23 Сеп 2009

По звездите или по дните?

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Оказва се, че стремежът да се излъже съдбата е залегнал в човешкото мислене от прастари времена. Може би затова се отправя взор към звездите, за да се разгадае смисълът на  съществуването или да се отгатне какво готви съдбата.
Традиционните българи не са обръщали внимание на месеца, в който се е родило детето. Те не са вярвали в зодиакалните знаци, но за сметка на това са се опитвали да предскажат съдбата на новороденото според разположението на луната. Ако дете се зачене и роди през новолуние, ще е здраво, богато и щастливо. Ако това стане на пълнолуние, ще е белязано със знака на величието и успеха.
Арменците предпочитат детето да е родено на пълнолуние – тогава животът му ще е смислен и богат на събития. Французите се взирали в месечината и ако по нея има много тъмни петна, предричали изпитания за новороденото. Според мюсюлманите роди ли се бебе, когато месечината намалява, трябва да се положат специални грижи, за да не боледува, да не е слабо и неуверено. Вярвало се е, че зла сила къса парчета от месечината, а тя, за да не умре, яде от новородените деца.
Смятало се е, че върху съдбата на човека влияние оказва и денят на неговото раждане. Ако е понеделник, детето е белязано със знака на трудолюбието и земеделието. Според българите то ще стане земеделец или скотовъдец. Според съвременното тълкуване в този ден се раждат хората на занаята и на професионалното израстване. За християни и мюсюлмани много лош ден за раждане е вторник, защото вторник е неспорник, черен ден, “хаталия”. Детето много ще боледува или пък ще е без късмет. Някои хора, като видят сакат човек, казват, че сигурно е роден във вторник. Има краища в страната, в които на дете, родено във вторник, независимо от пола му, слагат “мингиш” (обица) на лявото ухо, за да го предпазва от лоша съдба. За предводител на всички лоши вторници се приема вторникът в Тодоровата седмица преди Великите пости.
Детето, родено в сряда, ще има късмет само наполовина, защото срядата е “половин” ден. Навремето в този ден са се сключвали повторните бракове, като се е вярвало, че на „оня свят” винаги се събират съпрузите от първия брак.
Според старите европейци добър ден за раждането на дете е четвъртък. Детето ще е щастливо, много ще пътува, ще види нови земи и нови хора. Ще е и благословено, защото в старите вярвания скитникът е приеман за посредник между хората и боговете.
В петък се раждат търговците, защото това е “пазарен ден”. Много пари и стока ще минават през ръцете на родените в петък. За мюсюлманите това е свещеният ден, затова децата, родени на него, ще са особено щастливи. Вярва се, че тях лично ги покровителства пророк Мохамед. За евреите същата сила има съботният ден – шабат, а за християните – католици или православни, неделята е празник и родените през нея ще са големи късметлии. Днес се приема, че тези деца не само са късметлии, но носят късмет и на околните. За родените на благословения ден важи правилото, че всичко им се удава. Те ще са богати и честити и зложелателите не могат да им навредят.
Интересна е представата за децата, родени в събота, наричани съботничави. В митологичен план това е денят на мъртвите и на култа към тях. Тогава се извършвали погребенията, помените и жертвоприношенията. Родените в събота са надарени с умението да виждат духове, да тълкуват пророчески сънища, да прогонват злите сили. Те са изключително чувствителни, затова трябва да носят някакъв амулет или талисман, който да пази живота и здравето им. В това вярват и християни, и мюсюлмани.

 

Още в Развитие

Счупена ръка! Ужас!

Колело за 3-ия рожден ден на детето! Каква приятна изненада. Сега ще трябва няколко часа дневно неуморно да тичате след малчугана, за да го научите… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo