26 Сеп 2006

Живият огън

Публикувана в Традиции и обичаи
Оценете
(0 гласа)

Надали някой съвременник си спомня времето, когато във всяка къща имаше огнище, което се превръщаше в център на живота. Затова пък напоследък камините са на мода и може би си струва да разкажем за обичаите и вярванията на българите, свързани с огъня в дома.
Култът към огъня е останал от езическите вярвания до днес не само като култ към живителна топлина, но и като природна стихия. Той се е отъждествявал със слънцето – огнения диск, който пръска животворна светлина и топлина или праща смъртоносни мълнии и светкавици. Олицетворявали са го такива могъщи божества като Тангра, Перун, Дажбог, Сварог. А в християнската религия той е свързан със светостта на Спасителя Исус Христос. Мюсюлманите имат интересен обичай – те утешават малкото дете, което плаче за загубена играчка, с думите: “Е, момче, гледай, не загасвай огъня в огнището. Бог ще даде и ти ще станеш по-голям и от баща си!”
Когато евреите строяли нов дом, най-напред те избирали място за огнището и гледали то да е обърнато винаги на изток или на юг, никога на север или на запад. За всички огънят е имал функцията на пречистваща и оздравителна сила. Не случайно на много от празниците се палят огньове, които се прескачат за здраве от хората, дори и от животните. Такива дни са Сирни заговезни, Гергьовден, Благовец. Ковачи, хлебари и калайджии почитат огъня като покровител на своите занаяти. Култът към мъртвите също е свързан с почитта към огъня, който изгаря тленното тяло, за да освободи душата за вечен живот.
В миналото огнищата в домовете се гасели в един и същи ден. През нощта двама братя близнаци или едноименници (но имената им не се срещат при други съселяни) излизали в полунощ голи на мегдана и триели едно в друго сухи липови, хвойнови или лескови дървета и така запалвали голям огън. После всеки стопанин вземал от него и запалвал своето домашно огнище. Този огън никога не загасвал, изключение се правело само в случаите, когато общността е била подложена на опасност от епидемия или от природно бедствие. Тогава ритуалите по загасването и запалването отново се изпълнявали. Домашното огнище служело за разваляне на магии, за премахване на уроки и лекуване от уплах. Вярвало се, че всеки посетител в дома първо трябва да отиде при огнището – така нямало да донесе лош късмет на домочадието. Същото правела и невестата при първото влизане в дома на своя съпруг. При раждане новороденото най-напред “се показвало” на огъня и така се вярвало, че то ще има дълъг живот.
С живи въглени от огнището се гадае за плодородие, берекет и късмет. “С огъня игра не бива!” е не само изстрадана мъдрост, но и забрана, която е свързана с вярването, че ако дете си играе с огън, ще го нападне зъл дух, който ще му причини нощно напикаване. Дори запален сред природата, огънят винаги трябва да се изгаси с вода. Според народната мъдрост който уринира в огън, рискува да си навлече голяма беда като полово безсилие.

Още в Проблемна бременност

Стресът през бременността е вреден и за майката, и за бебeто

Стресът не е непобедим! С растящо бебе в утробата, с всекидневни сериозни трудови ангажименти, с посещения на училище за бъдещи родители, на курсове по Пилатес...… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo