14 Фев 2017

Грижа за здравето на малките деца

Публикувана в Здраве
Оценете
(1 глас)

"Когато се появи ушна кал, ушичките може да се почистят. Не е добре да се поставя пудра около пъпния участък, която се натрупва и не позволява да изсъхне добре. Тази област трябва да се почиства само със спирт, както и да се поддържа суха. Седалището и половите органи на някои деца с по-чувствителна кожа най-добре се почистват със зехтин, бадемово, кокосово масло. Въздържайте се от изкуствена козметика. Нека къпането бъде само с чиста вода с подходяща за детето температура (ако детето е неспокойно и излиза от водата силно зачервено, температурата е по-висока от необходимата)", обяснява д-р Манева.

Всяко дете е индивидуално

Много родители изпадат в паника, ако децата им не искат да приемат достатъчно количество мляко за възрастта. За някои деца е нормално да приемат по-малко храна, но по-често. Важно е как наддава детето, а не колко мляко приема на хранене. През първия месец децата наддават средно с около 800 г, но има и такива, които наддават 1800 г. Все пак това не бива да тревожи родителите – децата постепенно намаляват темпото на наддаване. Трябва да се следи теглото с цел да не се допусне затлъстяване. За затлъстяване говорим, когато например на 4 месеца детето е с тегло 8 кг. Критични стойности на теглото са, ако детето наддава под 600 г в първите три месеца. Но ако детето е спокойно, има редовни изхождания, спи добре, не повръща и е весело, не трябва да се безпокоите, а да изчакате и наблюдавате. Ако има тревожни симптоми, трябва да се обърнете към лекар, за да се прецени дали има сериозна причина за тази ситуация.

Висока температурa

До 4,5 кг децата нямат собствена терморегулация, а това означава, че нослето и долните им крайници трябва да са винаги топли. Температурата на ръцете не е критерий. За претопляне говорим, когато (особено през лятото) детето поради прекалено навличане с дрехи вдигне висока температура (39 градуса). Детето трябва да се съблече постепенно и да се направи изцеден компрес на гърба или корема с хладка вода и ако с тези процедури не се смъкне температурата, да се даде антипиретик (2–3 капки аналгин, след 3-тия месец може да се даде Парацетамол във вид на сироп или свещичка). Ако на следващия ден детето отново повиши температура, без да е претоплено, трябва да се потърси лекарска помощ. Когато по време на избиване на зъби (след 6-ия месец) температурата се задържи над 37 градуса повече от 24 часа и няма други симптоми, не е нужна консултация с лекар. До 38 градуса не е необходимо температурата да се сваля с физикални процедури (поставяне в по-студено помещение, хладки компреси на корема, гърба и челото, мокри чорапи, хладки течности) и в краен случай с антипиретици, ако детето е спокойно, храни се и спи добре.

Основните антипиретици в детска възраст са: Аналгин, Парацетамол, нестероидни противовъзпалителни средства като Нурофен, Миг400 и др. Препоръчително е нестероидните средства да се дават при температура над 39 градуса и опасност от температурен гърч.

Кога има опасност от температурен гърч

При децата до 6-годишна възраст при температура над 38,5 градуса може да настъпи температурен гърч. Не се знае коя е причината едно дете да е уязвимо, затова при температура, по-висока от 38,5 градуса, трябва да се приложи съответно лечение. При деца между 1 и 6 години, ако температурата не може да се смъкне до 38,5 градуса в продължение на 6 часа и са налице следните симптоми: сънливост, светобоязън, повръщане, нежелание за прием на течности, халюцинации, трябва да се потърси лекар. Ако детето е до 1-годишна възраст, температурата трябва да се свали до втория час.

Инфекции на дихателната система

Суха, дразнеща кашлица може да е израз на фарингит, ларингит, трахеобронхит и бронхопневмония. Тя е начална изява на всяка една инфекция на дихателните пътища, както и на алергичните състояния. Най-важно е родителят да може да разграничи сухата дразнеща кашлица от кашлицата, която се дължи на бронхоспазъм. В повечето случаи бронхоспазъм има след инфекция на горните дихателни пътища – хрема, кашлица от гърлен произход, която слиза надолу и при преглед се установяват сухи и влажни хрипове. Бронхоспазъмът най-често не се успокоява с обикновен сироп за кашлица, а само с бронходилататори или кортикостероди. Може да се повлияе чудесно с хомеопатия.

Бронхоспазъмът при деца под 2 години се нарича бронхиолит – тежко състояние, особено при деца в кърмаческа възраст, при което може да има само затруднено дишане без кашлица или и двете.

Майките трябва да могат да разграничават това състояние – за него са характерни следните симптоми:

 •  Детето е плачливо.
 • Отказва да спи, тъй като в легнало положение се затруднява дишането.
 • Отказва храна.
 • Иска да бъде носено.
 • Получава хлътване в областта под гръдната кост (децата по принцип дишат коремно, а тук се наблюдава несинхронно дишане с хлътване между гръдния кош и корема и на самите ребра).

Бронхиолитът се дължи най-често на инфекция и може да има много бързо развитие. Трябва да се потърси лекарска помощ при:

 • Болки в корема.
 • Стомашно-чревна инфекция.
 • Паразитози.
 • Гнойна ангина, пневмония, понякога с коремни оплаквания.
 • Алергичен шок.
 • Прием на лекарства.
 •  Бъбречнокаменна болест.
 • Остър хирургичен корем – спешно трябва да се потърси лекарска помощ. Силна болка, която не се успокоява и не се повлиява от обезболяване. При това състояние ние мислим предимно за апендицит. Характерно е за деца от 5 до  8 години, като еволюцията най-често е следната: болка под лъжичката с повръщане, след това болката се придвижва към пъпа и оттам в дясната коремна област. Децата пазят корема си, не могат да го докоснат, защото е много болезнен и напрегнат.
 • Инвагинация, която е характерна до 2-годишна възраст. При нея децата спират да отделят изпражнения, а понякога има кръв в тях.

Каква е разликата между инвагинация и обикновен запек?

Запекът е състояние, характерно за кърмаческа и детска възраст. Дори ако децата са на майчино мляко, не са предпазени от запек. Това е неприятно, тъй като влошава емоционалното състояние на децата, те стават плачливи, раздразнителни, отказват да се хранят и могат да свалят от теглото си. Влошава се сънят им и по-големите се оплакват от болки в корема. При запек, ако детето е на майчино мляко, се препоръчват масаж и гимнастика – масаж на стомахчето по посока на часовниковата стрелка около пъпа, повдигане на краченцата и често поставяне по корем. Така по-лесно се отделят газове и изпражнения. Добре е майката да приема повече храни, които предизвикват разхлабване. Когато липсват изпражнения до 3 дни в кърмаческа възраст и детето отделя газове, коремът е мек и спокоен, няма нужда от лекарска помощ. Когато обаче коремчето е твърдо, детето е много неспокойно и не отделя газове, трябва да се потърси лекар след първия ден, тъй като това може да е симптом на инвагинация. Тя е спешно хирургично състояние в кърмаческа възраст – животозастрашаващо. Нищо не успокоява болката в коремчето, децата имат запек, имат кръв в изпражненията, не се отделят изпражнения или газове след вкарване на омазнен термометър в ануса. Напоследък при запек се използват миниклизми, релаксит, медилакс, глицерин-свещички.

 

Пневмониите в детска възраст

Много пъти ви се предлага да направите рентгенография за поставяне на диагноза. Аз не я препоръчвам, освен ако животът на детето е застрашен, например чуждо тяло е попаднало в белия дроб по време на хранене. Бих казала, че децата имат голямо рентгеново натоварване и това не говори никак добре за нас като педиатри. Ако при детето има съмнение за инфилтративна пневмония, тогава това изследване е необходимо. Добре е че това се случва все по-рядко. Познавам майки, които сами си заплащат рентгеновото изследване, за да търсят вирусни пневмонии. Знае се, че при бактериалните пневмонии има аускултаторна находка, а при вирусните няма. Това е причината за паниката, в която изпадат всички майки през зимата, когато децата поддържат висока температура. Бих казала на всички тях: „Децата са ваши и вие имате права върху тях, но децата изпълняват всичките ви желания. Пощадете ги от ненужни лекарства и изследвания, мислете за бъдещото им физическо и психично здраве. Не ги плашете ненужно, не ги обременявайте с вашите страхове. Направете лабораторни изследвания, които всички педиатри познават, за да се прецени дали детето ви има нужда от антибиотици. Вирусите са много повече от микробите, те не се лекуват с антибиотици, независимо че такива се изписват при почти всеки преглед. Разбирам и педиатрите, които се тревожат за децата и предпочитат да се  презастраховат. Моят принцип е да лекувам малките пациенти така, както лекувам моето дете и моята внучка.

Текст: Д-р Румяна Манева, педиатър, неонатолог, хомеопат

Още в Из дневника на мама

Помилвай ме и ме научи да галя

Срещам моя позната. Повеждаме разговор. Тя е на 55 години, а все така страстно желае да твори красота в дома, в службата… Споделя, че от… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
 • Последно публикувани
 • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo