28 Апр 2017

Възпитанието на децата според различните поколения

Публикувана в Семейство
Оценете
(0 гласа)

Мондиализацията и развитието на технологиите промениха съвременното общество до такава степен, че различията в начина на живот, ценностите и възпитанието на поколенията могат понякога да породят неразбиране, конфликти или напрежение.

В контекста на една България, която през последните 30 години премина от комунистически режим на „свободна” демокрация, попиваща малко по малко западния модел на съществуване, се наблюдава едно разделяне на поколенията, които отглеждат децата си по-различно от начина на възпитание, което сме получили ние.

В тази статия ще обърнем внимание на методите на възпитание на различните поколения.

За никого не е тайна, че колкото и една млада майка да се старае да даде най-доброто от себе си в отглеждането на своето бебе, рано или късно тя иска помощ и съвет от по-възрастните. Често ми се е случвало мои пациентки да се оплакват от подхода, който майките или свекървите им имат към малките деца, отбелязвайки своето негодуване или критицизъм. Вместо да се съдим и критикуваме, трябва да се запитаме: откъде идват тези различия, как да подобрим комуникацията, запазвайки добрия тон и давайки на детето си най-доброто от себе си?

Има ли универсален модел на възпитание?

Ако проверите в интернет броя на теориите, книгите и трудовете за отглеждането на децата, със сигурност ще се изгубите в океана от информация, която е на ваше разположение. За разлика от времето на майките и свекървите, които са имали ограничен достъп до информация, днес младите майки притежават огромни ресурси, които с един клик в интернет им дават самочувствие, че знаят и могат всичко. Едно време майките и свекървите са имали за единствен модел своите майки и свекърви, което ги е подтиквало да възпроизведат този модел на подражание с идното поколение.

Друг е въпросът, че няма универсален модел на възпитание, защото отглеждането на децата е сложен процес, който зависи от културата, езика, обществото, нравите и ценностите на една държава. Психологията предлага различни теории, които могат да отговорят на част от въпросите на родителите, но в никакъв случай не могат да решат всички проблематични ситуации. Когато търсите информация в интернет, имайте предвид, че даденият проблем е възникнал в даден контекст, който може да е много по-различен от контекста, в който живеете вие, и да ви подведе с разрешаването на проблема. Важно е да наблюдавате, да изслушвате и да се адаптирате към своето дете. Достъпът до обширна информация невинаги означава добро качество.

Майки блогъри – символ на модерното западно общество

Навярно много от вас следят Facebook страници и блогове на обикновени майки, които решават да споделят публично ежедневието си в интернет. Като психолог, отделям голямо значение на социалните мрежи като съвременен източник на информация и с интерес всекидневно чета и анализирам подобни страници и блогове. Съветът, който бих си позволила да ви отправя, е да не приемате за стопроцентова истина моделите, които тези майки показват. Всички деца са различни, а те също като вас са обикновени майки. От изключително важно значение е да се вслушвате в детенцето ви, неговите нужди, желания и проблеми, без да следвате безрезервно какво правят другите майки по света. Същото се отнася и за различните трудове, статии и форуми за взаимопомощ. Винаги проверявайте източниците им и не се доверявайте сляпо, за да не се подведете и навредите на себе си. Всяка ситуация и всяко дете са различни и не могат да бъдат сравнени, въпреки понякога да се припознавате в написаното от някой друг.

Кой ще даде по-добро възпитание на децата ми – аз или по-възрастните?

Както подчертахме по-горе, колкото и да не ни се иска, имаме нужда от нашите майки и свекърви. Различия, недоволство и конфликти винаги ще има. По тази причина първата стъпка е да приемем, че не може изцяло да контролираме отглеждането на нашите деца. След свекървата ще дойде учителката в яслата, след това в детската градина, училището, приятелите и социалната среда, които детето само ще избере. Всички тези фактори ще имат влияние над него, което невинаги ще ви харесва.

Както неведнъж сме подчертавали в минали статии, диалогът е от особено значение. Говорете със свекървата и обяснете как вие искате тя да се грижи за вашето дете във ваше отсъствие: как и с какво да го храни; как да си играят; кои места да посетят. Обяснете им, че всички възрастни участници (вие, таткото, бабата и дядото) трябва да вървят в една посока, за да може детенцето да се чувства сигурно. Клиничният ми опит показва, че често младите майки не обсъждат тези детайли предварително. Това може да породи критика и конфликтни отношения.

Запомнете:

  • Различията в методите на поколенията са напълно нормални. Един ден и вие ще бъдете баби и ще погледнете ситуацията от другата й страна.
  • Не следвайте сляпо всичко написано в интернет. Интернет невинаги е гарант за добра практика и подражание.
  • Вслушвайте се в детето ви и се адаптирайте към неговите нужди. Две деца, дори и от едно семейство, са различни и не могат да бъдат сравнени.
  • Откритата и откровена комуникация е най-добрият ви съюзник. Диалогирайте и се вслушвайте в противоположната страна. Всяка ситуация, дори и тази, която на пръв поглед е негативна, може да ви научи на нещо полезно.
  • Няма перфектни родители. Има родители, които се вслушват и адаптират към децата си.

 

Текст: д-р Иванка Ежова, www.ezhova.com. FB: Positive Psychology Net,

Още в Видове раждане

Цезарово сечение по желание?

  Цезарово сечение по желание Цезаровите сечения по желание напоследък са повече от всякога, но това не означава, че и вие трябва да поискате. Изборът… Прочети още »
Д-р Иванка Ежова

Доктор по клинична психология, завършила образованието си във Франция. Днес тя работи за един от най-престижните университети в света – Кингс Колидж Лондон, където участва в развитието на международни проекти в сферата на детското и семейното здраве.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo