26 Фев 2008

  Женски лудории

  Публикувана в Традиции и обичаи
  Оценете
  (0 гласа)

  Казват, че баба Марта много са радва, когато на 1 март срещне деца или моми и невести, закичени с усукани бели и червени конци (мартеници). И до ден-днешен в някои отдалечени села препоръчват на възрастните жени да не излизат от къщи на нейния ден, за да не я разсърдят. За всяка домакиня на 1 март е задължително да почисти дома. След това сметта се събира и се изгаря на голям огън на двора, който децата и младежите прескачат с лице към изгрева на слънцето, за да не ги спохождат вредители и злополуки.

  В православния календар на 9 март се честват Светите четиридесет мъченици, загинали през ІV в. заради христовата си вяра. За българите празникът се нарича Младенци и се свързва с култа към младостта и красотата. На този ден за здраве жените и децата се търкалят 40 пъти в тревата, прескачат по три пъти огъня, запален пред вратата на къщата, за да не ги хапят змиите през годината, децата ловят по 40 рака от реката, които се варят и ядат на празничната трапеза. В Западна България се омилостивява баба Шарка, като всяка майка изпича 40 специални обредни хлебчета, наречени ”кукла” или ”младенец”. Те се надупчват с масур, ”за да не дупчи баба Шарка децата!” Едно от тези хлебчета трябва да се хвърли на покрива на къщата или върху фиданка, за да не идва страшната болест. Тази година празникът е двоен, защото на него се отбелязва и Сирни заговезни или Прошка – последният ден пред постите, на който е позволено да се хапне и блажна храна. Конецът от ламкането на халвата или на яйцето се изгаря и по него се гадае за плодородие и късмет (ако изгаря бързо, ще има благополучие за всички). Остатъците от сирнишката трапеза се запазват и на другия ден се изяждат от децата, за да се родят пъстри агънца през годината.

  Един от най-тачените от моми, невести и малки деца празник е Тодоровден (15 март). В миналото в петък, преди празника, младите булки (омъжените през изминалата година) обличали своите сватбени дрехи и водени от свекърва си, отивали в църквата, за да вземат първо причастие. Всяка невеста носела тепсия с варено жито и царевица, върху които били сложени обреден хляб, погача, колач със забодени в тях две свещи, вързани с червен и бял конец. Щом влезнели в черквата, младите се нареждали в редица една до друга, като поставяли тепсиите на земята пред краката си, а зад тях заставали свекървите. Свещеникът освещавал хлябовете, а булките се покланяли на изток и раздавали помежду си хлябовете, пеейки песента за Св.Тодор. Свекървите ги благославяли: “Ха, догодина с люлка!”, и ги дарявали с риза и с хурка.

  При завръщането си у дома жените били посрещани на прага на къщата от съпрузите си, които също ги благославяли: “Все такава прибирница да си, булка!” След църковната служба съпружеската двойка се уединявала в стая с огледало. В огледалото пръв се оглеждал по-красивият от двамата, а след това и двамата заедно, за да приличат децата им на тях. После си разделяли една ябълка и изяждали по половинка от нея, за да бъдат румени и червени бъдещите им деца.

  Още в Из дневника на мама

  Смърт на молците!

  Намирате ли множество нишки в хранителните продукти, съдържащи брашно или захар? Или малки бели червейчета, които пълзят по стените и тавана? Не се ужасявайте! Причината… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh