08 Мар 2017

Естроген - женският хормон

Публикувана в Здраве
Оценете
(1 глас)

Благодарение на д-р Марта Михайлова, чиито интереси са в областта на генетиката, психичните болести и метаболизма, опознахме отблизо един от най-важните женски хормони – естрогена. Разбира се, генетичните изследвания за естрогенен метаболизъм, превенция и лечение на хронични заболявания, и изграждане на оптимален хранителен режим са в основата. NutriGen предлага точно такива генетични изследвания. Те позволяват да бъде анализиран в детайли начинът на функциониране на тялото на всеки човек и на база на това да бъдат дадени персонализирани насоки към определен начин на живот, включващ режим на хранене, двигателна активност и необходимост от суплементиране.

Какво е необходимо да знаем за естрогенния метаболизъм и защо?

Естрогенът е един от половите хормони, който оказва влияние на цялостното здравословно състояние на дамите. От естрогенните хормони зависят растежът, диференциацията и функцията на женската репродуктивна система. Естрогенният метаболизъм е важен и за сексуалната функция, коагулацията, метаболизма на мазнините, солевото равновесие, функцията на храносмилателната и белодробната система, здравината на костите, емоционалното състояние и много други процеси. Основният орган, чрез който протича метаболизирането на естрогени, е черният дроб. Добре е да знаем, че от неговото добро здраве и правилното му функциониране зависи функцията на ключови ензими, отговорни за нивата на естрогена и детоксикацията в тялото ни.

Каква е разликата между „добрия” и „лошия” естроген?

Разликата между тях се състои в метаболитния път на естрогена, като се образуват три форми: 2-хидроксиестрон, 4-хидроксиестрон и 16-алфа хидроксиестрон, като за последните два се смята, че увеличават риска от естроген-чувствителни образувания, както и риска от развитие на гинекомастия при мъжете.

Генетично обособен ли е метаболитният път на естрогена и можем ли да му влияем?

Както всеки процес в тялото ни, така и метаболизмът на естрогена е свързан с нашите генетични предиспозиции. Ако във фамилната ни история съществуват проблеми с хормоналния баланс, естроген-свързани заболявания или състояния, като тежък предменструален синдром, еднометриоза, миома, рак на яйчниците, гърдата, простатата, има вероятност ние да носим недобри варианти на гените, свързани с тези процеси. Важното е да знаем, че това са предразположения, което означава, че песимистичното развитие не е задължително и „лошата” изява на гените може да бъде повлияна от начина ни на живот, подходящата диета и физически упражнения.

Какви са последствията от неправилното метаболизиране на естрогена?

Последствията от недоброто метаболизиране на естрогена обикновено са свързани с хормонален дисбаланс, естрогенно доминиране, риск от развитие на рак, естроген-чувствителни образувания на гърдата, яйчниците, матката.

От какво се предизвикват завишените нива на естрогена? Какви са симптомите?

Причините за завишените нива на естрогена, или т.нар. естрогенно доминиране, могат да бъдат както генетично обусловени, така и да бъдат свързани с други фактори на околната среда. Така например ключови гени подпомагат контролирането на нивата на определени хормони и участват в метаболизма на някои форми на естрогена, а изявата на тези гени може да бъде повлияна. За доброто хормонално здраве е необходимо да поддържаме правилни съотношения между естрогена и прогестерона. Естрогенното доминиране може да засегне жени от всички възрасти, а факторите, които оказват влияние, са стрес, богата на мазнини и бедна на фибри храна, претоварване на черния дроб с лекарства, алкохол, токсини и др.

В пространството често се споменава детоксикацията и значението ѝ за поддържане на здравословното ни състояние. Но как тя е свързана с хормоналния баланс и какво могат да ни подскажат гените ни за това?

Детоксикацията е ключов процес, протичащ в 4 фази, като недоброто им регулиране може да доведе до повишени нива на естрогена. Отделни гени отговарят за кодирането на ензими, пряко свързани с фазите на детоксикация. Информацията за тези гени би ни помогнала да разберем как токсините от външната среда като лекарства, алкохол, кофеин и др. се обработват от тялото ни. А на базата на това – какво е нужно да променим в режима си, за да компенсираме недобрата изява. Например, ако сме запознати, че организмът ни не се справя добре с фаза 2 на детоксикацията, би следвало да намалим излагането на прокарциногени като полициклични ароматни въглеводороди (съдържат се в храната и околната среда), ароматни амини и нитрати, както и да избягваме тютюнопушене и цигарен дим.

Съществува ли превантивен инструмент, който да ни даде информация за индивидуалните генетични „настройки“ на тялото ни и естрогенния ни метаболизъм и детоксикация?

Гените могат да ни дадат ценна информация, с помощта на която да подпомогнем хормоналния баланс. Това може да се осъществи чрез ДНК тест за естрогенен метаболизъм и детоксикация, който разглежда ключови гени, свърани с тези процеси. Подобни генетични тестове помагат за установяване на индивидуалните рискове, свързани с естрогенния метаболизъм, намаляване риска от „отключване“ на естроген-зависими заболявания и подбор на храни и физическа активност, подходящи за нашия организъм.

Как се извършва ДНК тестът за естрогенен метаболизъм и детоксикация?

Изследването, с което имам опит, се извършва бързо, лесно и безболезнено. Пробата се осъществява чрез натривка на вътрешната страна на бузата, а резултатите са валидни през целия живот. Получаваме информацията за гените ни под формата на обширен доклад, като вътре може да открием действието на всеки един от изследваните гени и кратки препоръки за хранителен режим, двигателна активност, необходимост от хранителни добавки. Много важна е правилната интерпретация на получените резултати, затова е нужна консултация с лекар генетик, който разяснява ролята на гените, като взема предвид и актуалното здравословно състояние, начин на живот, наследствени заболявания и прием на лекарства.

В какви случаи е хубаво да прибегнем до такъв тип генетично изследване?

Генетичното изследване за естрогенен метаболизъм и детоксикация може да бъде приложено както с превантивна цел, така и ако се обмисля инвитро процедура, орална контрацепция, хормонално-заместителна терапия или ако по някакъв начин вече сме имали здравословни проблеми. Може да бъде използвано не само от жени, но и от мъже, в чиято фамилна история е имало заболявания, свързани с естрогена. Приложението на този тип изследване спомага за избягване на принципа „проба-грешка”, но е необходимо да бъде потърсен съответният специалист – диетолог, акушер-гинеколог, така че данните от доклада да бъдат приведени в режим и подходяща терапия.

 

За повече информация: www.nutrigen.bg

 Текст: д-р Марта Михайлова

Още в Видове раждане

Понякога е късно

Имам тесен таз, но не искам да родя със секцио. Все пак се притеснявам. Ако бебето започне да се ражда през естествените пътища, но се… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Sensimo Baby 0+ течен перилен препарат
READYSensimoBaby Detegrent
Здраве Бебе БИО шампоан за коса и тяло
READYZdraveBebeBio Shampoo
Здраве Бебе БИО хидратиращо мляко за тяло
READYZdraveBebeBio MoisturizingBodyMilk
Здраве Бебе БИО крем против подсичане
READYZdraveBebeBio NappyRashCream
Здраве Бебе Био подхранващ крем за лице и тяло
READYZdraveBebeBio NourishingCream