27 Мар 2017

Бактериални менингити при деца

Публикувана в Здраве
Оценете
(0 гласа)

Срещнахме се с доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по детски и инфекциозни болести, началник на І детско отделение в Инфекциозна болница – София, тел:. 0898 734 288; 02/ 866 0040; 02/ 963 0176. Фокусът на нашия разговор е насочен към бактериалните менингити. Това не е случайно, защото темата „изправя на нокти” повечето родители.

 

Доц. Мангъров, какво представлява острият бактериален менингит и по-опасен ли е от вирусния?

Острият бактериален менингит представлява възпаление на меките мозъчни обвивки, причинено от бактерии. Често се засяга и подлежащото мозъчно вещество и тогава говорим за менингоенцефалит. Когато възпалението се причинява от вируси, говорим за вирусен менингит, съответно за менингоенцефалит. Както бактериалните, така и вирусните менингити са тежки заболявания с непредвидимо развитие и последствия, включващи трайно инвалидизиране или смърт.

Кои са най-честите причинители на острия менингит?

От бактериалните причинители най-чести са пневмококите, менингококите и хемофилус инфлуенце тип Б. От вирусните причинители най-чести са ентеровирусите и грипните вируси.

Как детето може да се зарази?

Бактериалните менингити се причиняват от бактерии, част от т.нар. нормална резидентна флора – нормално обитават носоглътката и понякога поради причини, които не са твърде добре изяснени, се активират и причиняват заболяване. Разпространяването и обмяната на тези бактерии става по въздушно-капков път чрез аерозолите, отделяни при дишане, говорене, кашляне и пр., и по контактно-битов път – чрез замърсени със секрети предмети. По същия начин се разпространяват и вирусите. Ентеровирусите се разпространяват и чрез фекално замърсяване.

Знаем, че бактериалните менингити са най-опасни в детска възраст, особено за новородени и кърмачета. Защо?

Бактериалните менингити са опасни във всяка възраст, но колкото по-малка е възрастта на засегнатото дете, толкова по-голяма е вероятността от тежко протичане и трайни неврологични увреждания – субдурални изливи, хидроцефалия, парези, увреждания на слуха, интелектуален дефицит.

Какви са класическите симптоми на острия менингит при деца и кърмачета?

Класическите симптоми на острия менингит – главоболие, повръщане, вратна ригидност, горен и долен симптом на Брудзински, симптом на Керниг и пр., при децата и особено при кърмачетата често липсват. Наблюдава се единствено хиперестезия (повишена раздразнимост), понякога гърчове. Фонтанелата може да е напрегната. За менингит при кърмаче трябва да се мисли винаги, когато има несъответствие между видимо тежко общо състояние на детето и липса на клиничен субстрат, с който то да бъде обяснено.

Какви методи за диагностика се прилагат?

При съмнение за менингит се прави лумбална пункция и се изследва ликвор. Изследването на ликвора е клинико-лабораторно, микробиологично и вирусологично.

За какви усложнения трябва да са подготвени родителите?

Инфекциите на централната нервна система – менингити, енцефалити и менингоенцефалити, са тежки заболявания, често с непредвидим ход и възможност за трайни неврологични увреждания и смърт. Дори при най-адекватно лечение благоприятният изход не може да бъде гарантиран.

При хидроцефалия може да се наложи поставяне на вентрикуло-перитонеален шънт, при загуба на слуха – слухово протезиране (кохлеарен имплант). Вирусните енцефалити често завършват с трайни неврологични увреждания.

Продължителност и лечение на заболяването – как протича?

Продължителността на заболяването е в зависимост от причинителя и обикновено е около две-три седмици. При усложнения срокът за лечение може значително да се удължи. Децата често са в кома, понякога се налага апаратна вентилация. Някои от усложненията – субдурални изливи, хидроцефалия, налагат неврохирургична намеса. Лечението на бактериалните менингити включва мощна антибактериална терапия, рехидратиращо-дехидратираща терапия за борба с мозъчния оток, адювантна терапия с глюкокортикостероиди за профилактика на трайните неврологични увреждания.

Здраве в проценти – статистика

Между 1996 и 2006 г. в детското отделение на Инфекциозна болница – София са хоспитализирани 130 деца с диагноза остър бактериален менингит. Разпределението им по пол е: 40% женски и 60% мъжки; по възраст: 40% до 1 година, 44,6% от 1 до 5 години и 15,4% над 5 години. Осем случая са завършили летално. В 35,38% (46 деца) от случаите е изолиран Neisseria meningitidis, в това число серогрупа В – 34,62% (45 деца) и серогрупа С – 0,77% (1 случай). В 23,84% (31 случая) е изолиран Haemophilus influenzae тип B. В 12,30% –16 случая, от които 4 завършили летално (25% леталитет), е доказан Streptococcus pneumoniaе. В 1,54% (2 деца) – Group B Streptococcus. В 3,85% (5 деца) са изолирани други причинители и 27,03% (30 случая, от които 4 завършили летално) са с неустановен причинител. Средният болничен престой е 18–24 дни.

Каква профилактика препоръчвате?

За профилактика на бактериалните менингити съществуват високоефективни конюгатни ваксини, две от които са включени в списъка на задължителните – за хемофилус инфлуенце тип Б (в състава на 5-валентна или 6-валентна ваксина) и за пневмококи. Предстои появата на пазара на ваксина за менингокок серогрупа Б, който е най-разпространеният в нашата част на света и е отговорен за повече от половината случаи на менингококов менингит у нас. Детското отделение на Инфекциозна болница – София има огромен и горчив опит в лечението на бактериалните и вирусните менингити и менингоенцефалити – общо над 260 деца само за последните 15 години. От 2010 г. с въвеждането на задължителните пневмококова и хемофилусна ваксини честотата на тези два менингита рязко спадна. Ние горещо препоръчваме имунизациите за бактериални менингити, грип и всички останали инфекциозни заболявания, за които има профилактика. В самурайския кодекс Бушидо е казано: „Добрият воин не воюва”.

 

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в В помощ на мама

Ох, краката ми...

Как се променят краката през бременността? Вероятно трудно можете детайлно да ги оглеждате поради лошата „видимост“ – растящият корем ви пречи... Това обаче не е… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo