×

  Внимание

  JUser: :_load: Не може да бъде зареден потребител с номер: 51
  01 Юни 2015

  Аnkyloglossiа – т. нар. къса юздичка

  Оценете
  (1 глас)
   

   Текст: Гергана Николова, акушерка, магистър 

  Хората казват, че грижите за новото човече започват още преди то да се е родило и може би са прави. Със сигурност обаче притесненията стават много повече след онзи вълшебен момент, в който се чуе първият му плач.
  Между всички останали тревоги през първите няколко денонощния едва ли ще можете да си обясните защо бебето не се храни добре или защо кърменето е толкова болезнено. Най-верояно ще минат още няколко дни, преди да обърнете внимание на една дребна подробност: малка мембрана, латинското название на която е lingua frenulum, която свързва или по-точно задържа долната част на езика към основата на устата. В много от случаите тази мембрана ограничава движението на езичето и води до проблеми с кърменето. В медицинската литература това състояние се описва като аnkyloglossiа, засяга между 4 и 11% от новородените и е по-често срещано при децата от мъжки пол. Популярно е с названието „къса юздичка“ или „вързан език“. Както и да го наречем обаче, в действителност проблемът не е толкова голям.
  В държави с доста по-висока раждаемост от нашата са правени различни проучвания за това как да се диагностицира подобно състояние и какви са потенциалните усложнения или проблеми, породени от „късата юздичка“. Един от диагностичнитеметоди, които се използват доста често, е т.нар. Hazelbaker Assessment Tool, при който се оценяват дължината на мембраната, тоест дали обхваща цялата долна част на езика, или само основата; подвижността на върха на езика; перисталтиката на езика; възможността езикът да се обръща назад и дължината на тази част от езика, която излиза извън устните. Общоприета е скала от 5 степени на състоянието, като най-лека е първа степен на срастване, която много често почти не се забелязва и най-често не изисква никакви манипулации. При пета степен, която е най-изявена и видима, най-често се препоръчва намесата на специалист. В Канада и Съединените щати диагнозата най-често се поставя от педиатър. Във Великобритания проблемът първо се установява предимно от акушерка, като впоследствие, ако се налага, оперативната намеса се извършва в болница. Макар и да звучи малко стряскащо, самата манипулация по прерязване на мембраната е почти безкръвна и повишената подвижност на езика се забелязва веднага. В България диагнозата най-често се поставя от педиатър или ортодонт. Където и обаче да се намирате, имате ли съмнение, че може би става въпрос точно за аnkyloglossiа, не се страхувайте да потърсите помощта на специалист.
   Два са основните проблеми, които най-често се асоциират с аnkyloglossiа: проблеми с кърменето, по-специално през първите две седмици, и говорни проблеми в по-късен етап от живота на детето. За момента няма изследвания, доказващи безусловно, че „късата юздичка“ има пряко отношение към проблеми с изговарянето на определени думи или някои съгласни букви, например „т“ или „д“. Споменават се също възможни усложнения, свързани с гълтането, дъфченето, близането или свиренето на някои духови инструменти, но няма описани случаи, при които да е доказано, че точно това е причината за тези проблеми. За сметка на това обаче проблемите, свързани с кърменето, и в някои случаи загубата на тегло през първата седмица вследствие на аnkyloglossiа са добре изследвани и документирани. По време на кърмене езичето на бебето трябва да засуче добре зърното на гърдата заедно с малка част от ареолата, образувайки вакуум, и с леки вълнообразни (перисталтични) движения да „изцеди“ кърмата. В случаите, когато движенията на езика са ограничени, много често бебето не може да отвори уста достатъчно широко и да обгърне правилно зърното, вследствие на което майката често изпитва болка – зърната на гърдите могат да се наранят и да започнат да кървят. Бебето също се изморява по-бързо и спира да суче далеч преди да се е наситило, което от своя страна води до по-често хранене, болезнени гърди, свръхстимулация и продукция на кърма, която остава в гърдите и може да доведе до мастит. В случаите, когато не се обърне достатъчно внимание, зърната на майката могат да се наранят и да започне инфекциозен процес.
  И сега най-важното: когато еуфорията от раждането премине, когато вече сте се поуспокоили и сте отново у дома, направете един „основен преглед“ на вашето мъниче. Не е нужно да използвате някакви помощни инструменти или светлини. Просто изчакайте бебето да заплаче и погледнете под езичето. Когато бебетата плачат, устната кухина е лесно достъпна за оглед и можете бързо да забележите тънката мембрана, ако има такава, която задържа езичето назад и надолу. (снимки) Каквото и да видите обаче, няма място за притеснение: ако наистина мислите, че виждате мембрана, потърсете помощта на вашия семеен лекар или педиатър. Никога не е късно да направите консултация, но колкото по-рано, толкова по-добре. Манупулацията по прекъсване или прерязване на мембраната е елементарна, отнема секунди и не е нужен дълготраен престой в болнично заведение, а бебето веднага се връща при мама. Във Великобритания (NHS England) практиката е манипулацията да се извършва в болнична среда – обикновено първите две или три седмици след раждането и диагностицирането на подобен проблем. Препоръките на UNICEF, базирани на клинични изследвания, също са в полза на ранното третиране на проблема. При кърмените бебета промяната в силата и начина на сучене след манипулацията ще се забележи веднага, а с това и удоволствието, което мама и бебе изпитват по време на хранене.
  Най-вероятно няма да се сблъскате с този проблем, но дори и да ви се случи, няма нужда от паника. Решението е лесно и бързо. А моят съвет като акушерка е да се радвате и наслаждавате на всеки миг, прекаран с вашето съкровище. Каквото и решение да вземете по какъвто и да е въпрос, със сигурност ще е най-правилното, защото родителският инстинкт никога не лъже.

  Още в Здраве

  Посещение при гастроентеролог

  Запитахме се кои са най-честите причини, поради които новородените и малките деца се запознават с гастроентеролога отблизо. „Обичайно кърмачетата се консултират за колики, жълтеница или… Прочети още »
  9 Месеца

  Списание "9 месеца" е първото специализирано издание за бременност и майчинство в България. Любопитните материали и статии имат за цел да ви информират и да ви бъдат полезни, но не заместват медицинската консултация и индивидуалния подход на специалистите към пациентите.

  Оставете коментар

  Моля убедете се, че всички задължътелни полета (маркирани със звезда) са попълнени. Не е разрешен HTML код.

  Калкулатори
  Овулационен калкулатор
  Изчислете най-добрите дни за зачеване
  Калкулатор бременност
  Изчислете вашата гестационна седмица
  Калкулатор за пола на бебето
  Вижте момиче или момче очаквате
  Калкулатор за кръвна група
  Изчислете бъдещата кръвна група на детето ви
  Най-новото от "9 месеца"
  Избрано видео
  • Последно публикувани
  • Най-четени
  Bebino шампоан - вълшебства за бебета
  beb2
  Bebino сапун - син - вълшебства за бебета
  beb3
  Bebino пудра - синя - вълшебства за бебета
  Beb1
  Инфлуцид - Първа линия на защита от вируси
  infl
  Шуслерова сол №3 - За "железен" имунитет
  sh