×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  09 Окт 2019

  Диагностицирането на детския диабет

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (1 глас)

  Текст: Феодорина Ляскова

  Захарният диабет се характеризира с повишено ниво на кръвната глюкоза. Причините са дефект в инсулиновата секреция, дефект в инсулиновото действие или съчетание от двете. В детска възраст доминира захарният диабет тип 1 (около 90% от случаите). Той е автоимунно заболяване, при което антитела към структури на бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин, унищожават тези клетки. Заболяването се изявява, когато по-голямата част от тях (80–90%) са унищожени от автоимуннния процес с последваща недостатъчност в секрецията на инсулин, обяснява

  д-р Галина Попова, детски ендокринолог от Болница Токуда.

  galina popova

  Автоимунният процес преди изявата на диабета може да продължи месеци и години. Изявата може да се провокира от инфекции, стресови ситуации. Проучва се значението на въвеждането на глутенови храни преди 4- и след 7-месечна възраст, както и дефицитът на витамин D.

  Инсулинът е жизненоважен хормон, транспортиращ глюкозата от кръвта в клетките, за които тя е основен енергиен източник. При недостиг на инсулин кръвната захар се повишава, а клетките „гладуват”. В резултат на повишената кръвна глюкоза и отделянето на глюкоза в урината се изявяват симптомите на диабета – по-често и по-обилно уриниране, включително и нощно време (с поява на нощно напишкване), и съответно повишен прием на течности. При първоначално повишен апетит, а по-късно намален се установява отслабване на тегло. Кожата и лигавиците са сухи, появяват се ранички в ъглите на устните, генитални инфекции, нарушено зрение. При напредване на процеса и при поява на кетони в урината и кръвта се забелязват отпадналост, сънливост, коремни болки, повръщане, ацетонов дъх. В по-голямата част от случите от появата на признаците до търсенето на лекарска помощ минават около 4 седмици.

  Важно е при забелязване на описаните признаци родителите веднага да потърсят лекарска помощ, за да се предприеме своевременно лечение с инсулин, съветва ендокринологът. Така ще се избегнат крайните фази при влошаването на диабета, свързани с животозастрашаваща кетоацитоза. При поява на кетони е необходимо спешно лечение, без да се изчаква повторение на резултатите на следващия ден. Родителите трябва да уведомяват лекаря при увеличено количество на урината, прием на големи количества течности и отслабване на детето. Често те намират други обяснения за тези прояви, което забавя диагнозата. Свързват отслабването с израстването на детето. Физиологичното израстване на височина не е свързано с отслабване, а с увеличаване на теглото.

  Диагнозата се поставя лесно с изследване на кръвна глюкоза и глюкоза и кетони в урината. Повишаването им в съчетание с наличието на симптомите на диабета еднозначно поставя диагнозата и изключва вероятност от грешка. Диагностицирането и започването на лечението са спешни и не търпят отлагане във времето.

  Диабет тип 1 се изявява след 6-месечна до младежка възраст

  Диабетът в кърмаческа възраст може да се изяви бързо и да достигне до тежко увреждане в рамките на дни. Важно е бързо поставяне на диагнозата и насочване към ендокринологични центрове с опит в лечението на диабета при кърмачета.

  При кърмачетата до 6-месечна възраст се среща неонатален захарен диабет. Той е свързан със засягане на един-единствен ген (моногенен диабет). Неонаталният диабет е рядко заболяване – 1:400 000 раждания. Продължават да се установяват генни дефекти като причина за моногенните форми на диабет, които определят и спецификата на лечението.

  Захарният диабет тип 1 се изявява след 6-месечна до младежка възраст. Със започване на пубертета има повишен риск за изява. През последните години в много страни зачестява диабетът с диспропорционално, по-значимо увеличаване при деца под 5-годишна възраст. Описана е сезонност с пик на новооткрития диабет през зимните месеци.

  При захарен диабет тип 1 наследствеността не е честа. Родител с диабет има в 2–4% от случаите.

  При жени с диагностициран диабет е важно бременността да е планирана

  При недиагностициран и нелекуван гестационен диабет, както и при бременни с вече диагностициран, но недобре лекуван диабет има предразположение към засягане на плода – повишено тегло при раждане, тежки хипогликемии в неонаталния период , вродени аномалии от страна на нервната и сърдечно-съдовата система. Затова е необходим скрининг при бременните за кръвна глюкоза. При жени с диагностициран диабет е важно бременността да е планирана – във време, когато контролът на диабета е оптимален, и кръвната глюкоза да се поддържа в нормални граници по време на цялата бременност.

  При бебетата, родени големи за гестационната възраст, както и при тези, които са родени малки, има повишен риск от наднормано тегло и респективно захарен диабет в бъдеще, особено при рискови групи.

  Захарният диабет тип 1 в детска възраст е най-чест във Финландия – 60:100 000 деца. В азиатските страни е значително по-рядък, например в Япония е 2:100 000 деца. За България честотата е 8–10:100 000 деца за различни райони (2000 г.). Честотата на диабета в детска възраст в световен мащаб нараства с 3–5% годишно.

  Диабетът тип 2 се изявява най-често по време и след пубертета

  Освен най-честия в детска възраст захарен диабет тип 1, може да се изявят и други форми – диабет тип 2 и моногенен диабет, който е рядко срещан. При диабета тип 2 и моногенния диабет има наследственост и засягане на няколко поколения в семейството в съответно 80–90% от случаите.

  Диабетът тип 2 се обуславя от резистентност към действието на инсулина и неадекватната му секреция за преодоляването й и поддържането на нормални нива на кръвната захар. При него е важна ролята на начина на живот, прехранването, повишената консумация на сладки и мазни храни, намалената физическа активност, затлъстяването. Диабетът тип 2 се изявява най-често по време и след пубертета. В детска възраст е с бързо нарастваща честота, но за Европа все още е в рамките на 1–2% от случаите с диабет.

  При съмнение по-достоверни са резултатите при изследване на кръвната захар 2 часа след хранене

  За латентен диабет говорим, когато все още няма изява на големите признаци на диабета, но вече има начални метаболитни нарушения. При рискови групи е уместно скриниране. Кръвна глюкоза на гладно под 5,6 ммол/л е норма; от 5,6 до 6,9 ммол/л – нарушен глюкозен толеранс ; над 7 ммол/л – захарен диабет. За стойностите 2 часа след натоварване с глюкоза при орално глюкозно обременяване съответно нормални са нива под 7,8 ммол/л; между 7,8 и 11,1 ммол/л е налице нарушен глюкозен толеранс; при стойности над 11,1 ммол/л – захарен диабет. При повишени стойности е необходимо веднага консултиране с лекар. При съмнителни случаи по-достоверни са резултатите при изследване на кръвната захар 2 часа след хранене, отколкото на гладно, препоръчва д-р Попова.

  Опасни ситуации и усложнения

  Закъснялата диагноза на диабета при новооткрити случаи е свързана с тежко състояние на диабетна кетоацидоза, чието лечение е продължително, тежко и рисково, независимо от неговата коректност. При недобро лечение на вече диагностициран диабет са налице рискове от остри усложнения, каквито са диабетната кетоацидоза и опасно ниското ниво на кръвната захар (хипогликемия). За избягването им е необходимо добро обучение на родителите и детето, стриктно инсулино- и диетолечение, адаптиране на дозата и системен контакт с медицинския персонал. При продължителен, дълготрайно лош контрол с поддържане на висока кръвна глюкоза е налице риск от поява на късните усложнения на диабета, свързани с очите, нервите, бъбреците и сърдечно-съдовата система, които влошават и застрашават живота на пациента, алармира лекарката.

  Прехранването, обездвижването и затлъстяването са решаващи за зачестяването на диабет тип 2 в детска възраст

  За профилактиката и лечението е решаваща промяната на начина на живот – хранене, физическа активност и намаляване на теглото. При невъзможност за справяне с това или при напреднал процес се включва медикаментозно лечение. През последните години опитът при деца с наднормено тегло с активно скриниране и промяна в стила на живот показва добро повлияване, нормализиране на ранните нарушения и предотвратяване на задълбочаването в посока на диабет тип 2.

  При диабет тип 1 лечението е единствено и задължително с инсулин. У нас възможностите за това са еднакви с тези по света по отношение на качество и вид на инсулиновите препарати, инжекционни средства, писалки, инсулинови помпи, средства за контрол на кръвната глюкоза – глюкомери, сензори. Инсулинолечението е неотменно за контрол на диабета с поддържане на близки до нормалните нива кръвна захар. Всякакви алтернативни методи за намаляване и преустановяване на инсулинолечението могат да влошат състоянието и да са фатални за детето.

  С добър контрол диабетът се превръща в състояние, а децата са практически здрави с добро качество на социалния и професионалния живот.

  Още в Развитие

  Имунитетът не е достатъчен

  Достатъчен ли е вроденият имунитет на бебето? Бебето се ражда с т.нар. неспецифичен имунитет. Този имунитет е за цял живот и се изработва още в… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh