07 Фев 2018

Гръбнакът – ключ към добро здраве

Публикувана в Здраве
Оценете
(0 гласа)

Гръбначният стълб е изключително важна част от човешкия скелет, която поема основното натоварване на тялото. В древни времена лекарите са смятали, че в гръбнака е съсредоточена енергията, жизнената сила на човека. Всяка жена рано или по-късно се сблъсква с различни проблеми, свързани с гърба. Ние дори и не се замисляме за последствията, до които води преместването на някоя тежка саксия с цвете у дома или носенето на големи торби с продукти. В здравия гръбнак е ключът за доброто ни физическо състояние, а всекидневното му пренатоварване ни създава сериозни проблеми след време, включително и разстройство на нервната система (раздразнение, страх, гняв, обида, сълзи).

Болки в гърба изпитват периодично повечето хора, но статистиката сочи, че жените имат по-често подобни оплаквания. Младите жени правят доста жертви в името на модата и красотата за сметка на здравето си. Те подлагат тялото си на невероятни изпитания на издръжливост на студ, но преохлаждането му може да доведе до куп гинекологични и бъбречни проблеми, болки ниско в корема, а после и в кръста. За болките си в гърба „работим”, докато седим в неправилна поза пред компютъра в службата или докато гледаме телевизия у дома.

Бременността

Износването на плода и грижите за бебето след това също натоварват гърба. „Бременността води до промени в организма, включително и до промени в статиката и в натоварването на гръбначния стълб, особено в по-напредналите месеци на бременността”, обяснява пред сп. „9 месеца” д-р Виолетка Икономова, началник отделение „Физикална и рехабилитационна медицина" в МБАЛ „Токуда Болница София”. В последните месеци преди раждането центърът на тежестта на тялото се измества и се появява известната болка в гърба и мускулите. За жените е важно да съумеят да съхранят гръбначния си стълб по време на този тежък период от живота си. Мускулната маса при тях е с 1/3 по-малка, отколкото при мъжете, а се налага да напрягат гърба си доста по-често. Оплакванията при бременните от болки в гърба и в кръста са обичайни, обяснява специалистката, но това не означава, че те трябва да изпитват болка. „Повечето бъдещи майки не знаят, че тези болки често продължават и след раждането, ако не се вземат мерки навреме.

По време на бременността няма голям избор за медикаментозно лечение, така че в повечето случаи бременните се изпращат за физиотерапия и рехабилитация. Важно е да се знае, че във всеки етап от износването има методи и прийоми от физиотерапията и рехабилитацията, които могат да се прилагат дори в най-напредналите стадии. Специалистът първо уточнява дали бременната е имала такива проблеми преди зачеването. Така той ще прецени дали това е нормалната физиология на промяна на центъра на тежестта на гръбначния стълб, или е някакво заболяване, което се е появило преди време. По време на лечението всичко се прави под контрол и наблюдение на рехабилитатор, като преди това бременната преминава през обучителен курс. Нашата цел, освен да помогнем на пациентката, е да я обучим и научим какво трябва да прави вкъщи”, казва д-р Икономова. Тя трябва да знае какво може и какво не може да прави. „Бъдещи майки, добре е да знаете, че през бременността има упражнения и натоварвания, които се препоръчват. Такива си всички упражнения, които стягат коремната мускулатура и мускулите в областта на тазовото дъно. Избягвайте упражненията, свързани със скачане и подскачане.

Упражненията, на които ние обучаваме пациентките, са специфични, те са от тилен лег на гръб и страничен, тъй като по корем позата е неподходяща. Включили сме и раздвижване на раменния пояс, гърба и малко кръста, защото там нещата са по-деликатни. Няма нищо трудно и сложно в тях и в никакъв случай не са натоварващи. В много случаи помагаме и с физиологични методи, с масажни прийоми, които не са противопоказани, стига да не са в областта на корема. Дълбоките масажни похвати не са желателни, ако се правят в близост с кръста, защото той има отношение с коремната стена. Ако всичко се прави високо – раменен пояс, гръб, тогава няма противопоказания.” Според д-р Икономова на бременната много добре се отразява точковият масаж, но е задължително човекът, който го прави, да е добре обучен, защото има точки, които при бременни по никакъв начин не бива да се стимулират. От физиологичните процедури не бива да се прилагат терапии с лазер и с ток – както нискочестотен, така и високочестотен.”

Коланите

Коланите се препоръчват само когато е сигурно, че проблемът идва само от тежестта на плода, а няма заболяване отпреди като сколиоза или дископатия например, казва специалистката. Размерът и видът на колана задължително трябва да се определят от лекуващия лекар. Целта му е да преразпределя тежестта на плода на по-голяма част от гръбначния стълб.

Докато центърът на тежестта на един нормален човек пада най-вече в ломбалната област върху два определени прешлена, то при бременните поради натежаването на плода този център се измества и започва да страда целият гръбнак, защото той не е създаден да носи такава голяма тежест.

Най-важното, според д-р Икономова, е бременните да не се страхуват от проблеми при движение и да не се обездвижват. Тя съветва бременните да не се чувстват ограничени, защото обездвижването води до по-тежки проблеми в гръбначния стълб, отпуска се тазовото дъно, нарушава се родовият път. „Чувствайте се нормални и свободни!”

Дори тежестта вече да я няма, при тези, които са имали сколиоза, рано или късно болките отново ще се появят, затова е добре след раждането жените да продължат лечението и наблюдението от специалист ортопед или физиотерапевт.

Юмейху терапия

Този метод също се препоръчва след раждане, тъй като е малко по-интензивен и тежък. „Резултатите от него са много добри, тъй като той има отношение към цялата костна и ставна структура на таза и на гръбначния стълб. Както е известно, при доста жени, след като родят, се появяват проблеми с таза и с разместване на костната структура.”

Статистика

Всяка млада жена, на която й предстои да ражда, е длъжна да полага грижи за себе си, за да е здраво и детето й. Известно е, че ако бъдещата майка има изкривяване на гръбнака, в 50% от случаите бъдещото й дете ще има същия проблем. Болката в гърба, каквато и да е тя, не бива да се търпи, а да се направи консултация с опитен невролог или мануален терапевт, за да се открие истинската причина за нея и да се подходи индивидуално за отстраняването й. След като специалистите ви назначат адекватно лечение, ще усетите тялото си леко, с прилив на вътрешна сила и добро настроение. А болките в гърба и в краката едва ли повече ще ви безпокоят. Ще се наслаждавате на пълноценен живот без ограничения и болки.

Разговора проведе Драгомира Иванова

Още в Споделено

Къде слага лошото?

Унесена в спомени, разказвам на дъщеря си за лекар, с когото съм работила на младини: ”Винаги, при всички обстоятелства той виждаше и даваше на другите… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo