23 Фев 2012

Жена в един мъжки свят

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Да бъдеш жена в едно традиционно патриархално общество, съвсем не е лесно. От ранна детска възраст момичетата се приучват на домашните дейности и занаяти. Те са възпитавани в скромност и благоприличие, като единствените места, на които могат да се срещнат с представителите на мъжкия пол, са седенките и общоселските празници. Там на смесеното хоро на момиче, достигнало женитбена възраст, е позволено да се хване до младежа, при това не за ръка, а за кърпа, а след това да бъде изпратено до дома си под строгия поглед на някоя стринка, която върви отзад. Нормата повелява жената да е по-млада, по-слаба и по-красива от мъжа, но за сметка на това – по-хитра, по-работлива и по-сговорчива. Народната поговорка гласи: „Жената е дългокоса, но краткоумна!” и едновременно с това „Мъжът е главата на семейството, но жената е шията. Накъдето се завърти тя, натам тръгва и той”. Женските работи са строго определени у дома: тя меси хляба, тя шие, преде и тъче, тя поддържа къщата чиста. Тези работи мъжът не бива да ги върши, защото нещастие ще сполети семейството. За сметка на това мъжът е този, който трябва да изкарва прехраната за дома. Само жената може да бае, да лекува, да бъде акушерка. Поради ограничените социални дейности единствената пълноценна реализация на жената е да роди дете. Тогава тя преминава в по-горен статус, защото е осигурила продължител на рода и защитник на имота. И въпреки това според народната мъдрост „мъжът е половин човек и жената е половин: като се оженят мъж и жена, двамата правят пълен, цял човек – така е отредил Господ”.

Доц. Петя Банкова
Институт по етнология и фолклористика с Етнографски музей – БАН

Още в Развитие

Кой гони съня?

Много често младите родители са притеснени – основателно или не, за нощния сън на своето малко дете. Най-характерните тревоги са трудности при заспиването, пробуждане и… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Bebino шампоан - вълшебства за бебета
beb2
Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
beb3
Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
Beb1
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream