20 Мар 2017

  Бременност и гастроентерологични нарушения

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (0 гласа)

  През бременността организмът на жената претърпява редица физиологични, анатомични и хормонални промени, които водят до някои гастроентерологични нарушения. Нарастването на матката измества вътрекоремните органи, а хормоните променят подвижността на органите на гастро-интестиналния тракт. Наблюдават се и лабораторни промени, главно в третия триместър, като е възможно да се понижат стойностите на хемоглобина, албумина, гама-глобулините, билирубина, а на левкоцитите, холестерола, фибриногена, триглицеридите и на ензима алкална фосфатаза да се повишат. Чернодробните ензими АЛАТ, АСАТ и гама-ГТ, както и билирубинът не увеличават стойностите си по време на бременността и всяко тяхно повишаване трябва бързо и задължително да се следи, съветва д-р Андрей Коцев, д.м., от Клиниката по гастроентерология на Университетска болница „Александровска”. Бременността може да усили налични отпреди гастро-интестинални симптоми, да промени развитието на нововъзникнали и предшестващи бременността заболявания, както и да предизвика развитието на специфични само за нея проблеми. Гастро-интестиналните заболявания пък могат да повлияят неблагоприятно на бременността. До 70% от бъдещите майки съобщават за гадене през първия триместър и около 40% – за повръщане. Симптомите са различно изразени, но в повечето случаи е възможен нормален прием на храна и вода. И докато обикновеното гадене най-често е през първия триместър и до 20-ата седмица изчезва, то тежкото гадене може да прогресира. Само при около 2% от бременните се стига до тежко и постоянно повръщане, което изисква медицински грижи. При него теглото на майката спада с повече от 5% и има кетонурия. Причините са неясни, но включват наследственост, промяна в подвижността на стомаха и забавяне на гастро-интестиналното транзитно време, предизвикани от повишените естроген и прогестерон, наличие на диабет, хипертиреоидизъм и инфекция с Хеликобактер пилори. По-често се наблюдава при многораждали жени. Понякога само видът на една храна, даже мисълта за нея, може да предизвика гадене и повръщане. Проблемът е индивидуален – всяка жена трябва да избягва това, което не й понася. Добре е бременните да се хранят по-често с малки порции. Силното повръщане може да доведе, макар и рядко, до сериозни проблеми поради напъването и възможността за кръвоизливи и разкъсвания на хранопровода. Прогнозата при тежкото повръщане е добра, но при липса на лечение може да има неблагоприятни последици за майката и за плода. Лечението включва рехидратиране, адекватно захранване и контрол на симптомите с медикаменти. Стомахът не бива да остава празен, за да се избегне гаденето. Най-добре е да се дават въглехидрати, храни с нишесте, да се разделят течните от сухите храни.

  Апендицит

  По време на бременността по-трудно се диагностицира апендицит, който се характеризира със силна болка долу вдясно. Възможно е локализацията на болката да се промени. Не са изключени и симптоми като гадене, които също могат да съвпадат с нормалното гадене, характерно за бременността.

  Гастроезофагеална рефлуксна болест

  Гастроезофагеалната рефлуксна болест е много честа и се установява при около 80% от бременните, предупреждава д-р Коцев. За развитието й допринасят притискането на стомаха и повишеното вътрестомашно налягане, причинени от нарастващата матка, понижаването на тонуса на долния сфинктер на хранопровода и забавеното стомашно изпразване. Симптоми като парене зад гръдната кост, гадене, връщане на хранопроводно съдържимо обратно към устната кухина, усложнения като кашлица обикновено се развиват в края на третия триместър. При тези, които са страдали от болестта преди бременността, симптомите се усилват и някои жени се нуждаят от терапия. Най-безопасни са антиациди, алгинати, сукралфат, а инхибитори на протонната помпа се прилагат само при тежките случаи, посочва д-р Коцев.

  Интрахепатална холестаза

  Интрахепаталната холестаза на бременността се характеризира със задържане на жлъчка в черния дроб и повишаване на жлъчните киселини в серума. Сравнително честа е, но се появява в по-късните месеци на бременността, след 30-ата седмица. Наблюдава се необясним, тежък сърбеж, особено по дланите и ходилата, който се проявява по различен начин. Може да се изяви и с жълтеница. Претърпява пълно обратно развитие до 1 месец след раждането. Прогнозата за майката е добра, но състоянието е опасно за плода и предразполага към преждевременно раждане и дори вътрематочна смърт на плода. При това заболяване се установява повишена чувствителност към естрогена, нарушен метаболизъм на прогестерона и мутации в гени, отговорни за чернодробно-жлъчния транспорт на жлъчните киселини и фосфолипидите. Повишените жлъчни киселини в кръвта предизвикват спазъм на съдовете на плацентата и т.нар. фетален дистрес. Сърбежът може да се облекчи с урзодезоксихолева киселина – приема се, че е сравнително безопасна за плода, поне във втория и третия триместър, но не е ясно дали лечението с нея подобрява прогнозата за плода.

  Остър мазен черен дроб

  Сериозни увреждания на черния дроб могат да се получат и при т.нар. остър мазен черен дроб на бременността с натрупване на мазнини в черния дроб, свързан с генетично обусловено нарушение на бета окислението на мастните киселини. По-чест е при бременните с прееклампсия. Възможно е да няма симптоми или да се стигне до бързо настъпила чернодробна недостатъчност. Симптомите най-често продължават 1–2 седмици – гадене, повръщане, главоболие, анорексия. Наблюдават се и болка в дясното подребрие, жълтеница, асцит и малък черен дроб с повишаване на чернодробните ензими, хипогликемия, анемия. Това състояние крие риск за плода – налага се незабавно израждане. Обикновено майката се възстановява напълно след раждането, но в някои тежки случаи може да е необходима чернодробна трансплантация.

  Бременността е рисков фактор и за образуване на жлъчни камъни. Многораждалите, както и бременните със затлъстяване са с повишен риск.

  Холецистит

  Холециститът не е толкова чест, но все пак се развива при някои жени. През първия триместър е възможно да се направи лапараскопска холецистектомия, но през третия се предпочита отворена холецистектомия, за да не се засегне плодът. Панкреатитът е сравнително рядък проблем при бременните, но е възможен. Интересно е, че язвената болест на стомаха и на дванадесетопръстника се среща по-рядко при бременните по неясни причини.

  Жълтеница

  Острите форми на хепатит А, В и С, херпес симплекс и цитомегаловирус са основната причина за жълтеница по време на бременността. Острите хепатити А, В и С обикновено не засягат протичането на бремеността, но острият хепатит Е (чест в Азия, Африка и Централна Америка) е много опасен. Инфекция с херпес симплекс в третия триместър предизвиква тежък хепатит, често без жълтеница, и е важно да се установи и лекува поради големия риск за живота на бременната.

  Автоимунни заболявания

  Автоимунните заболявания, включително и на черния дроб, са по-чести при жените. Бременността може да протича спокойно на фона на по-голяма част от използваните при тези заболявания медикаменти, но е нужно стриктно проследяване от гастроентеролог. Такова се изисква и при бременни с хронични възпалителни заболявания на дебелото черво.

  Пациентки с тежки заболявания забременяват по-трудно. Фактът, че една жена е забременяла, означава че състоянието й не е толкова тежко и е възможно тя да износи плода, макар и невинаги. При една тежка цироза, без значение каква е причината, жените трудно забременяват, казва д-р Коцев.

  Нормално е бъдещата майка да качи до 12 кг

  При всички симптоми, които притесняват бъдещите майки, е добре те да потърсят медицинска помощ – при значимо отслабване, силно гадене и повръщане, парене и киселини, които пречат на жените да се хранят и спят нормално, както и пожълтяване, повишено кръвно налягане, липса на апетит, ненаддаване на тегло и гастро-интестинално кървене. Не бива бременните и да преяждат. Смята се, че 11–12 кг е нормално да напълнее бъдещата майка, а по-малко от 7 кг не е нормално. Не бива да се пие алкохол по време на бременността и кърменето, категоричен е д-р Коцев. Алкохолът е протоплазмена отрова, която категорично уврежда плода и няма безопасно количество за жените по време на бременността.

   

  Текст: Феодорина Ляскова

   

  Още в Новини

  Лекцията този петък - кой кой е в родилната клиника

  На 3 декември, петък в Лъки (София, ЦУМ) от 10:30 ч. Гергана Димитрово, акушерка родилна и операционна  зала, ПСАГБАЛ „Св. София”, София ще представи темата… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Душ гел & шампоан за деца с портокал
  EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
  Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
  00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
  Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
  EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
  Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
  EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo