×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  24 Окт 2005

  Стрижба

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Един от най-интересните обичаи, свързан с първата година от живота на детето, е неговото подстригване, наречено в българската народна култура “стрижба”. Няколко дни преди определения ден, който трябва да е празничен, майката поканва кръстника на детето. Той трябва да приготви голям подарък – дрехи и меден съд. В деня на стрижбата в къщата на детето се подготвя богата трапеза и затова добре е обичаят да не се планира за периода на постите. В средата се поставя украсена с фигури от тесто и горена захар бяла погача, върху която има чаша с мед, три класа ръж, стрък босилек и перо от птица. До погачата кръстникът оставя шапчицата, която е купил за своя кръщелник.
  Самото подстригване на косата е магически ритуал. В дясната си ръка кръстникът държи чисто нови ножици, които трябва да останат за сватбата на детето, а в лявата – ръжените класове, босилека и птичето перо, направени на китка. Той топва китката в меда, намазва кичур коса и благославяйки го, отрязва. Така детето се подстригва четири пъти на кръст – най-напред отдясно, след това отляво, после отпред и накрая отзад. Последният кичур се отрязва от темето и се хвърля в чаша червено вино.
  Всички поканени трябва да оставят по една пара в тази чаша. Малко момченце с живи родители взема парите в шепите си и ги обръща три пъти в прихлупените си ръце, като благославя: "Да се събират, да се множат – за годеж и за сватба!"
  Специално внимание се отделя на първата отрязана косица. Тя не бива да се изхвърля, защото се вярва, че птица може да я отнесе в гнездото си и детето ще страда от главоболие през целия си живот. Част от косата се зазижда на високо място в оградата на къщата – да порасне детето високо на ръст и да отиде на "високо" място. (Интерес представлява фактът, че тази практика е добре запазена и днес сред потомците на някои индиански племена, обитаващи Южна Америка.) Друга част от косата се заравя в корените на плодно дърво и трендафил – да е плодовито детето като дървото и красиво като цветето.
  Така постъпват българите мохамедани. Понякога косата се слага в две орехови черупки, които се мушват в мравуняк – да има детето много внуци и правнуци. В някои случаи един кичур може да се изгори в огнището, защото се вярва, че както гори косицата, така ще изгарят от копнеж по момчето или по момичето всички избраници на сърцето му.
  Тези практики, свързани с отрязаната коса, са разпространени по цял свят. Общочовешка е представата, че косата на човека е изключително важна част от неговото тяло. Тя може да е обект на различни магически действия и заклинания, символ на силата и мощта на индивида и ако попадне в лоши ръце, може да има болестотворни и смъртоносни последствия. Българските евреи пазят първата отрязана косица на детето в специално направен за тази цел медальон. Древните траки били погребвани, като първата им коса се поставяла редом до най-скъпите вещи, които имали приживе.

  Още в Из дневника на мама

  Как да се справим със злоядото дете?! Няма да ям!!!

  Един от кошмарите на всеки родител е детето му да се окаже злоядо. Стиснати устни, упорит поглед, гневно отвръщане на главата и в крайна сметка… Прочети още »

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh