×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  25 Ное 2011

  Името на детето като благопожелание от за красота

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Да е красиво като името си

  По традиция в избора на лично име родителите влагат пожелание детето им да притежава определени физически качества, приемани като положителни, желани и харесвани. В особена степен това важи за новородените момичета, но напоследък привлекателният външен вид е издигнат в култ и за потомците на Адам. Според елементите на женската красота в личните имена лицето на хубавата жена е бяло и червено. Затова изключително разнообразни са традиционните имена с тази насоченост като Белица, Бяла, Белин(а), Румен(а), Румян(а), Ален(а), Белослав(а), Червенка, Червенушка и др.  Днес белотата се възприема по-скоро като нравствена чистота, отколкото като белег на физическа красота. Интересен е примерът с името Белла (задължително с двойно „л”!), което се осмисля от родителите не като „бяла”, а като италианския превод за „красива”. Аналогичен е случаят с имената Бианка, Бланш(ет).

  Очите на хубавото момче трябва да са тъмни, а веждите –   черни и вити, което се подчертава от имена като Ваклин, Вакрил и Ваклуш, които днес вече не се срещат. За сметка на това съставната частица „зар” в името отразява пожеланието на родителите за светли, ярки, искрящи очи и ясен поглед. Така се появяват имената Белозара, Светлозар(а), Лъчезар(а), Златозар(а), както и името Велизар(а), което всъщност в превод от гръцки означава „стрела”. Днес модно е и името Мелани(я), което е от гръцки произход, със значение тъмнокоса, черноока. Това е едно от имената, за които родителите в сто процента от случаите знаят преводното значение, а не просто харесват името.

  Косите на жената трябва да са дълги и руси, което е отразено в традиционни имена като Рус(к)(а), Русана, Русела и др. Днес блондинките също са на мода, но не и в личните имена. Със смътна алюзия единствено остава името Руслан, което обаче в превод от английски означава „мъж от Русия”. На мода са имената Клара и Клер, които имат латински произход и означават „светла”.

  С пожелание за цялостна физическа красота и привлекателен външен вид са заредени традиционните  имена Гиздьо, Гиздена, Хубен(а), Хубав(к)(а), Красен(а), които днес са позабравени. В съвременните имена често се включва частицата „крас”, като Красимир(а), Красимил(а), Краснодар(а), Любокрас и т.н. Понякога „красивото име” е в превод от чужд език. Така се получават имената Лепа („хубава” от сръбски език), Мирабела и Изабел(а) – от испански произход със същото значение, Шайна – от англосаксонски произход със значение „блестяща”, Кевин – от ирландски произход със значение „хубав, спретнат”, Ингрид – от норвежки произход със значение „хубава”. Харесвано е и името Жулиета, което в превод от латински език означава „хубава”. То обаче е предпочитано заради аналогията с Шекспировата героиня. Отново аналогия със съвременна актриса е причина за появата на името Селма, което е от келтски произход, със значение „красива”.

  Интересно е името Бони(та). То е от латински произход със значение „хубава, добра”. За първи път е употребено от Маргрет Мичъл в книгата „Отнесени от вихъра”, но добива популярност едва след като се прочува двойката престъпници Бони и Клайд през 1967 г. Днес родителите, избрали това име за детето си, в повечето случаи го свързват съвсем погрешно с пожеланието „то да е добро”.

  Д-р Петя Банкова
  Етнографски институт и музей – БАН

  Още в Бебе

  Какво трябва да знаете за съня на бебето

  Едно от най-големите предизвикателства, с които майките се сблъскват през първите месеци след раждането на бебето, е недоспиването. Съвсем скоро след щастливото събитие непробудният сън… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh