13 Юли 2009

Болест на Бехтерев?

Публикувана в Здраве
Оценете
(0 гласа)

На 3 май, 2013 г. пред НДК бе отбелязан Световният ден за борба с болестта на Бехтерев. Събитието бе организирано от Българското Сдружение на болните от болестта на Бехтерев и цели да даде по-широка гласност на проблема. На този ден представителите от Сдружението подадоха ръка на всички диагностицирани пациенти, които все още не знаят достатъчно за своето заболяване, както и ги информираха за форми на адекватно лечение и рехабилитация, чрез които те отново могат да бъдат активни граждани и да не страдат от социална изолация.
Може би малко от нас са чували за тази болест и малко от нас са запознати с нея, затова ето подробности… болестта на Бехтерев (мед. анкилозиращ спондилит) е форма на хронично възпаление на гръбначния стълб и сакроилиачните стави в долната част на гърба. Хроничното, продължаващо дълго време възпаление причинява болка и скованост в и около гръбнака. След време то може да доведе до пълно сливане на прешлените помежду им („циментиране“) и загуба на подвижността на гръбначния стълб.
Заболяването засяга предимно млади хора в работоспособна възраст (18 – 35 год.), като по официалната информация на Министерство на здравеопазването, хората с болест на Бехтерев у нас са 30 хил. В около 10-20% от случаите болестта засяга и младежи под 16-годишна възраст. Друга демографска характеристика е, че обикновено болестта протича по-леко при жените, като по-често засяга и други стави в тялото, освен гръбначния стълб.
„Този ден е важен за нас, тъй като имаме възможността да насочим вниманието на обществеността към проблемите и възможностите за адаптация, лечение и рехабилитация на болните от Бехтерев, затова независимо дали сте с това заболяване, роднина или приятел ще се радваме да ни подарите надежда и подкрепа с присъствието си.”, каза г-н Живко Янков, председател на Българското сдружение на болните от болестта на Бехтерев, който се бори с болестта вече 10 год.
Голям проблем при това заболяване е късната диагноза, която средно отнема 8-9 год. след първите симптоми на болка в гърба. Много често в този период тези пациенти са лекувани без правилна диагноза (напр. дископатия, изкривяване и т.н.) или попадат на грешни специалисти – невролози и ортопеди, преди да попаднат при ревматолог, който да постави правилната диагноза. Пациентите, които са на биологична терапия (най-новата, модерна и най-ефективна терапия за контрол на това заболяване) са под 3% в България, като този процент е 15% средно за Западна Европа, включително и за Гърция.

Още в Раждане

Раждане без „Ох”

Възможно ли е да родите без болка? Отговорът е „Да”. Сигурно се чудите как ще стане това, след като сте чули какви ли не ужасяващи… Прочети още »

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Крем за бебета с невен против подсичане
3
Душ гел/шампоан за коса и тяло
4
Подхранващо мляко с невен
2
Паста за зъби за деца
6
Чай за кърмачки
chaichai