20 Сеп 2011

Модерни времена – модерни имена

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Много от съвременните имена са образувани изцяло чрез заемки от чужди антропонимични фондове (предимно от англосаксонския, възприеман като американски). Правят впечатление имената Анна и Мария, които в съвременността се сливат и звучат вече като  Анмари в допълнение с някакво друго. Това се обяснява с желанието детето да бъде под покровителството на двете светици: Анна – бабата на Иисус Христос, и неговата майка Мария. Примери за това са имената Ан-Мари Валери и Анна-Янна-Мари.

Модернизацията на личните имена става по няколко начина. В една част от вече приетите женски имена от чужд произход умишлено се изпуска последната гласна „а”. Така се появяват Инес, Жаклин, Вероник, Елен, Лорен, Вивиан, Жанет, Ирен и др. Друга част от имената са двойни, като поне едното задължително е избрано именно с идеята да звучи „по чужбински”. Примери за това са Мария-Магдалена, Мелани-Пиер, Ана-Валери и др. Един от мощните  популяризатори на необичайни за българската традиция имена са медиите. Герои, актьори от телевизионни сериали и игрални филми стават „кръстници“ на деца с имена Валенсия, Вероника, Рич, Стефани, Касандра и др. Особено привлекателни са литературните героини на Шекспир –Жулиета, Корделия, Джесика, Миранда. С подобна слава в съвременността се отличават единствено героините на Димитър Талев и Йордан Йовков – Ния и Албена.
Често срещани вече са имената Памела, Никълас, Дейвид, Паула, Ванеса, Даяна, Изабела, Лусия, Дженифър...

Едно уточнение – децата, които явно принадлежат към арменската, еврейската или мюсюлманската общност, не получават подобни имена. Обикновено и деца от смесени бракове се именуват според традицията, а не според модата или евентуалната перспектива за емиграция.
Макар и извън класацията, сред писмата на читателите на сп. „9 месеца” срещаме детските имена Беатрис, Белинда, Бетина, Виторио, Доменика, Енджълс, Роксана, Селин, Сесил...
Неразбиране има в избора на лично име, чието преводно значение едва ли би се харесало на детето, когато порасне. Такива са Емет („мравка”), Прюнела („слива”), Мелиса („пчела”), Урсула(„мечка”) и др.
Необясними от гледна точка на етногенезиса са имена като Джудит („жена от Юдея”), Дъглас (на река Дъглас), Джордан (на река Джордан), Ерол (на местност в Шотландия).

Нашите европейски съседи са доста по-консервативни от съвременното българско поколение. Те държат на етническата си принадлежност и чрез личното име на детето. При тях желанието името на новороденото да звучи по-оригинално отстъпва пред традицията, чрез която се дава знак за националната и религиозната принадлежност. Добре е да се помни, че името, което получава детето, остава за цял живот. То се вписва във фамилната история и биография и ще пребъде във времето. Затова е нужно да се знаят неговият произход, смисъл и значение.

Д-р Петя Банкова
Етнографски институт и музей – БАН

Още в Новини

Безплатни прегледи на слуха на бебета в Токуда Болница София в рамките на летните месеци

Безплатни изследвания на слуха ще могат да се правят на бебета до 6 месечна възраст в болница Токуда в София. Всяка последна събота на месеците… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo