07 Юли 2017

  Когато откажем да поставим ваксина…

  Публикувана в Здраве
  Оценете
  (3 гласа)

  Знаем, че темата, свързана с ваксините, е много деликатна и обикновено предизвиква дълги дискусии. Като трибуна на тема ваксини решихме, че е добре да ви запознаем и с една друга гледна точка, а именно следствията от отказа ни да ваксинираме децата си. За целта се срещнахме с д-р Радосвета Филипова, държавен експерт, дирекция „Политика по промоция на здраве и профилактика на болестите”, Министерство на здравеопазването. Ето какво ни разказа тя.

  Д-р Филипова, какво се случва, ако родителят или настойникът на детето откаже да го ваксинира?

  По закона за здравето има глоба за първо нарушение от 50 до 100 лв., а за второ – до 200 лева, като глобата е за родителя или настойника на детето, който е отказал. Същите санкции важат и за този, който е възпрепятствал ваксинирането – медицинският персонал или общопрактикуващият лекар, който не е обяснил в какво се състои и каква е важността на ваксината. Това може да бъде доказано много трудно. Принципно, когато детето подлежи на имунизация на съответната възраст, отлагането от имунизация се документира чрез попълването на амбулаторен лист, както за всяко друго посещение, в който се описва какво е извършено на детето и родителят или настойникът се подписва за това. Тоест, детето може да се отложи от имунизация, ако има медицински противопоказания, сроковете за отлагането са посочени в наредбата за имунизациите. При необходимост от отлагане за повече от 6 месеца трябва да се мине на комисия към съответната регионална здравна инспекция, където срокът да бъде удължен. Много рядко днес се налага ваксинирането за някой вид ваксина да бъде отложено трайно, предимно при деца с хронични заболявания, тъй като в имунизационния календар има само две живи ваксини – срещу туберкулоза при раждането и срещу морбили-паротит-рубеола на 13 месеца. Но ако отказът на родителя не е документиран с подпис, много трудно може да бъде доказан. За съжаление, глобата не решава проблема – от една страна тези деца остават незащитени, а самите те представляват риск за децата, които не могат да бъдат имунизирани поради медицински противопоказания. В другите държави, например в Унгария, се налага глоба, която изобщо не е малка, и ако не е платена и глобата – от 3 месеца до 3 години затвор. Това категорично не е нашата позиция. За да направят най-правилния избор за здравето на детето си, родителите трябва да са добре информирани, като подбират сигурни източници на достоверна информация.

  Кои ваксини се наричат наблюдавани?

  Някои ваксини се наричат наблюдавани, защото съдържат нови активни вещества, разрешени за употреба в ЕС след 1 януари 2011 г. Целта на това допълнително наблюдение е при прилагането им от много хора в цяла Европа и по света да се подават повече сигнали при съмнения за нежелани реакции, получени след ваксинирането. Колкото повече сигнали се подават, толкова по-добре ще бъдат проучени самите ваксини и за тях ще се натрупа информация като за тези, които са на пазара от много години. Пациентите и медицинските специалисти се насърчават да съобщават подозирани нежелани реакции чрез директно попълване на форма на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата, по телефон или по пощата. Информирайте ни за всички подозирани реакции след имунизация, които ви притесняват, подавайте сигнали, това е важно за нас.

  Какво става, ако майката не е ваксинирана?

  Ако майката не е ваксинирана, тя не може да предаде важни антитела с кърмата на детето и поради това става опасно за детето. При настоящия взрив от морбили в Столипиново повечето от регистрираните случаи са при деца под 1 година, които все още не подлежат на имунизация, но са се разболели тежко и са хоспитализирани, защото майките им не са били ваксинирани. Което означава, че при кърменето децата не са получили защита чрез кърмата.

  Неразположението на детето причина ли е да се отложи ваксинирането?

  Леки симптоми от горните дихателни пътища и от стомашно-чревния тракт не са пречка за ваксиниране. В листовката за пациента, която се намира в опаковката на всяка ваксина, са описани както противопоказанията за ваксиниране, така и очакваните нежелани реакции. Леките неразположения на детето не са противопоказания. В тази деликатна възраст на кърмачето може да му се запуши нослето, да има секрети от носа, особено през есенно-зимния сезон, когато в помещенията въздухът е по-сух – това е най-честата причина, заради която родителите отлагат имунизирането. Малките деца са почти постоянно или със секреция, или със запушен нос, но това не значи, че са болни. А всяко отлагане крие рискове, особено за най-малките, при които имунизирането тепърва започва и са нужни няколко приема през кратък интервал, за да се достигне необходимото ниво на защита. През втората година при повечето от ваксините се прави реимунизация за да може имунитетът да бъде траен през следващите години от живота.

  Споменахте, че в Англия ваксинират бременните жени между 26 и 36 гестационна седмица против коклюш.

  Освен в Англия и в други европейски държави прилагат имунизиране на бременните жени. Най-често те се имунизират срещу коклюш именно за да се предпази бебето, тъй като коклюшът при новороденото много често е фатален. Коклюшът при възрастните протича по-леко, продължава много по-дълго, често без медицинският персонал да се сети за диагнозата коклюш. При прилагането на ваксина, която съдържа ацелуларна коклюшна съставка, каквато се използва и у нас, са необходими много дози от ваксината през определен период от време, за да се поддържа имунитетът активен. Така че ако това не е направено, не е започната имунизацията навреме и не се прилагат необходимите дози, детето може да заболее, като се зарази от възрастното си обкръжение – баба, дядо, леля и т.н. Ние сме въвели препоръчителна ваксина от 2014 г. за възрастни, които са в близък контакт с кърмачета до 12-месечна възраст.

   

  Разговора проведе Даниела Граховска

  Още в Женска консултация

  Серклажът – старомодeн или полезeн?

  Преди години серклажът (затваряне на шийката на матката) е бил рутинна процедура за предотвратяване на преждевременно раждане. Днес обаче в някои от развитите страни се… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh