15 Фев 2017

Как можем да разберем дали детето е алергично към ухапване от насекоми

Публикувана в Здраве
Оценете
(1 глас)

Насекомите, особено жилещите, имат злокобна слава. Но ако нашето дете гледа към тях с интерес, то ние определено изпитваме страх. Срещнахме се с доц. д-р Георги Христов, завеждащ сектор „Алергология“ в Токуда Болница София, за да ни отговори на основните въпроси за алергията към насекоми, които вълнуват родителите.

Как можем да разберем дали детето е алергично към ухапване от насекоми?

Ако няма предварителна реакция, не можем да разберем. Ако детето има ухапване от оса или пчела и се получи реакция, която изглежда по определен начин, можем да кажем, че това е клинична проява на чувствителност към отровата на съответното насекомо. След като веднъж се е появила подобна реакция, тогава вече можем да направим изследване върху кожата на ръката или по кръвен път, за да получим потвърждение на това, което сме наблюдавали клинично. Единствено, съпоставяйки резултатa от изследването с оплакванията на пациента, можем да сме сигурни, че съответният алерген е причината за дадените оплаквания. Това обаче не означава 100%, че при ухапване детето ще има оплаквания, напротив – възможно е да няма. Ако изследването се направи по кръвен път, такова, каквото е възможно в клиничната лаборатория на болница Токуда, може да се изясни с точни количествени мерки каква е степента на чувствителност. Колкото по-висока е тази чувствителност, толкова по-висока е вероятността детето при ужилване от насекомото, към което е установено, че има чувствителност, да развие клинични прояви.

Коя е най-често засегнатата възрастова група от подобен тип алергии при децата?

Няма определена възрастова група. Всеки човек, който има чувствителност, развива реакция при ужилване от оса или пчела.

Защо отровата на жилещите насекоми предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и болка?

Защото съдържа т.нар. вазоактивни вещества, които въздействат върху рецепторите на клетките на кръвоносните съдове. Въздействието на тези вещества върху стените на кръвоносните съдове води до тяхното разширяване, възбуждане на болковите рецептори, изтичане на течност, приток на кръв и оттам се получават обривът, болката и сърбежът. Всички жилещи насекоми предизвикват подобни реакции – оса, пчела, стършел, тези, които се наричат ципокрили. Именно те, освен по този общ механизъм, предизвикват реакция и по механизма на бързия тип алергични реакции, които са мълниеносни. Засягат не само кожата и кръвоносните й съдове, но могат да засегнат горните дихателни пътища, сърдечно-съдовата и централната нервна система и затова са животозастрашаващи. Това е причината да изследваме предимно тях, въпреки че понякога хората се интересуват от бълхи, комари и други подобни, които не застрашават живота, защото предизвикват токсична, а не алергична реакция.

Какви могат да бъдат алергичните реакции след ужилване?

Алергичните реакции най-често се разделят на две основни групи – местни и системни. Местните реакции са зачервяване, оток, сърбеж и болка. Ако отокът обхване цялата ръка или крак, или ужилването е било по ръката, а отокът се появи по устните, бузите, очите, езика, гърлото, в случай че падне кръвното налягане, получи се замъгляване на съзнанието или сърцебиене, тогава казваме, че става въпрос за системна реакция. Именно това са животозастрашаващи реакции и те не бива да се допускат. Препоръчително е при ужилване, което е придружено със зачервяване и оток, детето да се прегледа от специалист и да бъде под лекарско наблюдение поне 20–30 минути.

Защо трябва да сме особено предпазливи към кръвосмучещите насекоми и под каква форма се проявяват алергичните реакции към тях?

Насекомите предизвикват т.нар. инсект алергии. Понятието инсект алергия няма клиничен смисъл, защото не показва какви са последиците при ужилване от насекомо. Означава каква е причината за оплакванията, които е получил човек, или по-скоро чувствителността към отровата на насекомото.

Най-чести са кожните прояви, обриви, отоци – т.нар. уртикария и ангионевротичен оток (надуване на устни, език, очи, бузи, крайници). Когато се засегнат горните дихателни пътища, сърдечно съдовата и централна нервна системи може да се развие задух, нарушение на сърдечната дейност и съзнанието, което се означава като анафалактичен шок.

Как изглеждат ухапванията от бълхи и дървеници и как да различим едните от другите?

Ухапванията от бълхи приличат на малки възелчета, папулки или на разбираем език – пъпки, в центъра на които се наблюдава отвор с червен ореол (там, където е ухапването). Съпроводени са със силен сърбеж. При ухапванията от дървеници липсва характерната червена сърцевина. Когато се предполага ухапване от бълхи или дървеници, трябва да се обърнем към кожен лекар, защото става въпрос за т.нар. дерматит от инсекти.

Как да предпазим детето, ако вече е диагностициранa алергията към ухапване от пчела или друго насекомо?

Избягват се местата, където е повишена вероятността за среща с подобни насекоми. Не трябва да се носят ярки дрехи, да се използват силни парфюми и козметика с натрапчив аромат. Не бива да превръщаме, най-образно казано, детето в цвете. Ако при детето е диагностицирана алергична реакция, трябва да се носят средства за първа помощ. За деца са подходящи антихистаминови препарати по формата на капките. Дозата е 5–10 капки през устата. Ако след приема им отокът, сърбежът и зачервяването не се успокоят, а се увеличат и има белези за задълбочаване на оплакванията и развитие на тежка системна реакция, се използва предварително заредено с препарат, подобен на адреналина, устройство за инжектиране. Изглежда като писалките за диабетици. Слага се мускулно, лесно и без много усилия. След инжектиране дава възможност до около 40 мин да се стигне до лекарския кабинет. Понякога обаче, ако сме извън града, няма как да реагираме в подобна ситуация навреме. В такъв случай родителите трябва да са подготвени с две писалки, а не само с една. Това е задължително и животоспасяващо средство за помощ при анафилактична реакция (бърза и тежка реакция от ухапване от насекоми). Желателно е деца, които имат чувствителност, да носят в себе си такава писалка – в детската градина, в училище или на други места, ако са без родителите си. Хората, които отговарят за тях, трябва да се информират как да им помогнат в рискова ситуация чрез писалката. По този начин и родителите ще бъдат много по-спокойни.

Предимно наследствени ли са алергиите към насекоми?

Наследствено е състоянието на организма да реагира по определен начин. Ако единият от родителите носи това състояние, означавано като атопия, вероятността да се предаде на бъдещото поколение е между 30 и 40%, ако и двамата родители са носители – над 70%. Наследява се състоянието, склонността на организма да реагира, а не конкретната чувствителност към определен алерген. Някои хора са с чувствителност към полени, а децата им – към домашен прах или насекоми. Ако в семейството има кръвни роднини с такава нагласа и чувствителност, добре е децата да бъдат изследвани при наличие на съответните прояви. В лабораторията на болница Токуда има възможност за изследване на кръвта за наличие на факторите на чувствителност към над 55 алергена от битовата, околната и хранителната среда. Ние разполагаме с най-богатите и съвременни възможности за серологична алергологична диагностика.

Какво представлява имунотерапията и подходяща ли е за малки деца?

Имунотерапията е единственото средство за повлияване на причината на алергичните болести и днес, с новите форми за приложение, е революционен подход в тази област , макар че за първи път е използвана през 1911 г. На този етап инжекционното й приложение се измести от прилагането на капки и таблетки под езика. Това улеснява изключително много осъществяването на този метод, тъй като страничните реакции са сведени до минимум, а ефектът е изключително силен. За съжаление, когато става дума за чувствителност към насекоми, имунотерапията се прилага инжекционно. Имунотерапията е средство на избор при деца над 5. За предпочитане е имунотерапията срещу отрова на оса/пчела да не се прилага при малки деца. За тях са подходящи по-скоро защитните мерки, като ограничаване на контакта с въпросния алерген.

Разговора проведе Виржиния Николова

Още в Развитие

Къде е истината?

61% от майките не могат да направят разлика между зачервено дупе вследствие на пелените за еднократна употреба и други кожни проблеми. Често това води до… Прочети още »
9 Месеца

Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

Оставете коментар

Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

Калкулатори
Овулационен калкулатор
Изчислете най-добрите дни за зачеване
Калкулатор бременност
Изчислете вашата гестационна седмица
Калкулатор за пола на бебето
Вижте момиче или момче очаквате
Калкулатор за кръвна група
Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
Най-новото от "9 месеца"
Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
Душ гел & шампоан за деца с портокал
EN CMYK Orange Kids ShowerShampoo
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 30
00 RGB SUN Baby Kids SPF 30 150ml 24047700 PAC
Слънцезащитен лосион с еделвайс за чувствителна кожа SPF 50
00 RGB SUN Baby Kids SPF 50 50ml 24047400 PAC
Душ гел & шампоан за деца със сладка ванилия
EN CMYK Vanilla Kids ShowerShampoo
Душ гел & шампоан за деца с освежаващ лимон
EN CMYK Lime Kids ShowerShampoo