10 Юли 2017

  Ако детето глътне малък твърд предмет

  Оценете
  (1 глас)

  Текст: Станислав Йорданов, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, асистент в Катедра УНГ болести при Медицински университет

  Малките деца изучават околния свят, пъхайки различни предмети в устата си. Това трябва да държи будно вниманието на родителите, защото често сериозността на проблема се разбира едва при възникването на инцидент.

  За какви предмети и чужди тела трябва да внимаваме?

  Трудно е да си представим колко креативни могат да бъдат малчуганите. Разнообразието от пъхнати в ушите, носа и устата предмети е безкрайно и включва, общо взето, всичко, което е с подходящ размер. Камъчета, монети, малки играчки... В болницата имахме ситуация с бебе ( 4–5-месечно), на чиято дрешка беше закачено мънисто с безопасна игла против „уроки“. Бебето погълнало иглата, която беше отворена в хранопровода му. В друг случай дете на 10 месеца беше спряло да се храни след консумация на храна с риба от детската кухня. При прегледа открихме голяма рибена кост, забита в гърлото. Монетите са други често срещани „лакомства“. Освен погълнатите инцидентно неядливи предмети, често явление, будещо тревога, е съвсем съзнателното хранене на децата с неподходяща за възрастта им храна. Водещи инциденти с попаднали чужди тела в дихателните пътища и застрашаващи живота са семките и ядките. Запомнете: НЕ ДАВАЙТЕ НА ДЕЦА ПОД 4-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ СЕМКИ, ЯДКИ, ДЪВКИ И БОНБОНИ! Недопустимо е на деца без кътни зъби да се дават слънчогледови семки, фъстъци и др. Освен невъзможността да сдъвкват подобни храни, децата в тази възраст често тичат, играят, смеят се, плачат по време на хранене. Всичко това е предпоставка за попадане на парчета или цели ядки в дихателните пътища. Повечето от тези случаи се дължат на съзнателно хранене на малки деца, включително и такива под 1 година, с храна с неподходяща консистенция. Невежеството или подценяването на риска може да струва скъпо. Никога не оставяйте на достъпни за децата места перилни и почистващи препарати, корозивни течности и други токсични субстанции.

  Чужди тела в ухото

  Симптоматиката на попадналите чужди тела в ухото зависи от тяхната характеристика. В повечето случаи в началото детето може да няма оплаквания, но често само съобщава, че си е пъхнало нещо в ухото. По-сериозен проблем причиняват насекомите, които предизвикват интензивна симптоматика. При по-продължителен престой може да започне възпаление, изразяващо се с болка, дискомфорт, зачервяване на канала. Някои чужди тела имат свойството да поглъщат влагата и да увеличават обема си, което води до заклещването им. Такива обикновено са суровите семена, като боб, царевица и др.

  Чужди тела в носа

  При тях също в началото може да няма оплаквания и ако детето не съобщи за инцидента, родителите могат да не забележат проблема. Твърде скоро обаче нослето се запушва, като много съмнителна е упоритата едностранна гнойна хрема, особено ако тя е с неприятна миризма. Чуждите тела с по-малки размери могат да бъдат издухани или да преминат назад и да бъдат глътнати. Чест въпрос на родителите е дали чуждото тяло може да попадне в белия дроб. Разбира се, такъв риск не е изключен, но това се случва  рядко. Особен проблем представляват батериите, които, ако останат в носа, водят до тежки вътреносни изгаряния. Често от носа изтичат черни некротични материи.       

  Чужди тела в гръкляна, трахеята и белия дроб

  Попадналите чужди тела в гръкляна, трахеята и белия дроб предизвикват спешни състояния, които могат да застрашат живота. Обикновено инцидентът е ясен с изразена начална симптоматика, характеризираща са с интензивна кашлица, задух, при по-тежките случаи се наблюдава посиняване на устните, ноктите и кожата. Състоянието може да бъде много драматично и дори да завърши фатално. При по-малките чужди тела, които се заклещват в бронхите, първоначалната бурна симптоматика може да отзвучи и да се замени с период на мнимо благополучие, като детето в рамките на часове или дни може да изглежда добре. На по-късен етап възникват възпалителни усложнения от страна на белия дроб.

  Чужди тела в гълтача и хранопровода

  Погълнатите чужди тела често могат да останат незабелязани, ако размерите и формата им позволяват да достигнат стомаха. При заклещването им в гълтача и хранопровода се стига до затруднение в преглъщането, понякога дори и на слюнка, като тя изтича от устата, има болка при преглъщане. Възможно е да има и задух. Детето често отказва да се храни. Престоят на чуждите тела в гълтача и хранопровода не е желателен и крие риск от сериозни усложнения.           

  Какво да правим?

  Правило номер едно е да се обърнете към лекар. Второто нещо, което е важно, ако забележите, че вашият малчуган си пъха нещо в устата, е да не изпадате в паника и да не реагирате остро. Тази ваша внезапна реакция може да стресне детето, да предизвика плач и уплаха, което е предпоставка за инцидент. Опитайте се да помолите детето да изплюе предмета или внимателно с пръст да го извадите. В никакъв случай не действайте грубо. Ако не може да се справите и състоянието на детето не е драматично, не упорствайте, а заведете детето в най-близкото спешно звено. При необходимост извикайте спешна помощ. При съмнение за погълнато чуждо тяло, дори и симптоматиката да утихне, задължително се обърнете към лекар. Само специалист е в състояние да прецени дали има повод за притеснение и какви диагностични процедури са необходими. При чужди тела в носа и ушите състоянието не е толкова тежко и по-добре не се опитвайте да ги вадите сами. Имате достатъчно време да заведете детето при УНГ специалист.

  В заключение мога да кажа да внимавате с какво храните децата си и да ограничите достъпа до опасни за съответната възраст предмети. При наличие на проблем или при съмнение за такъв се обърнете към лекар. Никога не се карайте на детето, защото често за проблема разбирате, когато то ви сподели за случилото се. Страхът му да ви каже какво е направило, може да влоши ситуацията.

                 

                  

  Още в Женска консултация

  Напред и надолу с главата

  В началото на бременността плодът е само няколко милиметра и тежи едва няколко грама. Той плува в голямо количество околоплодна течност и свободно се движи… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh