28 Ное 2005

  С характер отрано

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Когато детето наближи едногодишна възраст, по традиция българите извършват старинен обичай, известен под названието “крадене на детето”. Той бил широко разпространен в миналото и днес все още се срещат някои негови прояви в отделни краища на страната. Състои се в следното: една жена от селото взема детето със или без знанието на неговата майка, отнася го в чужда къща и го дарява с някаква дреха. След като намери детето си, майката поканва на гости тази, която го е "откраднала", и я дарява с бяла кърпа.
  “Кражбата на дете” се прави за здраве и за осигуряване на навременен и сполучлив брак. Вярва се, че по този начин детето ще израсне общително и смело и ще бъде добре прието от общността. В Източна България “кражбата” е съпроводена с обичая “залагане на дете”. Когато детето навърши една година, то е "открадвано" от момите от селото, които го скриват в някоя къща. Щом се досети за това, майката взема някой от своите накити и тръгва да търси рожбата си. Като я намери, тя дава накита на момите, които й връщат детето. Този накит се връща, когато майката покани момите на гости на специална трапеза, наричана заложки. В същия ден в къщата непременно трябва да присъства жена, прочута със своята веселост, доброта, обичливост и многодетност. Тя взема детето на ръце и три пъти го промушва през ризата си, като го пъхва през пазвата си и го изважда през полите на дрехата си. Така по магичен начин тя му прехвърля своите способности и най-вече своята плодовитост.
  И днес възрастните хора шеговито подхвърлят на стар ерген или мома, че навремето майка им е забравила да ги заложи или да даде да ги откраднат. Затова са станали темерути и трудно ще намерят половинката си.
  Мюсюлманите вярват, че ако малкото дете от 40-ия ден на своя живот до навършване на третата година е грозничко и буди страх и неприязън у околните, е подменено от злите духове. Тогава те извършват следния обичай: след залез слънце бебето се занася на място, обитавано от духове (кръстопът, запустяла постройка, старинно дърво). Майката държи детето си с две ръце и оставяйки го на земята, казва: “Вземете вашето дете и ми дайте моето!” Като изрече тези думи, майката се връща вкъщи, без да се обръща и да поглежда към рожбата си. Малко по-късно бабата или бащата прибират бебето убедени, че злата магия е развалена. Вярващите в Аллах смятат, че ако малкото дете е със сраснали вежди, ще е нещастно и рано ще загуби някого от родителите си. Ако пък на челото му има много коса, ще е с опак характер и често ще ядосва близките си. Ако е с голяма глава – ще е много умно, а ако е с пъстри очи – хитро, ако е синеоко – ще е упорито като козел.
  Мюсюлманите вярват, че ако бебето се смее насън, то вижда рая, а ако внезапно се разплаче, без да се е събудило – че е видяло някой близък в джендема (ада).

  Още в Свободно време

  Излизайте само с количка

  Отглеждам 5-месечната си дъщеря сама и често ми се налага да я извеждам навън с кенгуру. Притеснявам се, че в студа подобни разходки никак не… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh