26 Ное 2004

На гости при бебето

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Гостоприемството има почетно място в традиционната култура на всеки народ, особено когато в дома има новородено бебе, а периодът са дните около Нова година.
Възможно е първият “чужд” човек, който посети бебето, да е непоканеният, странникът, непознатият, ненадейният гост. Той задължително винаги и от всички е приеман в дома. Според вярванията на населяващите нашите земи божествените пратеници и дори самият Господ имат навика да се предрешават в странници, скитници, бедняци, просяци и да посещават изненадващо дома. Те преценяват хората и ги награждават или наказват, в зависимост от това дали при тяхното посещение са ги приели, подслонили и нахранили.
В това отношение характерна е молитвата на евреите, с която равинът приключва всяка служба: “Благословен да бъдеш ти, благословени да са семейството ти, народът ти и чужденецът, който живее сред твоя народ!”
Арменците вярват, че ако гостът те завари на трапеза и ти го поканиш да я сподели, новороденото момче, като порасне, ще има красива годеница, т.е. благоразположението на госта ще се предаде и на Господ, който ще те възнагради за гостоприемството ти. Те внимателно слушат пожеланията, отправени към новороденото, защото вярват, че те ще се сбъднат.
Роднините, съседите, близките приятели предварително се канят във връзка с някакъв семеен или религиозен празник (раждане на бебе, даване на име на новороденото, годеж, сватба, Великден, Курбан Байрам, Песах и т.н.). Мюсюлманите наемат специален човек – кахведжи, който обхожда домовете, разнасяйки кафе, за да покани близки и познати на семеен празник. Християните също имат свои посланици, които с бъклица вино и прясна погача калесват (канят) на гости. Задължение на домакините е да посрещнат госта и да го нагостят. Задължение на госта пък е да донесе някакъв дар, да уважи трапезата, като се храни на нея. Абсолютно задължително е да се оставят пари при новороденото бебе.
В миналото във всяка еврейска къща отстрани на входната врата е имало метална тръбичка (мелуза), в която се поставяли написани на пергамент началните думи от Шема-та (религиозните поучения в юдаизма). Всеки домашен гост, който влиза или излиза от дома докосва с ръка мелузата и след това целува пръстите си. Мелузата символизира Божията благодат и се смятало, че предпазва къщата от нещастие. Раждането на дете в семейството е безспорен повод да се покани празничният (ритуален) гост. В деня на тържеството той посещава дома “по право”, “по традиция” – това обикновено е някой от възрастните родители (баба и дядо), кумовете, братята и сестрите на младоженците. Арменците винаги носят някакъв подарък, когато отиват на гости. Най-често това е нещо за ядене. Ако някой от гостите е бил в чужбина, носи дар – армаган, на стопаните.
Навсякъде по нашите земи на особена почит са междусъседските отношения. Доскоро отделните къщи и дворове са се свързвали помежду си с малка вратичка в оградния зид, наричана комшулук. През нея хората си услужвали с вещи, които им липсват, разменяли си добри думи и пожелания, споделяли свои радости и болки със съседа, без да са от значение неговата вяра и език. Така малкият проход се превръщал в мост на разбирателство и приятелство. Евреите имат и специална поговорка по този повод: “Добрият съсед е повече от брат и братовчед!”

Още в Новини

Децата са благословение, предизвикателство и повод за размисъл

„Аз съм майка на шест деца. Имам три момчета и три момиченца – тризначки. Да, след тримата ни сина, бях благословена с три дъщери, накуп.… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo