28 Юли 2004

Внос на жени?

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Китай е на прага на демографска криза. Скоро той може да стане нация на стари ергени. Според прогнозите на официалната статистика към 2020 г. в Китай ще живеят около 40 милиона самотни мъже. Недостигът на жени е последица от страстното желание на китайците да имат син и от жестоката политика на контрол върху раждаемостта. В малките населени места на момичетата се гледа като на ненужни същества. Хората са убедени, че един ден момчето ще се грижи за родителите си, а момичето ще се омъжи и ще принадлежи на други, т.е. то вече няма да е член на семейството.
За да се предотврати демографският взрив, през 1980 г. китайското правителство налага семействата да имат само по едно дете. Недоволството на селското население обаче довежда до промяна на тази политика и от 1984 г. вече действа по-либерален вариант – до две деца в семейство. Това означава, че ако младата двойка се сдобие с дъщеря, тя има право на “поправителен” – второ дете. Надеждата е то да е момче.
Действащата политика води до превес на мъжкото население в страната. На остров Хайнанъ например съотношението момчета/момичета е 135:100. Според експертите дисбалансът не се е забелязвал до края на 1980 г., когато широко навлиза ултразвуковата диагностика и бъдещите родители имат възможност да узнаят пола на детето в утробата. Според закона обаче лекарят няма право да дава такава информация. Разбира се, има случаи, когато срещу заплащане, той го прави. В частните клиники често се престъпва законът, макар че правителството строго ги контролира. В страната има и нелегални клиники, в които се правят тайни ултразвукови прегледи. Когато се окаже, че плодът е от женски пол, бременната прибягва до аборт. Така се дава шанс за нов опит – евентуално за момче.
Забележително е, че в по-малките села смъртността при новородените момичета е по-висока в сравнение със смъртността при момчетата. “Когато едно момченце се разболее, родителите му са готови да продадат всичко, за да го спасят. Ако болното е момиче, често те прекъсват терапията му и го прибират от болницата вкъщи”, разказва лекар педиатър.
Според статистиката всяка година на бял свят в Китай се раждат 2 милиона момчета повече от момичетата. Когато пораснат, тези момчета няма да могат да си намерят партньорка и китайските социолози предупреждават, че това може да доведе до увеличаване на проституцията, на престъпленията на сексуална основа и на практика до продажба на жени…

Още в Възпитание на детето

Мъже в детската градина?

В София детските ясли и градини, в които работят мъже възпитатели, не запълват дори пръстите на едната ръка, извън столицата ситуацията не е по-различна. Те… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем Живокост-балсам
Untitled 4
Крем Бифлекс
Untitled 3
Крем Антисиняк-Експрес
123456654321
Крем Антисиняк-Експрес с гримиращ ефект
Untitled 1
Бочко Крем при подсичане и кожни раздразнения Смрадлика
krem smradlika 2
Верен помощник при появата на първите признаци на подсичане и кожни раздразнения 40мл и 65мл