27 Юни 2006

Грозното име

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

За да отблъснат злия дух на нещастието и смъртта, още от древността хората са именували децата си с грозни, неблагозвучни и всяващи страх имена. Такъв вероятно е случаят с името Гроздан(к)(а). Според един от вариантите на легендата за хубавата мома Грозданка нейната майка избрала това грозно и противно име поради чудната красота на момичето си. В друг песенен вариант причината е, че "рожбата не трае" (новороденото е болнаво). Това женско име съответства на мъжкото Гроздан, образувано от старинното прилагателно "гроз", със значение "страшен", "грозен (спомнете си за руския цар Иван Грозни!).
В някои групи от българското население се е вярвало, че името на вълка се дава на дете, за да бъде здраво и силно. Така се появяват имената Вълчо, Вълкан(а), Вълкадин, Вълкашин, Вълчин(а), Вълчан(а), Въло(а). Те напълно отсъстват от съвременния именен репертоар. Можем обаче да потърсим техния аналог в имената Лио, Лиона и Лъва. Подобни аналогии могат да се открият в името Злат(к)а, Златю, Златьо, което не е алюзия за “златно момиче”, а за “справяне със зли сили и беди”.

Още в Възпитание на детето

Вие казвате “Не”, Той – “Да”

Въпросите за дисциплината пораждат разногласие между родителите. Как да изгладите противоречията? Вие сте слаб противник “Знам, че не съм достатъчно твърда при възпитанието на детето.… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai