28 Окт 2004

Старовремски хороскоп

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Дали от суеверие, или по навик, или заради желанието “да се подкупи” съдбата, или от страх, че тя не може да бъде излъгана, от прастари времена хората са се опитвали да предричат съдбата на новороденото според времето на неговото раждане. За традиционните българи, ако дете се зачене и роди през новолуние, ще е здраво, богато и щастливо. Ако е на пълнолуние, ще е белязано със знака на величието и успеха. Власите вярват, че родените неми деца са били заченати срещу Димитровден.
Арменците предпочитат детето да е родено на пълнолуние – тогава животът му ще е спорен и богат на събития като луната. Французите се взирали в месечината и ако по нея има много тъмни петна, предричали изпитания за новороденото. Роди ли се бебе, когато месечината намалява, според мюсюлманите трябва да се положат специални грижи, за да не боледува, да не е слабо и неуверено. Вярвало се, че тогава зла сила къса парчета от месечината, а тя, за да не умре, яде от новородените деца…
Смятало се е, че върху съдбата на човека влияние оказва и денят на неговото раждане. Ако събитието е станало в понеделник, детето е белязано със знака на трудолюбието и земеделието. Според българите то ще стане земеделец или скотовъдец. За християни и мюсюлмани много лош ден за раждане на човека е вторник, защото е неспорник, лош, черен ден, “хаталия”. Роденото през него може много да боледува или пък ще е без късмет. Някои хора като видят сакат човек, казват, че сигурно е роден във вторник. В различни краища на страната на дете, родено във вторник, независимо от пола му, слагат “мингиш” (обица) на лявото ухо, за да го предпазва от лоша съдба.
Дошлото на бял свят в сряда ще има късмет само наполовина, защото срядата е “половин” ден. Добър ден за раждането на отроче според старите европейци е четвъртък. Детето ще бъде щастливо, много ще пътува, ще види нови земи и нови хора. Ще бъде и благословено, защото в старите вярвания скитникът е приеман за посредник между хората и боговете.
В петък се раждат търговците, защото този ден е пазарен ден, затова много пари и стока ще минават през ръцете им. За мюсюлманите това е свещеният ден, тъй като децата, родени в петък, ще са особено щастливи. За евреите същата сила има съботният ден – шабат, а за християните – католици или православни, неделята е празник и затова родените в нея са големи късметлии.
Интересна е представата за децата, дошли на бял свят в събота, наричани съботничави. Според митологията това е денят на мъртвите и на култа към тях. Тогава се извършвали погребения, помени и жертвоприношения. Родените в събота са надарени с умението да виждат духове, да тълкуват пророчески сънища, да прогонват злите сили. Те са изключително чувствителни, затова трябва да носят някакъв амулет или талисман, който да пази живота и здравето им. В това вярват и християни, и мюсюлмани.

Още в Проблемна бременност

Параграф "9 месеца"

Как се кандидатства за Фонд „Ин витро“? Център „Фонд за асистирана репродукция” към Министерството на здравеопазването е създаден с Постановление на Министерския съвет № 25… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo