята за важна жизнена материя, която е тясно свързана със сексуалната есенция, кръвта и енергията ци. Слюнката е основната връзка между сърцето и бъбреците и оказва неоценима помощ по пътя към постигане на безсмъртие. Наскоро учените доказаха, че съществува зависимост между слюнката и имунната система на човека, която според древните китайци се състои единствено от ци, кръв и сексуална есенция. Ето защо честото поглъщане на слюнката до дантиен може да подхрани жизнената ци, сексуалната есенция и кръвта и до голяма степен да подобри състоянието на имунната система на човека и сексуалната му активност. Според цигун (китайски дихателни упражнения – бел. ред.) начинът да се постигне това е да се допре езикът до небцето по време на медитация. Когато устата се напълни със слюнка, жабуркайте я за известно време, а след това я преглътнете до дантиен (като я направлявате с ума си) на 3 малки глътки при 3 последователни издишвания. С течение на времето ще установите, че способността ви да натрупвате слюнка се увеличава, а заедно с това се подобрява състоянието на имунната ви система и оттам здравето ви.

Из “Китайски упражнения за здраве” Издателска къща “Хермес”

* В китайската система за природосъобразно опазване на здравето с този термин се означава физическата област в долния дял на корема, на около 8 см под пъпа... Тъкмо дантиен определя равновесието между ин и ян, дихателната ефективност, температурата и захранването на тялото.

Още в Възпитание на детето

Шестте прилики

Независимо че още от началото на живота си децата проявяват индивидуалност в развитието си, те имат и много общи черти, които определят поведението и възрастовата… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo