×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  24 Окт 2011

  Име, което дава живот

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (1 глас)

  Удивително е сходството в практиките сред различни народи, които имат за цел да се съхрани животът на новороденото в семейства, които вече са изгубили дете по време на раждането или в ранна детска възраст. Ако се потърсят корените на тези практики, може би трябва да се обърне внимание на обичаите на еврейската общност в България. В такива случай наричали новороденото момче Меркадо, а момичето – Меркуда. Близък на семейството „откупвал” символично детето, като сменял името му с ново. По този начин се вярвало, че Дяволът може да се излъже и той вече да не познае детето, което е набелязал да погуби. „Откупеното” дете прекарвало няколко дни в дома на „новия” си родител, който в продължение на няколко години след това имал задължението на големи празници да му подарява дрехи и обувки. След като поотраснело, детето питало родителите си защо чичо еди-кой си му прави подаръци. Този въпрос се посрещал с голяма радост, защото се е вярвало, че щом детето се досеща, злите сили нямат вече власт над него. По този повод се устройвало семейно тържество, на което се раздавали храна и милостиня за бедните.

  Сред евреите съществува и отделен обичай, наричан рихмир („харизване”). В семейство на първородно дете се организира празненство, на което новороденото символично се откупва от човек с презиме Коен. Това фамилно име се носи от потомците на свещенослужителите в Йерусалимския храм. На масата сред гостите от едната страна се оставя новороденото, а от другата – някакъв златен или сребърен предмет или монета. Гостът Коен пита бащата: „Кого предпочиташ – детето или златото?” Естествено бащата отговаря, че предпочита детето си. Тогава Коен прибира ценната вещ като „откуп” и благославя детето. На следващия ден бащата изпраща в дома на Коен сладкиш и баница, а в замяна си връща „откупа”.

  В мюсюлманския вариант също се открива фиктивна продажба на детето, чрез която се цели да се излъже ангелът на смъртта – Азраил. Приема се, че след това злият дух губи силата си над новороденото. Бащата, на който е починало дете, „купува” новороденото от бабата или от някой съсед. В такъв случай момчето получава името Салтъмъш (от турски език –  „продаден”), а момичето – Сатъ (от турски – „продажба”). Днес много по-често по този повод децата се именуват Яшар (от турски – „той ще живее!”), Дурмуш (от турски – „устоя, задържа се”), Дурсун (от турски – „нека да оцелее!”), Наджи(е) (от турски – „спасен”)...

  Най-често срещани имена, които се дават на новородени в български семейства, загубили предишно дете, по традиция са Найден(а) и Стоян(а), както и някои техни производни. Сред българското население се е вярвало, че името на вълка се дава на дете, за да бъде то здраво и силно. Така се появяват Вълчо, Вълкан(а), Вълкадин, Вълчин(а), Вълчан(а), Въло(а). В съвременността подобни аналогии могат да се открият в името Злат(к)а, което е свързано не с идеята за „златно момиче”, а за справяне със зли сили и беди.

  Д-р Петя Банкова
  Етнографски институт и музей – БАН

  Още в Новини

  Нова детска ясла бе открита в женския затвор в Сливен

  14 март 2014 г. Заместник-министърът на правосъдието Илия Ангелов и посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр. Гюру Катарина Викьор откриха обновените здравен център и детска ясла… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh