19 Ян 2010

Усещането за новия живот

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Макар и твърде оскъдни, съвсем ненаучни и доста нерационални да са били познанията на традиционния човек за бременността, той твърдо е вярвал, че първите три месеца от вътреутробния живот са най-важните. Общочовешка е практиката началото на този период да се запази в строга тайна, защото, ако се наруши магията на началото, би могло да се утежни успешното протичане на целия процес. Затова през първите три месеца на бременността жените християнки, мюсюлманки и еврейки не разгласявали бъдещото очакване на бебе. Рискът от спонтанен аборт можел да се избегне само ако се спазват редица правила и забрани, които засягат ежедневното поведение, храненето и общуването на бъдещата майка с околните.
В еврейското семейство са се полагали особени грижи за невестата. Неразположенията, гаденето, наричано „conchento”, са се посрещали с разбиране и внимание от околните. Познатите сред българите прищевки на бременната са били спазвани дори от съседите, които са носели от всяко сготвено ястие и на бременната – да не би от миризмата да ù се прииска да го опита. От страх тя да не пометне през този период са били задоволявани дори най-невероятните й капризи. Това угаждане на желанията е характерно за всички европейски народи. Вярвало се е, че бременната е слаба, уязвима и има нужда от помощ.
В мюсюлманското семейство не са позволявали на бъдещата майка да яде пилешки или кокоши крилца, защото са се страхували, че „плодът ще отлети от корема ù”. За да роди здраво и красиво бебе, са й препоръчвали да яде райска ябълка, при това да внимава да не изпусне нито едно зрънце от плода на земята, за да не разпилее хубостта на детето. Категорична е била забраната бременни да работят на свещените за исляма дни, особено на Хъдрелез, защото се е вярвало, че така рискуват да родят сакато дете. Бременните са били освободени от трийсетдневния пост в месец Рамазан. Наред с това те са можели да не се сбогуват с близки покойници, за да не се роди детето с жълт цвят на кожата. Бъдещата майка е трябвало често да поглежда към слънцето, луната и звездите, за да бъде новороденото красиво като небесните тела.
Българите също са забранявали на бременната да ходи на гробища и да се грижи за сакати хора. Ако все пак това е било необходимо, тя е трябвало да завърже червен конец на лявата си ръка. Близките са се опитвали да ù спестяват всякакви негативни емоции, свързани с болка и страх. Този принцип е бил наложен от убеждението, че всички душевни преживявания и впечатления на бременната се отразяват пряко или косвено на бъдещото ù дете. Затова ù се е забранявало да вдига тежко, да мие краката си в гореща вода, да пие алкохол. И до ден-днешен в някои селски райони на България препоръчват бъдещата майка да не стои или да седи на прага на дома (там живеят домашните духове), да не разговаря с непознати на вратата на къщата, да не подава през прага каквото и да е било на външен човек, да не прескача синджир, въже или маркуч (за да не се увие пъпната връв на бебето около тялото му и да го задуши), да не сече дърва, да не се прибира у дома след залез слънце и т.н.
Всички роднини на бременната много са се притеснявали от „уплах”, който може да доведе до изхвърляне на бебето от утробата на майката. Те са я съветвали, ако се уплаши, да пие три глътки вода, да плюе в пазвата си или да хвърли някакъв предмет през лявото си рамо. Притеснения са предизвиквали страховете от непознати мъже, защото новороденото е можело да прилича на тях, а не на баща си. Вярвало се е, че то ще вземе чертите на мъжа, който жената е видяла при първото му помръдване в корема й.
Особени грижи са се полагали за ежедневното меню, като се е забранявало месо от дивеч от страх детето да не прилича по нещо на животното – да няма заешка уста, да не е нямо като риба, да не хърка като глиган...
Погрешна е днешната представа, че до късна бременност невестата е работела на полето. Това са били изключения, защото още при първите признаци на бременността бъдещата майка е била оставяна вкъщи да се занимава с по-леки домакински дейности – да готви, да шие или да се грижи за децата на по-възрастните си роднини.

 

 

Още в Новини

Лекция на тема "Трите етапа на родилния процес при физиологично раждане и при секцио"

На 10 ноември от 10:00 часа в Capella Play Варна д-р Добрин Николов, aкушер – гинеколог, началник Родилно отделение, СБАГАЛ „Проф. д-р Д. Стаматов” -… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo