24 Юли 2009

Святото име

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Според българската народна традиция даването на име на дете е един от най-големите празници в живота на човека. В обичаите и обредите около това събитие по изключително сложен и интересен начин са преплетени останки от древни езически вярвания, облечени в “дрехата” на православната религия.
В миналото кръщението на дете се е извършвало в първите 40 дни от раждането. То се е правело винаги в неделя или в деня на някой голям християнски празник. Ако детето е болнаво, кръщавали го в деня на раждането му поради страха да не умре некръстено. Днес според предпочитанията на родителите кръщенето се прави, щом детето навърши шест месеца, една година или даже по-късно. Могат да се кръщават и възрастни. Не са редки и случаите, при които се прибягва до ритуала, защото мъжът или жената иска да сключи църковен брак, а за него се изисква свидетелство за свето кръщение.
Старата българска традиция повелява кръстник на детето да е кумът, венчал неговите родители. Навремето това кумство се е предавало през поколенията и е било едно от най-стриктно спазваните родства. Днес тази традиция може и да не се спазва, особено ако при сватбата кумовете са едни, а кръстниците са други. При всички случаи важи вярването, че кръстниците предават своите качества и умения на детето, затова се избират добри, уважавани и обичани хора.
Според традицията вечерта преди празника се отива при кръстника, като му се носят прясна питка, бъклица вино и печена кокошка. Той пък приготвя пелена, окичена със сърмени и копринени шевици, т.нар. кумово платно. Неговата съпруга –  кръстницата на детето, трябва да изплете повой. Ако бебето е момиче, добре е повоят да е по-къс – за да се омъжи по-бързо. Това са и първите дрехи, в които се повива детето, след като свещеникът го извади от купела със светена вода. Тази традиция се спазва и до днес, като кръстниците задължително купуват пълен комплект бели дрехи. На някои места те подаряват и някакво бижу – първото сребърно кръстче на детето, което е осветено в църква. Ритуалът в църквата следва каноните на православното християнство и се обяснява от свещениците. Заплаща се и малка такса. Според църковните постулати кръщението е духовно раждане, при което чрез приемането на вярата в Иисус Христос умира природният човек с присъщия му първороден грях и се ражда новият човек. Събитието представлява приемане на спасителната сила на изкупителния Христов подвиг. Това е единственото тайнство, което при извънредни обстоятелства може да се извърши и от мирянин (мъж или жена) по силата на всеобщото свещенство в християнството.
Непосредствено след кръщението се извършва още едно тайнство – миропомазването. С думите „печат на Дара на Светия Дух” свещеникът помазва със свето миро челото, гърдите, очите, ушите, устата, краката и ръцете на детето. Така то получава най-ценния дар от Христос – Светия Дух, който се запечатва завинаги в сърцето и в ума му.
В миналото майката не е присъствала на кръщението на детето си в църквата. След това обаче детето й се занасяло и тя го поемала от ръцете на кръстника през прага на къщата си. Разменяли са се традиционните думи: "Еврейче ми го даде, християнче ти го връщам!"  Макар и да не е присъствала на църковния ритуал, майката не е прекъсвала своята връзка с новороденото. В някои краища на страната препоръчват в отсъствието на детето тя да извършва определени домакински дейности, за да пренесе по магичен път своите способности върху детето. Така например, ако има дъщеря – да приготви някакво вкусно ястие, да зашие или заплете дреха, да разтреби къщата. Ако има син – да насече дърва, да донесе вода, да впрегне добитъка. Сега този обичай вече е забравен и не се спазва.
Днес майката задължително присъства на ритуала и има своята обредна роля. На кръщенето се канят много гости, които носят подаръци – дрешки, дори и в по-голям размер. Възможно е да се предложи и малка почерпка на присъстващите още в параклиса на черквата. Ако имат възможности, следобеда на празника родителите поканват в дома на детето роднини, близки и съседи. Всички носят дарове, но най-голям е дарът на кръстника. Сега той обявява тържествено името на детето и вдига наздравица в негова чест.
Родителите нямат задължението да даряват кръстниците. За тържествената трапеза не се правят никакви специални приготовления, нужно е да има червено вино и нещо сладко за ядене.

Още в Свободно време

Мамо, той ми взе лопатката!

Караниците между децата са нещо напълно естествено, но хубавото при тях е, че траят кратко. Става по-сложно, когато в споровете за собствеността се намесват родителите.… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo