27 Юни 2006

Намери ми цвете разковниче!

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(1 глас)

Представете си, че притежавате ключа към всички затворени врати и сърца! Представете си, че можете да отключвате безценни съкровища и да надниквате в човешките мисли и чувства! Представете си, че не съществуват тайна или код, които вие да не можете да разгадаете! Лесно е да се постигне – стига да имате разковниче. Тази магическа трева всъщност расте по ливадите. Тя прилича на зелената четирилистна детелина, само че е по-дребна и хората я берат, докато е зелена, цъфнала или я събират, когато е изсъхнала и се е скрила в сеното. И колкото и да е лесно за откриване, само познавачите могат да намерят разковничето. Една мъдра, живяла над сто години костенурка знае къде расте то. Затова иманярите търсят нейното леговище с надеждата тя да им покаже къде е ключът към всички загадки и несметни богатства. Според легендата, ако заградите с плет леговището на костенурката, тя ще ви отведе при разковничето, което й трябва, за да премахне преградата и да стигне до яйцата си. След това можете да използвате разковничето, за да се сбъднат вашите желания. Вода с различни билки в нея се е използвала от традиционния българин, за да предпази дома и имота му от зли сили, крадци и злосторници. В полунощ под обсипаното със звезди небе в пълно мълчание стопанката е оставяла насред двора медно котле с вода, в което са натопени магичните билки росен, перуника, комунига, тинтява, иглика и вратика. На сутринта с тази вода са се поръсвали всички ъгълчета на къщата, като задължително се е напръсквало над огнището и под дръвника.
Зли сили държат в ръцете си вълшебната билка омайниче и не позволяват човешка ръка да я откъсне. Затова според традиционните вярвания рано сутрин в пълно мълчание баячката трябва да се съблече и да тича към ливадите с омайниче, което расте понякога и по нивите между пшеницата и ръжта. Само така тя може да го притежава и да използва силата му да омайва хората и да ги впримчва в безумна любов. Трябва обаче да се внимава как се бере това растение, защото, ако е без осил, магията му е още по-силна. Злите вещици го слагат в хляба и който е ял от такъв хляб и пийне вода след това, може и да полудее или да умре. Затова омайничето не се яде и не се пие, но се носи скрито в пазвата. Пак така зашито в дрехата се носи и любичето, а ако се даде и капчица от него на избраника, той ще е верен до гроб на момата.
Самодивите и юдите са митични същества, които според народните легенди най-добре познават силата на билките. Те могат да направят отровни стрели, чиито върхове намазват с билката делянка. Ако момъкът е уцелен с такава стрела, той забравя клетви и вярност, изоставя либе и невеста и хуква по горите да търси самодивите. По българската земя расте и билката, която може да върне младостта и да запази вечен живота. Но само Магда самовила ще ви каже коя е тя в замяна на вашата преданост до гроб...

Още в Имунизации

Къде имунизациите не са задължителни?

5 февруари 2014 г. В редица демократични европейски държави имунизациите нямат задължителен характер. Всяка държава има действащ национален имунизационен календар, който съдържа ваксини, определени на… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream